Kuria privačią žemkasių flotilę

Į uosto akvatoriją gilinančių žemkasių ir baržų flotilę iš Lenkijos, Rusijos netrukus įsilies ir Klaipėdos „Esmarino” bendrovės laivai.

Iš Norvegijos mūsų uostamiestį pasiekusi žemsiurbė „Slurpen”, anot bendrovės technikos direktoriaus Aibulato Sarybajevo, Klaipėdos laivų remonto įmonėje bus atnaujinta ir galės valyti Nemuno deltos smėliu užneštas upes, gilinti uosto akvatoriją.

Žemsiurbė statyta 1971 metais Danijoje, du kartus modernizuota ir pritaikyta kelti iš dugno akmenis, įvairias nuolaužas, nuo krantinių surinkti šiukšlių konteinerius, sudėvėtas padangas.

Jos privalumas tai, kad 30 metrų ilgio, 7,5 metro pločio ir 1,5 metro grimzlės „Slurpen” gali lengvai pasiekti atokiausias uosto akvatorijos ir Kuršių marių vietas, kur neįplaukia didesnės grimzlės laivai.

Žemsiurbė per 27 minutes į savo talpyklos įsiurbia 150 tonų smėlio. Per parą ji gali susiurbti 1000 tonų grunto.

Bendrovės direktorius Jurijus Pogorelovas teigė, kad idėją Klaipėdoje kurti žemsiurbių ir baržų flotilę brandino trejus metus. Kai po remonto pradės dirbti iš Norvegijos atplukdyta „Slurpen”, planuojama įsigyti dar dvi baržas.

Vieną tokį laivą, jo nuomone, eksploatuoti būtų nuostolinga. Jeigu tektų dirbti uoste, tarkime, laimėjus konkursą iškelti prie Ledo rago mariose esantį laivų kapinyną, viena žemsiurbė sugaištų daug laiko. Iškeltas nuolaužas ar gruntą reikia plukdyti į jūroje, už kelių kilometrų nuo uosto, esantį sąvartyną. Į jį „Slurpen” pakeltą gruntą galėtų vežioti dvi savaeigės baržos. Taip bendrovė sutaupytų laiko ir galėtų efektyviau panaudoti žemsiurbę.

Privačios bendrovės parsiplukdyta žemsiurbė po 35 metų darbo Klaipėdos laivų remonto įmonėje bus atidžiai apžiūrėta, suremontuota, perdažyti laivo antstatai, pakeistas pavadinimas.

Žemsiurbės šeimininkai artimiausiu metu žada dalyvauti įvairiuose gilinimo ar uosto valymo darbams skelbiamuose konkursuose, o juos laimėję imtis veiklos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.