Tiltui į premjero postą pritrūko Seimo atramų

Seimas nepatvirtino Z.Balčyčio kandidatūros. Balsuojant dėl Ministro pirmininko kandidatūros prieš Z.Balčyčio vadovavimą Vyriausybei balsavo 48, už 52, 32 Seimo nariai susilaikė. Balsuoti buvo užsiregistravę 132 Seimo nariai. Premjero kandidatūrai patvirtinti pakanka paprastos balsavime dalyvavusių parlamentarų balsų daugumos.

Prezidentas turės ieškoti kito kandidato į premjero postą. Kandidatūra turi būti pateikta per 15 dienų.

Antradienį Seimas sprendė ne tik, ar patvirtinti prezidento teikiamą Z.Balčyčio kandidatūrą – prieš tai parlamentarai diskutavo dėl balsavimo būdo: savo nuomonę reikšti slaptai ar atvirai. Nutarta balsuoti atvirai.

Prieš balsuojant dėl prezidento pateiktos Z.Balčyčio kandidatūros į premjero postą socialdemokratai stengėsi inicijuoti slaptą balsavimą, taip, pasak oponentų, tikėdamiesi „tylios” dalies darbiečių paramos jų kandidatui.

Pirmadienį paaiškėjo, kad socialdemokratai neįvykdys prezidentui Valdui Adamkui duoto pažado suformuoti stabilią daugumą Seime.

Kairiųjų kandidatas į Vyriausybės vadovus Zigmantas Balčytis ir kiti socialdemokratų lyderiai vakar paskelbė, kad tuo atveju, jei laimės šiandieninę kovą Seime dėl premjero posto, jiems greičiausiai teks formuoti mažumos Vyriausybę.

Tai paaiškėjo po to, kai kairiųjų derybos su didžiausią frakciją Seime tebeturinčia skandalų krečiama Darbo partija žlugo, oficialios koalicijos sutarties pasirašyti nebuvo išdrįsta. Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė antradienį prieš balsavimą sakė, kad Darbo partijos frakcijos nariai balsuos laisvai.

Todėl Z.Balčytis prieš šiandieninį balsavimą turėjo užsitikrinęs tik keturių frakcijų – Liberalų ir centro sąjungos, Pilietinės demokratijos, Socialdemokratų partijos ir Valstiečių liaudininkų – 53 balsus.

Prieš antradienio balsavimą susitikęs su konservatorių frakcija Z.Balčytis pareiškė, kad ligšiolinių Darbo partijos ministrų Gintaro Furmanavičiaus, Žilvino Padaigos bei Kęstučio Daukšio pavardžių naujoje Vyriausybėje nebus. Tačiau, anot konservatorių, jie nebuvo linkę tikėti socialdemokrato pažadais.

Ir Tėvynės sąjungos frakcijos atstovai, ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas Petras Auštrevičius iš anksto pasakė neremsią Z.Balčyčio kandidatūros.

Per pokalbį su socialdemokratų atstovu atsakymų apie ryžtingas permainas pasigedo ir Artūras Paulauskas: „Naujoji sąjunga nebalsuos už Z.Balčyčio kandidatūrą”.

Liberaldemokratų atstovas Valentinas Mazuronis tikino neturįs priekaištų dėl Z.Balčyčio kompetencijos. V.Mazuronis reikalavo balsuoti atvirai ir peržengti politines ambicijas. Lietuvos politikus jis kaltino nešvariais žaidimais. Tvarkos ir teisingumo frakcija, anot V.Mazuronio, pasitarę su savo sąžine ir su savo bendražygiais, nusprendė neremti Z.Balčyčio kandidatūros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Tiltui į premjero postą pritrūko Seimo atramų"

  1. Idiotas Sąjūdistas

    Patas… NEI buvę komunistai, NEI buvę VLKJSM vadovai, NEI Sąjūdžio atliekos – konservatoriai; MAN NĖRA PRIIMTINI NE TIK VALDŽIOJE… NEJAUGI Lietuva negali be tokių pašlamėkų apsieiti? JUK baigia išstypti tokių politinių jėgų elektoratas.! TAI gal ir gausis kas nors normaliau per sekančius rinkimus… JUK ir Krikdeai (neprisijungę), ir Centro partija (be pseudo liberalų), ir Tikrieji Socdemai (be brazauskininkų) ir R.Pakso, ir Uspaschiko chebra jau buvo sukėlusi šiokių tokių vilčių… SUGRĮŽKITE VAIKAI PAKLYDĖLIAI Į SAVO POLITINES TĖVONIJAS!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.