Kurtas Raselas: „Herojiška mirtis turi ypatingą žavesį”

Kurtas Raselas yra vienas tų aktorių, kurie vaidina nuo pat vaikystės. Pastaruosius tris dešimtmečius jis suvaidino daugybėje įsimintinų komedinių, draminių filmų. Dabar pasaulio kino teatrų ekranus pasiekė naujausias jo filmas „Poseidonas”.

K. Raselas gimė 1951 metais kovo 17 dieną Springfilde, Masačiusetso valstijoje, JAV. Pirmasis karjeros žingsnis – televizijos serialas „Džeimio Makpyterso kelionės”. Debiutas kine – 1963 m. juostoje „Tai atsitiko pasaulio turguje” Kurtas suvaidina berniuką, kuris įspiria į blauzdą pačiam Elviui Presliui. Vėliau K. Raselas pasirašo sutartį su Volto Disnėjaus kino kompanija ir bendradarbiauja iki 1975 m., suvaidindamas daugybėje šeimos komedijų.

Per tuos metus Kurtas išliko entuziastingas beisbolo mėgėjas ir netgi brandino mintį tapti profesionalu, tačiau peties trauma privertė visiems laikams atsisakyti šio sumanymo. Beje, jo senelis Bingas Raselas, be to, kad buvo žymus beisbolo žaidėjas, garsėjo ir kaip aktorius.

Vėliau Kurtas vaidino įvairiuose televizijų projektuose, kol įrodė esąs aukšto lygio aktorius. 1981 m. režisierius Džonas Karpenteris (su kuriuo Raselas iki šiol liko gerais draugais) pastebėjo ir pakvietė suvaidinti „Pabėgime iš Niujorko”. Sėkmė jį lydėjo ir toliau – K. Raselas atsidūrė garsiausių aktorių gretose. Jo filmografijoje – daugybė įvairiausių žanrų juostų: „Karen Silkvud”, „Tango ir Kešas”, „Vanilinis dangus”, „Prezidento sprendimas”, „Tumstounas”, „Skersvėjis”, „Atsuktuvas su tekila”, „Žvaigždžių vartai” bei kiti.

1979 m. K. Raselas vedė aktorę Syzon Chabli, su kuria susilaukė sūnaus Bostono. Santuoka truko iki 1984-ųjų. Šiuo metu Kurtas jau daugiau nei 20 metų gyvena drauge su aktore Goldi Hon, žiūrovams gerai pažįstama iš komedinių filmų, išaugino bendrą sūnų Vajatą Raselą bei du Goldi vaikus – Keitę Hadson ir Oliverį Hadsoną.

Įdomu tai, kad K. Raselas yra ir JAV liberalų partijos narys. „Iš pradžių buvau respublikonas, tačiau vėliau pastebėjau, kad tarp jų ir demokratų nėra skirtumo. Tad tapau liberalu. Manau, jog ir daugybė kitų žmonių yra liberalai, tačiau bijo prisipažinti”, – sako aktorius ir tikino dėl savo politinių pažiūrų Holivude jaučiąsis atstumtuoju, tad išsikraustė gyventi į rančą Kolorado valstijoje bei ėmėsi miklinti ranką rašydamas.

„Poseidonas”

Kino teatrų ekranuose pasirodė povandeninio filmavimo meistro Volfgango Peterseno filmas „Poseidonas”. Šis 150 milijonų dolerių vertės juostos „Poseidono nuotykiai”, tapusios aštuntojo dešimtmečio hitu, perdarinys pasakoja apie aukščiausios klasės vandenynų lainerio katastrofą. Čia K. Raselas vaidina tėvą, keliaujantį su 19-mete dukterimi Linda. Būtent jo herojus tampa lyderiu ir gelbėtoju savo nelaimės bendrams, tačiau dėl to žūsta pats…

Sklinda gandai, kad filmuojant „Poseidoną” jūs žibintuvėliu praskėlėte galvą savo kolegai Džošui Lukui?

Mus filmavo po vandeniu, ir aš net nepajutau, kaip trinktelėjau Džošui. Kai išnėrėme, pastebėjau, jog jis kraujuoja. Paklausus, kas nutiko, jis atsakė: „Man atrodo, kad tai tu man užvožei žibintuvėliu”. Teko sutikti, kad greičiausiai taip ir buvo.

Bet filmuodamasis šiame filme ir jūs turėjote problemų su sveikata?

Taip, buvo užpuolęs gripas, tačiau daktaras jo neatpažino ir neišrašė antibiotikų. Tad man netrukus prasidėjo pneumonija, teko dešimčiai dienų pasitraukti iš žaidimo. Vis dėlto iki povandeninio filmavimo pasveikau, o toliau jau jūs patys žinote – trinktelėjau žibintuvėliu Džošui…

Kas jums labiau patinka – originali „Poseidono” istorija ar perdarinys?

„Poseidono nuotykiai” – tikrai klasiškas filmas. „Sukilimas Bauntyje” buvo nufilmuotas tris kartus, tad kodėl gi nesukurti dar vieno „Poseidono”? Iki šiol buvau nusifilmavęs tik vienoje antrą kartą filmuojamoje juostoje – „Pabėgimas iš Los Andželo”, kuri buvo susukta praėjus 17 metų nuo originalaus „Pabėgimo iš Niujorko” pasirodymo. Abiejų filmų režisierius buvo Džonas Karpenteris, o filmuotis pas jį – vienas malonumas. Nesu didelis perdarinių mėgėjas, tačiau ir ne priešininkas – jei scenarijus geras, o režisierius patinka, kaip Peterseno „Poseidono” atveju, tai kodėl ir nepadirbėjus.

Kaip vertinate režisierių V. Peterseną?

Kiekviena scena, kiekvienas kadras – viskas jo. Jis – juostos siela. Ir svarbiausia, jog jo sumanymus man sekėsi vykdyti gana lengvai.

Kuo Robertas Ramsis skiriasi nuo kitų stiprių siela ir kūnu jūsų vaidintų veikėjų?

Roberto praeitis lieka mįslė žiūrovams. Jie žino tik tiek, kad jis buvo Niujorko meras, yra išsiskyręs ir pavydi savo gražuolės dukters jos vaikinui. Man buvo labai svarbu tikroviškai pavaizduoti, kaip jis nuskęsta gelbėdamas kitus. Herojiška mirtis turi stulbinamą žavesį, ir aš jokiu būdu nenorėjau to sugadinti.

Ar jūsų draugė Goldi Hon (jie drauge gyvena jau 20 metų, tačiau taip iki šiol ir nesusituokė. – Aut. past.) padėjo filmuojantis „Poseidone”?

Laimei, Goldi niekada neskaitė šios istorijos, mat tuomet būtų pradėjusi jaudintis, kad nenuskęsčiau besifilmuodamas.

Jūs su Goldi esate viena iš garsiausių nesusituokusių porų Holivude.

Kai prabundu ryte, matau ją. Jei mes ir susituoktume, vis tiek niekas nepasikeistų. Anksčiau baiminausi, jog Goldi nustos mane mylėjusi, tačiau laikui bėgant šis jausmas praėjo. Ji su manimi gyvena todėl, kad myli mane, o aš ją. Ir mes norime būti drauge labiau nei vedusios poros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.