Noras atsivėsinti prišaukia ligas

Per vasaros karščius bandydami atsivėsinti šaltais gėrimais, ledais arba įsijungdami kondicionierius žmonės neretai suserga peršalimo ligomis.

Viršutinių kvėpavimo takų ligomis vasarą dažniausiai suserga mažiau sveikatą tausojantys jauni žmonės, ypač gyvenantys pajūryje, kur drėgnesnis klimatas.

Pastaruoju metu Klaipėdoje labai padaugėjo viršutinių kvėpavimo takų ligų. Per metus vien Klaipėdos apskrities ligoninėje padaroma apie 1000 LOR ligų operacijų. Gydytojai tik spėlioja, kas lemia tokį viršutinių kvėpavimo takų ligų protrūkį. Manoma, kad žmonių sveikatą galėjo paveikti net ir prieš du dešimtmečius įvykusi Černobilio avarija, po kurios nusilpo žmonių imuninė sistema.

Peršąla po perkaitimo

„Kad peršalimo ligos puola ir vasarą, natūralu. Žmonės mėgsta atsigaivinti labai šaltais gėrimais, dideliais kąsniais valgyti ledus, be to, patalpose ar automobilyje padaro skersvėjį, o po to skundžiasi, kad skauda gerklę”, – pasakojo Klaipėdos pirminio sveikatos priežiūros centro vyriausiojo gydytojo pavaduotoja terapijai Angelė Razgienė.

Klaipėdos apskrities ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų centro vedėjas Gytis Girčys teigė, kad peršąlama tada, kai perkaistama.

Blogai ir tai, kad kai kurie žmonės nesugeba pasirinkti tam tikram orui tinkančios aprangos.

Vietiniai serga rečiau

„Peršalimo ligas smarkiai veikia ir drėgnas pajūrio klimatas. Ligonių kasų duomenimis, prienosių ančių uždegimo, dar vadinamo sinusitu, operacijų pas mus padaroma daugiau negu Vilniuje ir Kaune kartu paėmus”, – pasakojo G.Girčys.

Gydytojas pastebėjo, kad pas mus peršalimo ligos dažniau kamuoja į pajūrį iš kitų regionų, ypač iš vidurio Lietuvos, kur sausesnis klimatas, atsikėlusius gyventi žmones. Kartais peršalimo ligos puola ir tuos, kurie į Klaipėdą gyventi atsikelia iš vietovių, kur taip pat vyrauja drėgnas klimatas.

„Vienas žmogus, į Klaipėdą atsikėlęs gyventi iš Peterburgo, kur taip pat drėgnas klimatas, skundėsi, kad čia dažniau suserga peršalimo ligomis”, – prisiminė G.Girčys.

Vis dėlto kai kuriuos ligonius, pavyzdžiui, sergančius plaučių ligomis, drėgnas oras kaip tik veikia teigiamai – jie pajūryje jaučiasi geriau.

Skersvėjis ar kondicionierius?

Kalbintų medikų nuomonės apie tai, kaip mūsų sveikatą vasarą veikia dažnai patalpose ir automobiliuose įjungiami oro kondicionieriai, išsiskyrė.

A.Razgienė mano, kad linkusiems į peršalimo ligas automobilyje geriau įsijungti oro kondicionierių, negu atsidaryti langus ir pasidaryti skersvėjį.

G.Girčys pastebėjo, kad žmonės į kondicionierius reaguoja skirtingai: vienų jie visiškai neveikia, kitiems – kenkia. Tačiau, mediko nuomone, kondicionieriai – ne pats geriausias būdas atsivėsinti, nes jie džiovina gleivines.

Reikia keisti filtrus

Gydytojas priminė neužmiršti automobilių kondicionieriuose laiku pakeisti filtrus, kad jie nebūtų seni. Svarbu atkreipti dėmesį ir į patalpose esančius kondicionierius. Blogi filtrai ir nesureguliuotas drėgnumas, anot G.Girčio, taip pat gali lemti ligas.

Kol kas Lietuvoje nėra itin daug kondicionierių, tačiau, vedėjo nuomone, kai jų padaugės, pagausės ir pacientų, sergančių peršalimo ligomis, gretos.

A.Razgienė prisiminė turėjusi vieną pacientę, kuriai pakenkė būtent kondicionierius. Pernai jauna moteris susirgo plaučių uždegimu, nes virš jos darbo vietos kabojo kondicionierius.

Grūdina ledai

Abu pašnekovai akcentavo, kad sergantieji peršalimo ligomis turėtų grūdintis, sportuoti, vartoti daugiau vitaminų. Vienas iš grūdinimosi būdų – po truputį, mažais kąsneliais valgyti ledus.

Linkę sirgti gerklės ligomis turėtų atprasti gerti tik iš šaldytuvo išimtus gėrimus, o susirgus nedelsti ir kreiptis į medikus. Deja, LOR ligos būdingesnės jaunesniems 16 – 55 metų – žmonėms, kurie yra labai užimti ir todėl pasirūpinti sveikata neskuba.

Jeigu, suvalgius ledų arba išgėrus šaltų sulčių, ima peršėti gerklę, A.Razgienė rekomendavo nedelsiant išgerti ką nors šilto, sučiulpti skausmą švelninančius medikamentus, taip pat paskalauti gerklę vandeniu su valgomąja druska.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.