Dantys nevilioja bedančių

Dantų protezuotojai neprisikviečia prieš keletą metų į eilę užsirašiusių pacientų

Kompensuojamo dantų protezavimo laukiančiųjų eilė netrumpėja.

Atvirkščiai, kas mėnesį ji pailgėja lygiai tiek, kiek odontologai protezavo per beveik visą pusmetį. Specialistai tikina, jog eilė lėtai tirpsta ne todėl, kad jie nespėja. Ir netgi ne todėl, kad trūktų pinigų. O todėl, kad odontologai neprisikviečia kelerius metus savo eilės laukusių pacientų. Šiuo metu daugiausiai protezų dedama tiems žmonėms, kurie dar nesulaukę savo eilės patys sumoka už protezavimą. Pinigai jiems bus grąžinti tuomet, kai ateis kompensuojamo protezavimo eilė.

Stabdo eilę

Kompensuojamo dantų protezavimo žmonių eilę administruojančios Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) duomenimis, šiuo metu nemokamų dantų eilėje laukia 5500 žmonių. Iš jų 1500 į eilę užsiregistravo šiemet.

Pagal sąrašą šiuo metu dantų protezuotis kviečiami į eilę užsirašiusieji 2000-aisiais metais.

Klaipėdos TLK Informatikos ir statistikos skyriaus vyriausioji specialistė Viginija Žemaitienė sakė, jog šiemet pranešimų, informuojančių, kad atėjo eilė kompensuojamam protezavimui, išsiųsta 800 pacientų. Dešimt procentų pranešimų, kurie siunčiami registruotu laišku, sugrįžo atgal nepasiekę adresato.

Daug žmonių, gavę pranešimus, skambino ir prašė atidėti protezavimo eilę metams ar dvejiem. V.Žemaitienė spėliojo, kad šie žmonės kažkada į eilę užsirašė dėl visa ko, svarstydami, jog kol sulauks eilės, gal prireiks ir protezavimo.

Tačiau didžiausia problema yra tie pacientai, kurie net gavę kvietimą protezuotis neskuba ir užlaiko eilę.

Pinigų netrūksta

Klaipėdos odontologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė apgailestauja, kad neįmanoma prisikviesti prieš penkerius metus į eilę užrašytų pacientų. Jie neateina, ir poliklinika neturi darbo. Dėl to eilė praktiškai nejuda. Negana to, ji ilgėja dešimt kartų didesniu greičiu, nei protezuojami dantys.

Kas mėnesį kompensuojamo protezavimo laukiančių žmonių padaugėja daugiau nei dviem šimtais. Per pusmetį dantų protezuota tokiam pat kiekiui pacientų.

Pernai per metus kompensuojamų dantų protezų sulaukė daugiau nei du tūkstančiai pacientų.

G.Macnorienė sakė, jog įstaiga yra pajėgi taip pat sparčiai dirbti ir šiemet, juolab kad netrūksta pinigų. Šiemet savivaldybė kompensuojamam dantų protezavimui skyrė 150 tūkstančiu, ligonių kasos – 487 tūkstančius litų.

Tačiau neatvykstantys protezuotis dantų stabdo eilę. Tik nesureagavęs į tris kvietimus pacientas išbraukiamas iš eilės.

Tačiau medikė įsitikinusi, jog šiemet tiek daug pacientų kaip pernai aptarnauti nepavyks dėl dar vienos naujovės. Panaikinus galiojusį kompensuojamo protezavimo limitą, vienam žmogui tenkančių pinigų suma išaugo mažiausiai du kartus.

Primokėti nebereikia

Iki šių metų galiojusioje tvarkoje buvo nustatytas kompensacijos už dantų protezus limitas. Vienam žmogui protezavimo išlaidos buvo kompensuojamos iki 250 litų. Likusią dalį išlaidų turėdavo padengti pats pacientas.

Nuo šių metų kompensacijos limitas panaikintas. Dabar žmogui už dantų protezavimą primokėti nebereikia.

Dabar, pasak G.Macnorienės, vienas žmogus maždaug „įtelpa” į 500 – 600 litų. Vienam kitam kompensuojamas dantų protezavimas atsieina ir per tūkstantį litų.

Tačiau galioja nepiniginiai apribojimai, šiek tiek reguliuojantys kompensuojamo dantų protezavimo kainas.

G.Macnorienė sakė, jog yra nurodyta, kokiomis medžiagomis ir technologijomis galima atlikti kompensuojamą protezavimą, o kas – per didelė prabanga.

Pavyzdžiui, žmogui, kuriam priklauso kompensuojamas protezavimas, negalima naudoti metalo keramikos, nes tai su grožiu susijusi prabanga. Pasak odontologų, tokiems pacientams svarbus ne grožis, o atkurta kramtymo funkcija.

G.Macnorienė sakė, kad didžioji dalis žmonių, kuriems priklauso kompensacija, protezuojami išimamais plokšteliniais protezais.

Kompensuojamu dantų protezavimu daugiausiai naudojasi pensininkai, invalidai, vaikai iki 18 metų.

Protezuojasi už savus

Kol odontologai nesulaukia pacientų iš užsisenėjusios penkiametės eilės, turi laiko pagelbėti tiems, kurių eilė ateis gal tik po trejų metų ar daugiau.

Pagal anksčiau galiojusią tvarką į eilę užsirašęs pacientas, norėdamas gauti kompensaciją, anksčiau protezuotis negalėjo. Keletą metų jis turėjo vaikščioti be dantų arba juos susidėti už savo pinigus. Šiais metais eilėje laukiantiems žmonėms sudaryta galimybė dantis įsigyti greičiau.

Žmogus už savo lėšas dantis protezuotis gali nedelsdamas, o sumokėti pinigai jam bus grąžinti atėjus eilei.

Ligonių kasų duomenimis, prašymus susigrąžinti pinigus už dantų protezavimą yra pateikę 106 asmenys, šešiems iš jų pinigai jau grąžinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.