Kristupo vasaros festivalio atdarymo proga – „Karalius Edipas”

Liepos 4 dieną, antradienį, XII-asis Kristupo Vasaros festivalis kviečia savo gerbėjus į Šv. Kotrynos bažnyčią, kurioje festivalio atidarymo proga skambės Igorio Stravinskio opera-oratorija „Karalius Edipas”. Ko gero, 21 a. jau nieko nebepiktina ir nešokiruoja antikinio siužeto įsiveržimas į šventą katalikų erdvę: pats muzikos klausymas tapo mūsų gyvenime tarytum sakralus ritualas, juolab kai suskamba didngas neoklasikinis opusas.

Ilgą laiką Igoris Straviskis – didis modernistas – vengė įtraukti į partitūras ekspresyviuosius styginius arba traktuodavo juos netradiciškai (pavyzdžiui, „perkusiniai” styginių klasteriai „Šventajame pavasaryje”), tačiau 1927 metais sukūrė operą-oratoriją, skirdamas orkestro partiją pilnai jo sudėčiai, ir novatoriaus partitūra prabilo jausmingu klasikiniu-romantiniu skambesiu.

Kompozitoriaus atsigręžimą į klasicizmo idealus atspindėjo ne tik orkestuotė ir muzikinė kalba, bet ir antikinio siužeto pasirinkimas. Operos-oratorijos „Karalius Edipas” libreto pagrindą sudaro to paties pavadinimo Sofoklio drama, paremta mito siužetu. Idomu tai, kad veikalas sukurtas lotyniškai, ir kalba buvo pasirinkta anksčiau negu siužetas. Gyvendamas toli gimtosios šalies, Stravinskis nenorėjo kurti nei gimtąja nei kuria nors kita kalba. Lotyniškas tekstas padėjo sukurti senovinio pasaulio dvasią, nustatyti tam tikrą distanciją tarp pasakojamų mito įvykių ir tikrovės, o taip pat išvengti subuitinimo ir vulgarizavimo.

Libretas buvo užsakytas Jeanui Cocteau – Stravinskis buvo jau seniai su juo susipažinęs (abu menininkai bendravo ir bendradarbiavo su Diagilevu). Ir būtent Jeanas Cocteau pasiūlė kompozitoriui įtraukti skaitovą, kuris pasakotų klausytojams apie operos-oratorijos įvykius jų gimtąja kalba. Pasak muzikologo Maxo Harrisono, tai suteikė kūrinio dramaturgijai tam tikrų privalumų: pirma, lotynų kalba ir mitologiniai siužetai mūsų dienomis nebėra taip plačiai žinomi, kaip Sofoklio laikais; antra, skaitovas tarsi atitraukia klausytojus nuo baisių dramos įvykių, sukūria atokvėpio momentą, ir galiausiai, siužeto priminimas leidžia klausytojui susikoncentruoti ties muzika, o ne įvykių seka.

Opera-oratorija sukurta tradicine arijų, duetų ir chorų forma, Stravinskis čia naudoja paprastą, labai konsonansišką harmoniją, ir tik ritmo įmantrumas ir darnių sąskambių atsiskyrimas nuo funkcinės traukos byloja, kad tai – to pačio drąsaus novatoriaus, „Šventojo pavasario” ir „Petruškos” autoriaus muzika. Manoma, kad „Karaliaus Edipo” muzika didžia dalimi įkvėpta G. Verdi operos „Anda”, kurią trečiojo dešimtmečio pabaigoje labai vertino avangardo atstovai. Beje, pats Stravinskis laikė savo didįjį neoklasicistinį opusą gryna opera, bet, kadangi drama ištisai dainuojama ir joje nėra numatyta daug sceninio veiksmo, tai teikia jai oratorijos bruožų.

Apgalvodamas sceninį kūrinio pristatymą, kompozitorius norėjo matyti satišką chorą su senoviniais ritiniais rankose ir pagrindinius veikėjus, sustojusius ant pakilų tarsi skulptūros. Edipo figūra tuomet turėjo būti visuomet apšviesta, o Džokasta ir Kreontas pasirodytų tik jų dainavimo metu.

Ar režisierius Eligijus Domarkas rinktųsi autoriaus valios įgyvendinimą, ar papildytų antikinę dramą savais akcentais (siužetas parankus įvairioms traktuotėms), klausytojų laukia neįprastas reginys ir puiki proga išgisti retai atliekamą stambų genijaus veikalą, atliekamą profesionalių lietuvių atlikėjų pajęgomis. Pagrindinius vaidmenis atliks tarptautinį pripažinimą pelnęs tenoras Algirdas Janutas, Klaipėdos muzikinio teatro solistė Dalia Kužmarskytė (mecosopranas) ir kone visuose Lietuvos muzikos teatruose dainavęs bosas Artūras Kozlovskis. Choro partiją atliks Klaipėdos muzikinio teatro choras bei choro „Vilnius” vyrų grupė, grieš Klaipėdos muzikinio teatro orkestras, prie dirigento pulto stos chormeisteris Vladimiras Konstantinovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.