Vienoje G.W.Bushas ramino ES vadovus

JAV prezidentas George’as W.Bushas trečiadienį pareiškė, kad jis norėtų uždaryti Gvantanamo kalėjimą Kuboje, kur laikomi įtariami teroristai, tačiau pirmiausiai privalo nuspręsti, ar siųsti kalinius namo, ar juos teisti.

„Norėčiau uždaryti Gvantanamą”, – sakė G.W.Bushas per spaudos konferenciją po JAV ir ES viršūnių susitikimo Vienoje.

G.W.Bushas sakė „paaiškinęs čia esantiems lyderiams apie mūsų troškimą parsiųsti juos atgal”, tačiau tarp jų yra tokių, „kuriuos turi teisti JAV teismai”.

„Jie yra šaltakraujai žmogžudžiai”, kurie nužudys „ką nors, jeigu bus paleisti į gatvę”, sakė JAV vadovas.

Pasak G.W.Busho, jis laukia, kol JAV aukščiausiasis teismas nuspręs, kaip jie bus teisiami.

„Mes sprendžiame šią problemą”, – sakė G.W.Bushas. Apie galimus žmogaus teisių pažeidimus Gvantanamo kalėjime kalbėjo ne tik į Austrijos sostinės gatves susirinkę protestuotojai, bet ir ES vadovai.

Aptartas Irano klausimas

Pasaulio valstybės vieningai siekia neleisti Iranui įsigyti branduolinio ginklo gamybos technologijų, trečiadienį pareiškė JAV prezidentas George’as W. Bushas.

„Rusija ir Kinija kartu su mumis trokšta užtikrinti, kad iraniečiai nepasigamintų branduolinio ginklo”, – sakė G.W.Bushas pridurdamas, kad „mes, be abejonės, turime bendrą tikslą, kad Iranas neturėtų galimybės ir neįsigytų branduolinio ginklo”.

Be to jis piktinosi Irano planais, kad tik rugpjūčio pabaigoje bus parengtas atsakymas į Vakarų valstybių pasiūlymus. Anot G.W.Busho, atsakymui parengti tai būtų tikrai „baisiai ilgas laiko tarpas”.

Mat, truputį anksčiau Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pareiškė, jog Teheranas iki rugpjūčio 22 dienos atsakys, ar sutinka priimti priemonių paketą, kurį mainais už sustabdytą urano sodrinimą jam siūlo tarptautinė bendruomenė.

„Mes įvertinsime pasiūlymus ir, Dievo valia, iki (persų kalendoriaus) mordado mėnesio paskelbsime savo nuomonę”, – šalies vakaruose esančiame Hamedado mieste sakydamas kalbą, kurią tiesiogiai transliavo valstybinė televizija, teigė Irano prezidentas.

Irane galiojančio persiško kalendoriaus mordado mėnuo baigiasi rugpjūčio 22 dieną.

Anot JAV prezidento, Iranui atsakyti turėtų pakakti ir kelių savaičių, o ne mėnesių.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija birželio pradžioje Teheranui pasiūlė prekybą ir technologijas skatinančių priemonių paketą, kurį jis gautų sustabdęs daug ginčų keliančius urano sodrinimo darbus.

Vakarai baiminasi, kad sodrintą uraną Iranas naudoja ne tik elektros jėgainėse, bet ir branduolinėms galvutėms gaminti. Teheranas tokius kaltinimus neigia.

Iranas pasidžiaugė siūlomu priemonių paketu ir pavadino jį žingsniu į priekį, tačiau toliau tvirtina turįs teisę gaminti branduolinį kurą.

Šešios galingiausios pasaulio valstybės Iranui buvo pasiūliusios galutinį atsakymo terminą – liepos vidurį, kuomet vyks Didžiojo aštuoneto (G8) lyderių susitikimas.

Įspėjo Šiaurės Korėją

JAV prezidentas George’as W.Bushas trečiadienį taip pat perspėjo Šiaurės Korėją, kad ši nebandytų savo tolimojo nuotolio balistinės raketos „Taepodong-2” ir laikytųsi tarptautinių susitarimų.

Tokį pareikšimą jis padarė per spaudos konferenciją, po derybų su Europos Sąjungos lyderiais. Vašingtonas sako turintis informacijos, kad Šiaurės Korėja gali bandyti „Taepodong-2”, ir jau paruošė savo priešraketinės gynybos sistemą tam atvejui, jeigu Pchenjanas nuspręs vykdyti bandymą.

„Šiaurės Korėja praeityje sudarė su mumis (kai kurias) sutartis, todėl mes tikimės, kad ji laikysis šių sutarčių, pavyzdžiui, dėl bandomųjų (raketų) paleidimų”, – sakė G.W.Bushas per spaudos konferenciją po ES ir JAV viršūnių susitikimo Vienoje.

Jis pažymėjo, kad Šiaurės Korėjos raketų bandymai verčia žmones „nervintis”. „Šitaip reikalai netvarkomi pasaulyje”, – pridūrė G.W.Bushas.

Jis vėl pabrėžė, kad problemą reikia spręsti šešiašalėmis derybomis, ir sakė esąs „patenkintas”, kad Kinija šį kartą taip pat pasisakė prieš Šiaurės Korėjos raketos bandymus.

Anot JAV prezidento, tai esąs „teigiamas ženklas”, kuris turėtų padėti Pchenjanui suprasti, jog būtina laikytis „tam tikrų tarptautinių normų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.