Sielovada rūpi ne tik Bažnyčiai

Kauno arkivyskupijai minint 80-metį, parapijų tikintieji raginami ne tik melstis, bet ir dalyvauti renginiuose

Kauno arkivyskupija, įkurta 1926 metais, atlieka nemažą vaidmenį besirūpinant žmonių sielovada, jų dvasiniu gyvenimu. Mininti 80-metį arkivyskupija surengė keletą jubiliejinių renginių, kurie buvo skirti parapijų tikintiesiems ir bažnytinei bendruomenei.

Daugelio tikėjimas – tik tradicinis

Kauno arkivyskupija suskirstyta į 7 dekanatus ir 92 parapijas. Be to, dar 8 bažnyčios turi rektorato teises. Pasak arkivyskupo metropolito Sigito Tamkevičiaus, arkivyskupijos sielovados prioritetai yra keli. Tai šeimos institucijos ir gyvybės gynimas, klierikų rengimas kunigystei, jaunimo ir suaugusiųjų katekezė, stiprių dekanatų ir didelių Kauno parapijų sielovadinių centrų sukūrimas, sinodo užbaigimas ir jo nutarimų nuoseklus įgyvendinimas. Šiuo metu arkivyskupija intensyviai rengiasi Antrajam sinodui, kuris turėtų įvykti 2007 metais, o 2008-aisiais numatoma iškilmingai švęsti apsireiškimo Mergelei Marijai Šiluvoje 400 metų sukaktį.

Arkivyskupo teigimu, net 79 proc. Kauno arkivyskupijos gyventojų save laiko katalikais, bet rimtai praktikuojančių tikėjimą yra mažesnė pusė. Daugelio tikėjimas yra daugiau tradicinis, ryšys su Bažnyčia apsiriboja krikšto ir santuokos sakramentų priėmimu ir bažnytinėmis laidotuvėmis. „Nepaisant Bažnyčios narių žmogiškų klaidų, daugiausia Lietuvos žmonės pasitiki būtent Bažnyčia, – sakė arkivyskupas. – Tai galima paaiškinti tuo, kad Bažnyčia visuomet gina žmogaus teises ir moralę”.

Kapelionų mokyklose trūksta

Kauno arkivyskupijoje veikia nemažai katalikiškų organizacijų, draugijų ir bendrijų, 22 moksleivių ateitininkų kuopos, taip pat studentų bei sendraugių kuopos, klubai ar korporacijos, kurios irgi rūpinasi sielovada. Šviečiamąją bei kultūrinę veiklą puoselėja Lietuvių katalikų mokslo akademijos Kauno skyrius ir Lietuvių katalikų kultūros centras. Lietuvos ar Kauno arkivyskupijos vykdomose „Caritas” bei šeimos centrų programose dalyvauja daug savanorių. Socialinėmis sunkiai materialiai besiverčiančių žmonių, o pastaruoju metu ir paauglių problemomis rūpinasi 1990 metais įsikūrusi organizacija „Actio Catholica Patria”, evangelizacijos baruose sėkmingai darbuojasi „Gyvieji akmenys” bei Evangelizacijos centras, vykdantis daug evangelizacinių programų.

Pasak S.Tamkevičiaus, arkivyskupija stokoja kunigų, kurie galėtų dirbti kapelionais mokyklose ir universitetuose. Stojančiųjų į Kauno kunigų seminariją smarkiai sumažėjo, įsikūrus trims seminarijoms kitose vyskupijose.

Jaunimas ir meldėsi, ir linksminosi

„Kiekvienais metais per Jonines švenčiame parapijos dieną, nes Šv.Jonas yra mūsų arkivyskupijos globėjas, – sako Kauno arkivyskupijos sielovados programos koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė. – Kadangi šiųmetė arkivyskupijos diena sutapo su 80-mečiu, šiai datai skyrėme keletą renginių”.

Vakar arkivyskupija į Kauną buvo sukvietusi parapijų jaunimą – bažnyčios patarnautojus ministrantus, kurie dalyvavo Kauno kunigų seminarijos bažnyčioje aukojamose šv. Mišiose. Jas kartu su kitais parapijų kunigais aukojo arkivyskupas metropolitas S.Tamkevičius.

Šešiems geriausiems ministrantams arkivyskupas įteikė padėkos raštus ir dovanas. Jaunimas dalyvavo ir jiems skirtoje šventėje – savo vikrumą galėjo pademonstruoti įvairiose sporto varžybose, vėliau klausėsi grupės iš Vilniaus „SOUNDS G” koncerto.

„Aš jau esu priimtas į Kauno kunigų seminariją, – sakė būrelį jaunimo iš Šiluvos į Kauną atlydėjęs klierikas, buvęs Kauno A.Stulginskio vidurinės mokyklos auklėtinis Audrius. – Metus mokiausi Šiluvoje parengiamajame Seminarijos kurse, pasitikrinau savo pašaukimą. Iš 12-os vaikinų tapti kunigu nepanoro tik vienas”. Ketvirtakursis Aurelijus pasakojo, kad jau atlieka Vilijampolės Šv.Juozapo bažnyčioje praktiką ir kunigo profesija nenusivylė. Į renginį Aurelijus atlydėjo grupelę jaunuolių iš Vilijampolės parapijos.

Šiandien arkivyskupijos konferencijų salėje vyks jubiliejinė konferencija, kurioje dalyvaus Bažnyčios hierarchai, bus pagerbti arkivyskupijai nusipelnę žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.