Girti nepilnamečiai medikų nebestebina

Anot medikų, uostamiesčio nepilnamečiai jau išmoko dozuoti narkotikus, tad mirtinų atvejų sumažėjo. Tačiau pastaruoju metu paaugliai vis labiau „stažuojasi” alkoholio vartojimo srityje.

Užvakar, apie 11 val., greitosios medicinos pagalbos komanda į Klaipėdos vaikų ligoninę atvežė 16-metę Liepojos gatvės gyventoją Darją B. Nepilnametė buvo aptikta gulinti ant suoliuko I Melnragėje. Diagnozavus apsinuodijimą alkoholiu, ji gydoma Reanimacijos skyriuje.

Į Reanimacijos skyrių paguldytas ir namuose medikamentais apsinuodijęs trejų metų berniukas. Jį į ligoninę atvežė Minijos gatvėje gyvenantys tėvai.

Antradienio naktį „greitukė” iš namų Bandužių gatvėje į Klaipėdos vaikų ligoninę atvežė 15-metį. Įtariama, kad L. Stulpino pagrindinės mokyklos moksleivis apsinuodijo narkotinėmis medžiagomis. Jis gydomas Hematologijos-nefrologijos skyriuje.

Berniuko sveikatos būklė stabili. Iš kur jis gavo narkotikų, aiškinasi uostamiesčio 4-ojo policijos komisariato pareigūnai.

Klaipėdos vaikų ligoninės medikai, į realybę grąžinantys jaunuosius girtuoklius ir narkomanus, sako, jog toliau jais pasirūpinti turi policija, tėvai ir mokykla.

„Vieni nepilnamečiai pas mus užtrunka dvylika valandų, kiti – parą. Neblaivius vaikus, kaip ir suaugusiuosius, atgaiviname su lašinės pagalba ir išleidžiame namo. Kiek sunkiau su ragavusiais narkotikų. Tarp nepilnamečių, apsinuodijusių narkotinėmis medžiagomis, aptinkame ne tik pabandžiusiųjų pirmą kartą, bet ir jau užkietėjusių narkomanų”,- sakė ligoninės vyriausioji gydytoja Virginija Bobianskienė.

Klaipėdos vaikų ligoninės Reanimacijos skyriaus vedėja Vilija Grigaravičiūtė sako, jog jaunuolių, bandžiusių narkotikus, skyriuje sulaukiama vis mažiau. Tai nereiškia, kad jaunimas vartoja mažiau narkotikų. Medikai spėja, kad paaugliai renkasi kokybiškesnius kvaišalus arba išmoko juos dozuoti.

Tuo tarpu gerokai padaugėjo išgėrinėjančių nepilnamečių. Atlikus šlapimo tyrimus, Reanimacijos skyriaus pacientams dažniausiai nustatomas vidutinis ir sunkus girtumo laipsnis.

„Jei nepilnamečiai sąmoningi, jie gydomi kituose ligoninės skyriuose, o diagnozavus 2-2,5 promilės girtumą, sąmoningumo nebelieka”,- sako V. Grigaravičiūtė.

Medikai su šypsena prisimena jauniausią girtuoklį – septynmetį bei jo sukurtą istoriją. Vaikas tvirtino, kad vaikų darželio teritorijoje jį pagavę bei prievarta alkoholio prigirdę vyresni vaikai. Atėjus mamai, paaiškėjo, jog iš namų dingo šaldytuve stovėjęs alkoholio butelis.

Medikai sako, jog dažniausiai apsinuodiję alkoholiu ar narkotikais pas juos patenka tie vaikai, kurių tėvai dirba paromis ar naktimis bei mažiau kontroliuoja savo atžalas.

Prisimenamas ir kone nuolatinis skyriaus klientas. Į Reanimaciją dėl girtumo ne kartą pateko asocialų gyvenimo būdą pamėgęs 14-metis, kuris sugebėdavo iš medikų globos pabėgti.

Dažniausiai nepilnamečiai tvirtina gėrę tik alų ar sidrą, tačiau medikai įtaria, kad tai melas. Išgerti tokio kiekio silpnų gėrimų bei nuo jų prarasti sąmonę neįmanoma.

Skirtingai į savo atžalų paklydimus reaguoja ir tėveliai. Anot V. Grigaravičiūtės, dešimtmečio, kuriam diagnozuotas 2,5 promilės girtumas, tėvas didžiavosi koks „kietas” jo vaikas. Būna, kad tenka pagiriojančius paauglius saugoti nuo juos sumušti norinčių gimdytojų.

Uostamiestyje daug kalbėta apie projektą, kuris įpareigotų nepilnamečius iki 14 metų naktimis gatvėse vaikščioti tik su suaugusiaisiais. Miesto Taryboje šis projektas taip ir nebuvo patvirtintas – jis perduotas Savivaldybės administracijos Juridiniam skyriui, siekiant įsitikinti, ar naujovė nesikerta su įstatymais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.