Vagys nurengia iki glaudžių

Baltijos pajūris jau traukia būrius nusikaltėlių.

Pasiskirstę „darbo” zonomis, jie kartina poilsį atostogautojams ir švarina kišenes, vagia brangius daiktus, dokumentus ir automobilius.

Pliaže guli turtuoliai

Policijos pareigūnus ir gelbėtojus stebina turto, kurio pliažuose netenka poilsiautojai, vertė.

Žmonės paplūdimiuose netenka dokumentų, mobiliųjų telefonų, buto ir automobilio raktų, banko kortelių, „Sodros” pažymėjimų, atsiskaitymo knygelių ir netgi ne šimtų, o tūkstančių litų.

Atėję į paplūdimį su visu turtu, kartais poilsiautojai vagių būna apšvarinami taip, kad namo grįžta vilkėdami vienomis glaudėmis.

„Stebimės, kaip žmonės nesupranta, kad į pliažą reikia neštis ne visus pinigus, o tik kokius 10 litų maistui ir gėrimams bei būtiniausius daiktus. Žmonėms reikėtų atprasti nešiotis į paplūdimius vertingus daiktus ir jais puikuotis. Vagys tai netrunka pastebėti ir akimirksniu pavagia”, – aiškino Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Andrius Kaveckas.

Šiemet pliažuose nuo vagių nukentėjo jau ne vienas žmogus. Gegužę, vos atšilus orams, savo turto Klaipėdos paplūdimiuose neteko net šeši poilsiautojai.

Dar daugiau žmonių buvo apšvarinta birželį.

Dažniausiai savo daiktų netenka Melnragėje, ypač pirmojoje, ir Giruliuose besiilsintys poilsiautojai. Beveik niekada neapvagiami pasirinkę poilsį Smiltynėje – galbūt vagims keltis keltu per brangu.

Vagia ne vargetos

Klaipėdos 2-ojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Busilas įspėjo, kad poilsiautojus pliažuose apvaginėja tikrai ne butelius rankiojantys vargetos, kaip įprasta manyti.

Vagys paprastai nesiskiria nuo poilsiautojų. Dažniau poilsiautojų turtą gvelbia iš įkalinimo įstaigų grįžę asmenys.

A.Kaveckas pastebėjo, kad pliažuose darbuojasi ne vienas, o keli vagys iškart. Kiekvienas turi savo užduotį: vienas stebi poilsiautojus ir nužiūri, kas turi vertingesnių daiktų, o kitas vagia.

Būsimąją auką vagys pastebi dar automobilių aikštelėje. Neturinčių vertingų daiktų niekas neapvaginėja.

M.Busilas sakė, kad dažniausiai paimami be priežiūros palikti daiktai. Vagys nugvelbia rankines iš šalia savo daiktų užmigusių žmonių, taip pat iš tų, kurie nors trumpam nuo savo mantos nusisuka.

„Vagystė įvykdoma per kelias sekundes. Vagys čiumpa daiktus ir pabėga. Kartą daiktų neteko jauna šeima, nesitraukusi nuo jų nė per žingsnį”, – prisiminė A.Kaveckas.

Laimės kūdikiai

A.Kaveckas stebėjosi ir laimės kūdikiais, kurie patys pamiršta savo daiktus pliaže, o jų niekas nepavagia. Ne kartą kiti poilsiautojai rasdavo pamirštą mantą ir atnešdavo ją gelbėtojams, kurie priglobdavo daiktus, kol atsirasdavo jų šeimininkas.

Nors paprastai gelbėtojai nesiima pasaugoti poilsiautojų daiktų, nes jų užduotis – stebėti paplūdimį, kartą pašnekovas prisipažino pasigailėjęs vieno poilsiautojo. Gelbėtojas prižiūrėjo iš kito miesto atvažiavusio verslininko daiktus ir pinigus, kol šis maudėsi.

Tačiau A.Kaveckas sakė, jog daiktus sutinkantis prižiūrėti tik išimtiniais atvejais. Prieš tai visada prašo žmogaus suskaičiuoti, kiek šis turįs pinigų, kad pats saugotojas nebūtų įtartas vagyste.

Idėja paplūdimiuose įrengti daiktų saugojimo kameras gelbėtojui atrodo abejotina. Jis mano, kad įrengti saugojimo kameras būtų tikslinga tik tuomet, jeigu šalia būtų ir stebėjimo kameros.

Kitaip saugojimo kameras netruktų kas nors išplėšti.

Dirba „gastrolieriai”

Vasarą į Palangą ir Klaipėdą plūsta ne tik poilsiautojai, bet ir automobilių vagys. Devynis šaltojo metų periodo mėnesius tik retą dieną kurorte dingsta automobiliai.

Užtat per kelis vasaros sezono mėnesius tokių pranešimų būna po kelis per dieną.

Iš 100 pajūryje dingusių automobilių apie 40 pavagia ne vietiniai vagys. „Gastrolieriai” dažniausiai imasi brangių mašinų.

Vagys gvelbia tai, kas lengvai paimama. Praktika rodo, kad vagių sektas automobilis, trumpam paliktas nesaugomoje aikštelėje, dingsta per kelias minutes.

Kenčia užsieniečiai

Bene labiausiai nukenčia užsieniečiai. Nors ir įspėti, kad gali prarasti automobilį, jie nesugeba tinkamai apsaugoti savo brangių mašinų.

Pernai pasiektas rekordas – Palangoje pavogtas 270 tūkst. litų įvertintas esto visureigis „BMW X5”.

Šiemet brangiausiais kurorte pagrobtas automobilis dingo iš viešbučio „Austėja” kiemo. Tai buvo 2003 metais pagamintas vokiečiui priklausęs „BMW X5”, įvertintas 243 050 litų.

Automobilių vagystes tiriantys pareigūnai teigia, kad vagys šluoja viską, ką tik gali, pradedant 20 ir daugiau metų važinėjusiomis mašinomis, baigiant visiškai naujomis.

Net pakankamai neseniai pagaminti užsieniečių automobiliai nesunkiai pavagiami, nes juose dažniausiai įrengta standartinė signalizacija, nesudaranti daug vargo įgudusiems mašinvagiams. Nedažnas automobilis turi ir modernią palydovinę apsaugos sistemą.

Aikštelėse saugiau

Pastaraisiais metais sumažėjo vagysčių iš aikštelių prie paplūdimių, kur imamas simbolinis mokestis. Nors automobiliai čia nėra saugomi, juos laikyti tampa vis saugiau.

Dažniau mašinos vagiamos iš kiemų ar gatvių, kur poilsiautojų paliekamos kelioms valandoms.

Signalizacija vagių nesunkiai blokuojama, skenuojama ir išjungiama.

Geriausias būdas apsaugoti automobilį – išradingai įrengtas slapukas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.