Buvę prezidento patarėjai – išteisinti

Bagdonas ir Rytis Muraška, nors neteko postų, nuo šiol ramia sąžine galės gyventi prestižiniuose Turniškių kotedžuose

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vakar konstatavo, kad buvę prezidento patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška iš Vyriausybės kanceliarijos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės įsigydami nekilnojamąjį turtą prestižiniame Turniškių rajone, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo.

Vasarį kilus vadinamajam Turniškių skandalui, prašydami įvertinti veiksmus tarnybinės etikos požiūriu, į VTEK kreipėsi patys kotedžus įsigiję pareigūnai.

VTEK gauti dokumentai nepatvirtino įtarimų, kad Bagdonas ir Muraška pasinaudojo tarnybine informacija ir siekė paveikti Vyriausybės akcinės komunalinių paslaugų bendrovės (dabar – AB „Tukompa” – aut.) vadovo, stebėtojų tarybos ar valdybos narių sprendimus dėl nekilnojamojo turto Turniškių gatvėje įsigijimo.

Komisija, įvertinusi turimą medžiagą, konstatavo, kad nėra duomenų, kurių pagrindu galima būtų teigti, jog buvę šalies vadovo patarėjai dalyvavo Turniškių gatvėje Nr. 25 esančios prezidento rezidencijos įkeitimo bankui procedūrose. Komisija taip pat pareiškė, „kad galimi neteisėti veiksmai parduodant turtą atlikti ne asmenų, įsigijusių šį turtą, o bendrovės, nusprendusios ir pardavusios turtą fiziniams asmenims”.

Kartu VTEK pastebėjo, kad patys prezidento patarėjai, atsistatydindami iš šių pareigų, parodė supratę, kad įsigydami nekilnojamąjį turtą Turniškėse neįvertino visų aplinkybių, dėl to visuomenėje kilo rezonansas.

Kovo pradžioje kilus vadinamajam Turniškių skandalui, atsisatydino du svarbiausi prezidento patarėjai – užsienio politikos klausimais Bagdonas ir nacionalinio saugumo – Muraška. Jie įtarti pigiau nei rinkos kaina įsigiję kotedžus Turniškėse, nors ten gyvenamoji statyba apskritai neleidžiama.

Turniškes administruojanti akcinė bendrovė bankams buvo užstačiusi du trečdalius viso valdomo nekilnojamojo turto, tarp jų – ir prezidento rezidenciją, vykdė nelegalias statybas bei prekiavo kotedžais.

Turniškėse vykdytų statybų ir sudarytų sandorių aplinkybes baigia tirti Seimo sudaryta laikinoji komisija (išvadas turi pateikti iki liepos 5 dienos), Generalinė prokuratūra, auditą atliko Valstybės kontrolė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.