Apžvalga: Ispanija – Prancūzija

Šiandien, antradienį, paskutinėse aštuntfinalio rungtynėse sužinosime dar vieną komandą, gavusią kelialapį į ketvirtfinalį. Aikštelėje ginklus surems dvi Europos kontinento kaimynės Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės.

Aštuntfinalis, Ispanija – Prancūzija

Laikas: 22:00 h (Lietuvos laiku)

Stadionas: Niedersachsenstadion, Hanoveris

Teisėjas: Roberto Rosetti (Italija)

Tarpusavio susitikimai

Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės tarpusavyje turėjo net 26 akistatas. 11 kartų pergalę šventė Ispanija, 10 Prancūzija, o 6-iuose mačuose stipresnės komandos išsiaiškinti nepasisekė. Tai bus pirmasis komandų susitikimas Pasaulio čempionato finaliniuose etapuose. Šios dvi rinktinės tris kartus susitiko Europos čempionatuose, 2 kartus pergalę šventė prancūzai (1984 metų finale ir 2000 metų ketvirtfinalyje), o vienos rungtynės baigėsi lygiosiomis (1996 metais grupiniam etape).

Paskutinis mačas, vykęs 2001 metų kovą, baigėsi rezultatu 2-1 Ispanijos rinktinės pergale.

Statistika ir faktai

Ispanija

Iškovoję visas tris pergalės ispanai savo grupėje liko pirmi. Pirmajame ture 4-0 sutriuškino Pasaulio čempionato debiutantę Ukrainos rinktinę, vėliau rezultatu 3-1 rungtynių gale palaužė Tuniso komandą ir nieko nelemiančiame paskutiniame mače 1-0 nugalėjo Saudo Arabijos futbolininkus.

Komandai 3 įvarčius pelnė Fernando Torresas, 2 Davidas Villa, po vieną Raulis, Xabi Alonso, Juanito. Pelnyti 8 įvarčiai, o praleistas tik vienas.

Pereiti ketvirtfinalio barjero per pastaruosius devynis Pasaulio čempionatus Ispanijos rinktinei nepasisekė nė karto, tačiau kiek sėkmingesni pasirodymai Europos čempionatuose suteikė jai geros, tačiau savo sugebėjimų neatskleidžiančios komandos vardą.

Prie rinktinės trenerio vairo stojus L.Aragonesui, Ispanija nepralaimėjo jau 25 rungtynių, tačiau iki rekordo, nepralaimėtų 31 rungtynių tarp 1994 spalio ir 1998 sausio, dar trūksta. Visų laikų Pasaulio čempionatuose nepralaimėtų rungtynių skaičius yra 13 mačų. Šį rekordą 1958–1966 metų čempionatuose pasiekė brazilų rinktinė.

Susitikimuose su Tunisu ir Ukraina uždirbo 11 metrų baudinius. Iš viso jie yra uždirbę 13 tokių baudinių ir visus juos realizavo.

Rungtynėse prieš Tuniso rinktinę labiausiai patyręs Ispanijos futbolininkas Raulis pelnė savo penktąjį įvartį nacionalinei komandai ir pateko į dvidešimtuką žaidėjų, pasižymėjusių trijuose arba daugiau Pasaulio čempionatų. Jo 44 įvarčiai tarptautiniuose mačuose yra absoliutus Ispanijos rekordas. Verta paminėti, jog šiam žaidėjui birželio 27 dieną sukanka dvidešimt devyneri.

Prancūzija

Prancūzai surinkę 5 taškus grupėje užėmė antrą vietą. Čempionatą pradžioje lygiosios 0-0 prieš Šveicariją, vėliau 1-1 prieš Pietų Korėją kiek sukomplikavo jų padėtį, bet paskutinėse rungtynėse atlikę savo darbą ir rezultatu 2-0 įveikę Togo rinktinę, Prancūzijos futbolininkai pateko į kitą etapą. Ši prancūzų pergalė paskutinėse grupės varžybose prieš Togo vienuolikę nutraukė 5 iš eilės nelaimėtų mačų Pasaulio čempionatuose atkarpą.

Prancūzai pelnė vos 3 įvarčius: 2 kartus pasižymėjo puolėjas Thierry Henry, kartą saugas Patrick Vieira, tačiau jie ir praleido tik kartą.

Po pralaimėjimo pirmajame 2006 metų mače prieš Slovakiją vėliau sekė 4 pergalės ir dvejos lygiosios. Keturiose tų rungtynių prancūzai išlaikė vartus „sausus”, o per visas šešias rungtynes nepraleido daugiau nei vieno įvarčio.

Rungtynėse prieš Togo rinktinę pasirodęs gynėjas Lilianas Thuramas sužaidė jau 117 mačą už nacionalinę komandą ir pagerino Marcelio Desailly rekordą. Futbolininkas debiutavo rinktinėje dar 1994 draugiškose rungtynėse prieš Čekiją.

Puolėjas Thierry Henry yra daugiausiai įvarčių (35) Prancūzijos rinktinėje įmušęs žaidėjas, tačiau iki Michelio Platini rekordo, 41 įvarčio, T.Henry dar trūksta. Londono „Arsenal” puolėjas pelnė įvartį mače prieš Togo rinktinę ir dabar yra antras Prancūzijos rezultatyviausių visų laikų Pasaulio čempionatų puolėjų sąraše. Jis susilygino su tuo pačiu Micheliu Platini, o šiuos du žaidėjus lenkia Justas Fontaine’as, kuris Pasaulio čempionatuose yra pasižymėjęs 13 kartų.

Žaidėjų, trenerių apmąstymai prieš rungtynes

„Mūsų žaidimas gerėja ir tikiu, jog mes tai tęsime,- sakė Prancūzijos rinktinės treneris Raymondas Domenechas. – Tai nereiškia, kad mes norime sužaisti idealų mačą. Tai bus finale liepos 9.”

„Jokiu būdu netikiu, kad amžius bus faktorius, sprendžiantis rungtynių lemtį, tačiau patirtis gali lemti,- kalbėjo krašto gynėjas Sagnolis pirmadienį. – Esame puikiai pasiruošę šioms rungtynėms ir turime būti dėkingi už nuostabų Roberto Duverne‘o darbą.”

„Tai yra pirmas kartas, kai švenčiu gimtadienį čempionato metu, kadangi seniau mes dažniausiai iškrisdavome anksčiau, iki birželio 24 ar 25 dienos,” – sakė Madrido „Real” puolėjas Raulis. – „Bet rytoj pamiršiu visus asmeninius reikalus ir susikoncentruosiu tik į komandą ir į žaidimą. Puikus būdas atšvęsti būtų pergalė.”

„Treneris turi peržvelgti net smulkiausias detales, kurios nulemia žaidimą, ir aš noriu, kad padarytume vieną dalyką – kontroliuotume žaidimą”,- kalbėjo L.Aragonesas spaudos konferencijoje.

Ispanijos rinktinės puolėjas Davidas Villa šnekėjo: „Prancūzija bus tikrai ištverminga, bet savo grupėje jie liko antri, o tai reiškia, kad buvo kita komanda geresnė nei jie.”

Puolėjas Fernando Torresas: „Manau, jog mūsų varžovai turėtų būti susirūpinę, kad sutiko Ispaniją jau šiame etape.”

Žaidėjai

Abejose komandose tramuotų žaidėjų nėra, tačiau daug garsių žaidėjų savo dispozicijoje turintiems treneriams vis tiek tenka spręsti ką leisti į aikštę.

Luisas Aragonesas į startinę sudėtį turėtų įtraukti Cescą Fabregasą, kuris saugų linijoje pakeistų Marcosą Senna, o ekipos kapitonas Raulis turėtų užimti Luiso Garcia vietą ir užimti poziciją puolime šalia Fernando Torreso bei Davido Villa.

Prancūzų treneris Raymondas Domenechas jau vėl gali rinktis praėjusiame mače dėl diskvalifikacijų nežaidusius Ericą Abidalį ir Zinedine’ą Zidane’ą, tad jam belieka apsigalvoti ar Thierry Henry atakos smaigalyje žais vienas, ar jo partneriu bus Davidas Trezeguet.

Numanomos startinės sudėtys:

Ispanija(4-3-3):

1-Iker Casillas; 15-Sergio Ramos, 5-Carles Puyol, 22-Pablo Ibanez, 3-Mariano Pernia; 18-Cesc Fabregas, 14-Xabi Alonso, 8-Xavi; 9-Fernando Torres, 7-Raul, 21-David Villa.

Treneris: Luis Aragones

Prancūzija(4-5-1):

16-Fabien Barthez; 19-Willy Sagnol, 15-Lilian Thuram, 5-William Gallas, 3-Eric Abidal; 4-Patrick Vieira, 6-Claude Makelele, 22-Franck Ribery, 10-Zinedine Zidane, 7-Florent Malouda; 12-Thierry Henry.

Treneris: Raymond Domenech

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.