Šalies veislinių gyvulių augintojai rengiasi aktyviai dalyvauti tarptautinėje parodoje „AgroBalt 2006”

Praėjusią savaitę Žemės ūkio ministerijoje susirinkę parodos „AgroBalt 2006” organizatoriai, ministerijos specialistai, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie ŽŪM, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Žemės ūkio rūmų, VĮ „Šiaulių regiono veislininkystė”, šalyje veikiančių gyvulių augintojų asociacijų, už parodos techninės bazės kūrimą atsakingų bendrovių „AgroBalt” ir „Ekspolinija servisas” atstovai aptarė aktualiausius veislinių gyvulių paviljono įrengimo šioje parodoje klausimus.

15-oji tarptautinė žemės ūkio, maisto pramonės, pakuotės ir prekybos maisto produktais paroda „AgroBalt 2006” vyks rugsėjo 7–9 dienomis vieno iš labiausiai išplėtotų šalies žemės ūkio regiono centre Šiauliuose.

Pasitarimui pirmininkavęs Žemės ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Radzevičius atkreipė dėmesį į, palyginus su ankstesnėmis „AgroBalt” parodomis, iš esmės pasikeitusį šios parodos pobūdį. „Jeigu ankstesnės „AgroBalt” parodos buvo organizuojamos Vilniuje ir jų pagrindinis akcentas būdavo vartotojas – miesto gyventojas, tai po ilgų diskusijų patvirtintos regioninės koncepcijos tikslas, kurį akcentavo ir žemės ūkio ministrė prof. Kazimiera Prunskienė, yra betarpiškai priartinti parodą prie parodos rezultatų vartotojo – žemdirbio, gyvulių augintojo”, – pažymėjo G. Radzevičius. Todėl keisis pirmą kartą ne Vilniuje rengiamos parodos formatas, kitokie bus ir jos ekspozicijos akcentai.

Vienas svarbiausių artėjančios parodos „AgroBalt” akcentų – veislinių gyvulių ekspozicija. Joje parodos lankytojai ir svečiai bus supažindinti su šalies gyvulių augintojų pasiekimais, naujausiomis gyvulių veislėmis, gyvulių auginimui ir priežiūrai skirtomis naujovėmis. Pasak Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus G. Radzevičiaus, ateityje rengiant „AgroBalt” parodas, reikėtų pasinaudoti užsienio šalyse vykstančių žemės ūkio parodų patirtimi ir rengti veislinių gyvulių aukcionus. G. Radzevičius pakvietė pasitarimo dalyvius pasvarstyti, kiek ir kaip paroda „AgroBalt” gali pasitarnauti Lietuvos gyvulininkystės plėtrai, gyvulių augintojų asociacijų iškeltiems tikslams įgyvendinti.

Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininkas Kęstutis Juozas Saikevičius pasitarimo dalyvius supažindino su jau atliktais ir šiuo metu atliekamais veislinių gyvulių paviljono rengimo darbais. Jie buvo pradėti jau balandžio pradžioje. Šalies gyvūnų augintojų asociacijos iš 32 šalies rajonų jau atrinko, o veislininkystės inspektoriai jau patikrino parodoje eksponuoti tinkamus veislinius gyvūnus ir paukščius. Savo augintinius parodoje eksponuos ir dviejų ES šalių – Estijos ir Vokietijos – veislinių gyvulių augintojai. Likus nepilniems trim mėnesiams iki parodos pradžios pradėtas pagrindinis darbas – gyvulių eksponavimui skirtos bazės parengimas.

Svarbiausi tikslai, kurių bus siekiama šiemetinėje veislinių gyvulių ekspozicijoje:

• pademonstruoti veislininkystės pasiekimus;

• eksponuoti aukštos veislinės vertės veislinius gyvulius;

• pristatyti veislinių gyvulių vertinimo principus;

• skatinti veislinių gyvulių auginimą, grynaveislių bandų kūrimą, prekybą veisliniais gyvuliais vidaus ir užsienio rinkoje.

Veislinių gyvulių ekspozicija šių metų parodoje „AgroBalt 2006” užims 1,7 hektaro. Ankstesniais metais veislinių gyvulių paviljono plotas siekdavo tik 15 arų. Parodos lankytojams numatoma parodyti skirtingų veislių veislines pienines karves ir telyčias, mėsinius galvijus, kiaules, arklius, avis, triušius ir kailinius žvėrelius, dekoratyvinius ir naminius paukščius, žuvis. Lankytojams numatyta parodomoji programa, pristatant veislinių gyvūnų veislės ypatumus, teatralizuoti ir sportiniai arklių pasirodymai, parodomieji gyvūnų vertinimai, seminarai veislinių gyvūnų augintojams aktualiomis temomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.