„PKN Orlen” puoselėja planus valdyti ir „Geonaftą”

Naftos gavybos verslą kontroliuojanti įmonė „Geonafta” ateityje gali atsidurti būsimosios „Mažeikių naftos” valdytojos Lenkijos bendrovės „PKN Orlen” globoje, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

„PKN Orlen” turi didelių interesų dalyvauti naftos gavyboje. Šnekama apie planus Kazachstane, Rusijoje, Šiaurės Afrikoje ir Irake.

Anot naftos verslo atstovų, naftos gavybos planų turinčiai „PKN Orlen” būtų gera galimybė įsitvirtinti šiame versle per „Geonaftą”.

„PKN Orlen” atstovai šios informacijos nekomentavo. „Hermis Capital” atstovė Kristina Žiaunytė tikino, kad bendrovės investicija į „Geonaftą” yra ilgalaikė.

„Geonafta” šiuo metu keičia savininkus – ją per įmonę „Meditus” valdys investicijų bendrovė „Hermis Capital”. Ši bendrovė jau yra padavusi Konkurencijos tarybai prašymą leisti įsigyti „Meditus”, kuri netiesiogiai kontroliuoja „Geonaftą”.

Nors leidimas dar negautas, į „Geonaftos” valdybą „Hermis Capital” jau paskyrė savo žmones.

Generaliniu direktoriumi tapo buvęs „Hermis Capital” projektų vadovas Robertas Beržinskas, o valdybos pirmininkas – „Hermis Capital” direktorius Darius Janulevičius.

Lietuvoje naftos gavyba mąžta, bet „Hermis Capital” tiki, kad bus surasta naujų telkinių, be to, bus plėtojama „Geonaftos” veikla Rusijoje ir Kazachstane.

Įsigydama „Geonaftą” bendrovė „Hermis Capital” veliasi į rimtą konfliktą su valstybe -„Geonaftos” tiesioginė akcijų valdytoja įmonė „Naftos gavyba” Paryžiaus arbitraže iš Lietuvos reikalauja 12 mln. litų bei susikaupusių delspinigių.

„Naftos gavyba”, kuri 2000 metais įsigijo „Geonaftą” iš Vyriausybės, mano, kad tada buvo apgauta valdžios, nes nuo pirkėjų buvo nuslėpta informacija apie galimas teisines pretenzijas „Geonaftai”.

Prieš trejus metus Kopenhagos arbitražas iš „Geonaftos” ir Vyriausybės priteisė Švedijos bendrovei „Svenska Petroleum Exploration” 12,6 mln. JAV dolerių kompensaciją už tai, kad švedams nebuvo suteikta teisė dalyvauti eksploatuojant Nausodžio ir Kretingos telkinius.

Lietuvos teismai nėra pripažinę šio arbitražo sprendimo.

„Geonaftą” turi visų naftą Lietuvoje išgaunančių įmonių – „Genčių naftos”, „Manifoldo” ir „Minijos naftos” – 50 proc. akcijų paketus. Bendrovė eksploatuoja 14 naftos gręžinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.