Verslas ir mokslas vienijasi, kad drauge kurtų Lietuvos pramonės ateitį

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos „Linpra” iniciatyva 2006 metų birželio 21 dieną įsteigta nacionalinė technologijų platforma „Ateities gamyba”. Technologijų platforma – tai laisvanoriškas verslo įmonių ir mokslo institucijų atstovų susivienijimas, kurio tikslas – užtikrinti tam tikro ES prioritetinio pramonės, transporto ar paslaugų sektoriaus konkurencingumą ateityje, tam suformuojant ilgalaikę (iki 2015-2020 metų) to sektoriaus plėtros viziją ir jai pasiekti reikalingą strateginę tyrimų bei veiksmų programą, taip pat koordinuojant veiksmus, reikalingus įgyvendinti šią programą, ir sutelkiant tam reikalingus resursus bei pastangas.

Technologijų platformos Europos Sąjungoje pradėtos kurti prieš 2 metus, o šiuo metu visos 29 ES technologijų platformos rengia savo veiksmų programas bei pasiūlymus Europos Komisijai, kaip, panaudojant ES bendrus mokslinių tyrimų finansavimo fondus bei pritraukiant verslo turimus resursus, geriausiu būdu užtikrinti Europos Sąjungos ekonominį konkurencingumą ateityje globalios ekonomikos sąlygomis.

Lietuvos nacionalinė technologijų platforma „Ateities gamyba” įeina į analogiškos paskirties ES „skėtinę” technologijų platformą „Manufuture” (Future Manufacturing – ateities gamyba). Šių platformų veiklos sritis – inžinerinė pramonė, apimanti metalo gaminių, mašinų, elektrotechnikos ir elektronikos prietaisų bei transporto priemonių sektorius, taip pat ir kiti apdirbamosios pramonės sektoriai, naudojantys inžinerinės pramonės sukurtas gamybos priemones, technologijas, taip pat tuos pačius gamybos, mokslinių tyrimų ir specialistų rengimo būdus, metodus ir infrastruktūrą.

Naujosios technologijų platformos steigimo sutartį pasirašė 32 partneriai – pažangios pramonės įmonės, didžiausi šalies universitetai bei taikomųjų mokslų centrai. Platformos steigėjų tarpe yra ir Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija „Linpra”, kurią platformos partneriai įgaliojo koordinuoti bendrą jų veiklą. „Ateities gamyba” planuoja 2006 metais parengti Lietuvos inžinerinės pramonės sektorių vystymosi iki 2015-2020 metų vizijos ir strateginės tyrimų programos pirmąją versiją, taip pat konkrečius prioritetinius projektus, skirtus skatinti mokslinių tyrimų taikymą pramonėje, aukštos pridėtinės vertės produkcijos gamybą, specialistų rengimą ir pan. Šiame darbe „Ateities gamyba” bendradarbiaus su kitomis Lietuvos nacionalinėmis technologijų platformomis, kitų šalių analogiškomis technologijų platformomis, Lietuvos verslo reguliavimo ir paramos institucijomis.

Lietuvos pramonės ir mokslo atstovai, įkurdami nacionalinę technologijų platformą „Ateities gamyba”, siekia deramai prisidėti prie sudėtingo uždavinio sprendimo – ką ir kaip reikia daryti, kad Lietuvoje stiprėtų konkurencinga aukštos pridėtinės vertės produkcijos gamyba, daugėtų gerai apmokamų darbo vietų, kad augtų ir šalyje įsitvirtintų jos didžiausias turtas – kvalifikuoti, kūrybingi ir darbštūs jos žmonės. „Ateities gamyba” yra atvira visiems, remiantiems jos tikslus ir norintiems prisidėti prie jų įgyvendinimo, todėl kviečiame į bendrą darbą!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.