Svečiuose miestuose turistus traukia mažosios puošmenos

Be visų kitų dalykų, vasara – dar ir kelionių metas. Ko gero, mažai pasaulyje yra žmonių, nieko negirdėjusių apie H. K. Anderseno pasakas ir savo akimis nenorinčių pamatyti paminklą vienam iš jo herojų – Undinėlei.

Ko tik nėra nutikę Kopenhagos Undinėlei: ir galva nupjauta, ir į vandenį įstumta, pernai apgadinta ir jos uodega. Tačiau ji vis dar ilgesingai rymo ant akmens ir yra gausiausiai turistų lankomas objektas. Norinčiųjų nusifotografuoti prie jos susidaro eilės.

Skulptorius E. Eriksenas, kurdamas šią skulptūrą 1913 metais, nesitikėjo, kad ji taps Kopenhagos simboliu. Jo įkvėpėja – aikštinga Danijos karališkojo baleto balerina. Jai griežtai atsisakius pozuoti, tai padaryti teko skulptorius žmonai.

Dar viena turistų itin mėgstama atrakcija gražiojoje Danijos sostinėje – pasiplaukiojimas laiveliu Kopenhagos kanalais, skaičiuojant tiltus ir grožintis puikiais miesto statiniais.

Be abejo, Klaipėdą lyginti su Danijos sostine Kopenhaga, turinčia Karalių rūmus, daugybę puikių parkų, skverų, pasižyminčia įvairiausių paminklų, skulptūrų gausa, – sunku. Akys čia ne vargsta, o ilsisi ir gėrisi. Tačiau negali atsikratyti įkyrios minties, kad gal ne tiek daug reikėtų pinigų, norint papuošti ir mūsų miestą, kiek gerų norų ir idėjų.

Netgi Švedijos Malmės mieste, kuris po apsilankymo Kopenhagoje, nublanksta, yra kur akis paganyti. Eidamas pėsčiųjų gatve gali netikėtai susidurti su „žygiuojančiu orkestru” – skulptūrine kompozicija. Trumpai tariant, to, ko mes pasigendame Klaipėdoje, kokių nors įdomių didesnių ir mažesnių miesto puošmenų, prie kurių norisi fotografuotis, Danijos ir Švedijos miestuose – pilna. Trykšta fontanai, gidai be perstojo pasakoja legendas, pėsčiųjų gatvėse vaidinama, dainuojama, prekiaujama, sėdima lauko kavinėse – tai pilni gyvybės ir šurmulio miestai. Juose nuobodulio nepamatysi.

Malmėje, kaip ir Paryžiuje, miesto centre, skveruose švedai ilsisi ir netgi deginasi išsirengę. Klaipėdoje laisvai besielgiančius miesto kiemuose ant pievutės ar parke dažniausiai pamatysi tik girtuokliaujančius žmones. Tiesa, vakare eidamas Kopenhagos pėsčiųjų gatve, taip pat gali pamatyti ne vieną gatvėje ant pasitiesto kartono gabalo nakvoti susirengusį žmogų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.