Siųsti degtinę – rizikinga

Į Airiją ir Didžiąją Britaniją gyventi ir dirbti išvykusių žmonių artimieji, norėdami paštu išsiųsti lauktuvių, susiduria su apribojimais. Į Airiją tabaką siųsti griežtai draudžiama, siuntiniams į Didžiąją Britaniją taikomos išimtys.

Pastaraisiais metais ypač padaugėjus pašto siuntų į Didžiąją Britaniją ir Airiją, kuriose neretai bandoma išsiųsti ir tabako bei alkoholio gaminių.

Pagal galiojančią tvarką į minėtas šalis paštu galima nusiųsti iki vieno litro alkoholio, kurio stiprumas neviršija 22 proc. Galima siųsti ir stipresnio gėrimo, bet tik pusę litro.

Tabako gaminius (cigaretes, cigariles, tabaką) į Airiją siųsti draudžiama.

Į Didžiąją Britaniją jų galima siųsti neribotą kiekį, tačiau siuntinys pasiekti adresatą gali tik kaip dovana. Ši dovana turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Pirma, prekes turi siųsti privatus asmuo iš Europos Sąjungos šalies kitam privačiam asmeniui. Dovana turi būti skirta asmeniniam naudojimui ir siunčiama tik tam tikra proga (per šv. Kalėdas, šv. Velykas ir kt.) Kita svarbi sąlyga – siuntos negali būti reguliarios. Kitaip tariant, asmuo, kuris ims siųsti tabako ar alkoholio gaminius kas savaitę tuo pačiu adresu, rizikuoja, kad jo siunta bus konfiskuota užsienio šalies muitinės tarnybų. Galiausiai prekės turi būti siunčiamos ne komerciniais tikslais.

Klaipėdos 2-ojo pašto operatorė Kristina Markevičienė teigė, kad lietuviai artimiesiems į Didžiąją Britaniją ir Airiją degtinės ar cigarečių siunčia rečiau nei maisto produktų. „Pasitaiko, kad tautiečiai būna išsiilgę juodos duonos, šokolado”, – sakė K.Markevičienė. Pašnekovė tikino, kad lietuviai nelinkę rizikuoti, siųsdami cigaretes ar tauriuosius gėrimus. Šias siuntas privalu tinkamai supakuoti. Negana to, asmuo negali būti garantuotas, kad šalies, į kurią keliauja siuntinys, muitinės pareigūnai jo nekonfiskuos. Mat šiems gali pasirodyti, kad siunta nėra dovana.

Apribojimai taikomi ne tik tabako ir alkoholio gaminių siuntimui, bet ir jų įvežimui į užsienio šalis. Net aštuonios senosios Europos Sąjungos šalys taiko kiekybinius apribojimus iš Lietuvos į jų teritorijas be akcizo įvežamoms cigaretėms. Tai Airija, Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Švedija, Vokietija ir Didžioji Britanija. Iš Lietuvos į šias šalis vykstantieji turi įsidėmėti, kad asmeniniame bagaže gali įsivežti be akcizo ne daugiau kaip 200 vienetų cigarečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.