Besaikis deginimasis – melanomos priežastis

Kasmet į Klaipėdos ligoninę dėl kaitrios saulės sukeltų odos ligų kreipiasi apie 60 žmonių.

Saulė padeda odoje esantiems provitaminams pavirsti vitaminu D, kuris naudingas kaulų struktūrai, suteikia bronzinį įdegį. Tačiau dažnai dėl nesaikingo deginimosi ji tampa odos ligų priežastimi.

Klaipėdos ligoninės II chirurgijos skyriaus vedėjas Evaldas Pagojus rekomenduoja iš pradžių degintis iki pusvalandžio ir palaipsniui didinti deginimosi laiką, kad oda ilgainiui priprastų. Apsauginiai kremai irgi nepakenktų, tik reikia atkreipti dėmesį į UV indeksą – geriausiai tiktų UV 30.

Didžiausia tikimybė susirgti odos melonoma, teigia onkologas-chirurgas, gresia raudonplaukiams ir blondinams – jų oda plonesnė nei juodaplaukių ir šatenų, todėl ultravioletiniai spinduliai greičiau ją pažeidžia. Dėl to gali išsivystyti odos melonoma – piktybinis nepaveldimas odos navikas, itin sunkiai nuspėjamas.

Kuo žmogus senesnis, tuo odos apsauginis barjeras plonesnis, todėl ji lengviau pažeidžiama.

Ligą galima įtarti, jei atsiranda naujas apgamas arba seniau buvęs keičiasi.

Navikas atrodo įvairiai: juodas apgamas nelygiais kraštais arba išopėjęs, apgame yra žaizdelių, kitokios spalvos dėmių, iškilimų. Tačiau, teigia E. Pagojus, vien vizualiai ligos diagnozuoti neįmanoma – reikalingi išsamesni tyrimai.

Per metus Klaipėdoje nustatoma apie 30 pirminių melanomos atvejų, dar tiek pat – kartotinių, kurios atsiranda, jei liga progresuoja. Chirurgo duomenimis, susirgusiųjų skaičius kasmet maždaug vienodas.

Melanoma gali susirgti tiek vyrai, tiek moterys, ypač vaikai. Onkologo teigimu, trys ketvirtadaliai pacientų kreipiasi, kai liga dar nepavojinga, – užtenka trumpos operacijos, kurios metu pašalinama pažeista oda ir dalis poodinio sluoksnio. Likusiai pacientų daliai – melanoma, jei ir bus išoperuota, dažniausiai gali atsirasti vėl, tik kitoje vietoje.

Gydytojas teigia, kad įmanoma įdegti ir sėdint šešėlyje, nes odą „nudažo” ultravioletiniai spinduliai, kuriuos atspindi dangaus mėlynė, o saulė dar gali ir nudeginti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Besaikis deginimasis – melanomos priežastis"

  1. Alfija

    Sveiki, tai pati baisiausia vezio forma,kurios pasekmes labai liudnos 😥 .Susiduriau su sia liga pati,todel kuo maziau bukime sauleje ir pamirskim soliariumus.

  2. kam

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.