Vikrus ir darbštus gyvūnėlis

Smiltpelė gali valandų valandas stebėti aplinkinius. Jai nepabosta rausti, plėšyti popierius ir kitus daiktus savo guoliui. Smiltpeles prižiūrėti paprasta, kiek sudėtingesnis gali pasirodyti prijaukinimas.

Dykumų gyvūnas

Namie paprastai laikomos mongolinės smiltpelės. Jų spalva dažniausiai gelsvai ruda, nors būna ir pilkų, juodų, auksinių, baltų.

Mongolinės smiltpelės gyvena dykumose, kur karštas ir sausas klimatas. Dieną jos rausia gilius urvus, kuriuos palieka tik vakarais, saulei nusileidus. Smiltpelės dykumoje praleidžia daug laiko ieškodamos sėklų, šaknelių, vabzdžių. Laisvėje smiltpelės gyvena grupėmis, todėl namuose geriau jas laikyti po kelias. Gyvendamos po vieną jos jaučiasi vienišos.

Vieną ar kelias?

Nusprendę auginti vieną smiltpelę, turėsite skirti jai daugiau laiko.

Patinėlis su patele gyvens draugiškai, jei juos kartu apgyvendinsite viename narvelyje nuo mažens iki jiems sueis aštuonios savaitės.

Smiltpelės poruojasi labai paprastai, susilaukia po šešis vaikus šešis kartus per metus. Todėl reikia apgalvoti, ar tikrai norite porelės, jei taip, teks nuspręsti, kur dėsite vaikus.

Dvi ar tris pateles galite laikyti tuomet, jei nežinote, kur dėti gimusius peliukus. Bet šiuo atveju smiltpelės turi būti arba seserys, arba jaunesnės nei 8 savaičių.

Kartais galima laikyti du patinėlius, bet tik tuo atveju, jeigu jie yra broliai. Tačiau išlieka rizika, kad užaugę jie gali pradėti peštis, nors tai būna labai retai. Kovos kyla dažniausiai dėl teritorijos, todėl reikėtų pasirūpinti, kad kiekvienas gyvūnėlis turėtų užtektinai vietos.

Kaip išsirinkti tinkamą

Renkantis smiltpelę reikėtų išsiaiškinti jos amžių ir lytį. Geriausia imti 12 savaičių mažylį. Lytį nustatyti nesudėtinga: patinėlis turi didesnį iškilimą.

Sveikos smiltpelės būna glotnios, apvaloko kūnelio ir nekaulėtos. Jų kailis turi būti švarus, žvilgantis ir be pleiskanų. Akys – žvalios, blizgančios. Uodegėlė – švari ir neišpešiota. Nosis neturi būti šlapia ir karšta.

Svarbu išsiaiškinti, kuo smiltpelę šėrė pirmieji šeimininkai. Tai padarę ir toliau duokite tokį patį pašarą. Jei norite keisti, palaukite savaitę, o vėliau po truputį keiskite asortimentą.

Transportavimas

Įsigiję smiltpelę paprašykite, kad ją įdėtų į kartoninę dėžutę – tai labai patogus transportavimo būdas. Jei kelionė truks ilgiau, atsineškite plastikinę dėžutę, kuri turi gerą ventiliaciją – rinkitės dėžutę, kurios dangtis su grotelėmis.

Parsinešę namo, palikite ramioje vietoje, nesistenkite iš karto žaisti, nes kelionė smiltpelei sukelia stresą, ji turi priprasti prie naujos vietos. Tam reikia 1 ar 2 dienų.

Apgyvendinimas

Jei nuspręsite smiltpelę laikyti plastmasiniame ar stikliniame akvariume, reikės pripildyti jį žemės ir durpių mišiniu, kad gyvūnėlis galėtų rausti urvelius, sukti lizdus. Kasdamos ir rausdamos smiltpelės mankštinasi.

Akvariumo nereikia taip dažnai valyti kaip narvelio. Bet akvariumas turi ir trūkumų: jis sunkus, tad sudėtinga transportuoti ar pernešti iš vienos vietos į kitą.

Ruošiame namelį

Norint įrengti narvelį ar akvariumą reikės: akvariumui – durpių, paprastos žemės, šiaudų, o narveliui – medžio drožlių, dėžutės lizdeliui. Į lizdelį reikėtų įdėti šieno, balto popieriaus ar kartono. Taip pat reikia indelio maistui, gertuvės, medžio šakų ar pagaliukų graužti. Geriausiai tinka vaismedžių šakelės. Netinka azalijos, durnaropės ir kiti amžinai žaliuojantys medžiai.

Smiltpeles reikia šerti daržovėmis, sėklomis. Gertuvė yra praktiškiau nei indelis – vanduo mažiau teršiamas. Keramikiniai indeliai yra sunkesni nei plastikiniai, todėl smiltpelės jų neapverčia ir nesugraužia kaip plastikinių.

Prieš įrengiant akvariumą reikėtų jį gerai išplauti ir išvalyti. Paskui paruoškite žemių mišinį, kurį smiltpelė galėtų rausti. Jis turėtų būti iš durpių, paprastos žemės, šiaudų. Masę supilkite į akvariumą ir suspauskite taip, kad smiltpelei rausiant tunelius, žemės jos neužbertų. Iki akvariumo viršaus reikėtų palikti 12 cm, kad smiltpelė neiškapstytų žemių. Po to įdėkite šakelių, medžio pagaliukų, popieriaus, kartono ir šieno. Gertuvę reikėtų pritvirtinti prie vielinio akvariumo dangčio. Aukštį apskaičiuokite taip, kad smiltpelė savo snukučiu pasiektų gertuvę.

Kol smiltpelės pripras prie akvariumo, stiklines sieneles apdenkite kartonu. Smiltpelės mano, kad stiklas – tai tuščia ertmė ir atkakliai jį atakuoja. Kai po kelių dienų nuimsite kartoną, galėsite matyti smiltpelių išraustus tunelius, stebėti, ką jos veikia.

Prieš ruošdami narvelį gerai jį išplaukite ir išvalykite. Pjuvenų reikia įpilti apie du centimetrus. Gertuvę pritvirtinkite prie narvelio grotelių ir pripilkite šviežio vandens. Gertuvė neturi liestis prie pjuvenų. Viename kampe pastatykite dėžutę, kuri bus skirta smiltpelės nameliui. Taip pat įdėkite pagaliukų, šakelių, popieriaus, kartono ir šiaudų.

Jei norite, kad smiltpelė aktyviai treniruotųsi, į narvelį įdėkite kopėčias, iš kartono padarykite tunelius, įstatykite ratelį. Ratelis turi būti pilnaviduris ir ne plastmasinis.

Kaip prijaukinti

Jei nuo mažens smiltpelės niekas neėmė ant rankų, reikėtų po truputį ir labai atsargiai ją prisijaukinti, kad vėliau imant gyvūnėlį į rankas, jis tuo džiaugtųsi ir nebijotų.

Žaidžiant su smiltpele ant jos nešaukite, nekalbėkite labai garsiai. Negalima daryti staigių judesių – jas tai gąsdina. Negalima stipriai spausti rankose, gaudyti už uodegos. Bendraukite su smiltpele ir imkite ją ant rankų kiekvieną dieną tuo pačiu metu. Geriau į rankas imti dažniau, bet neilgam.

Nuolat su gyvūnu kalbėkite, jie pripras prie jūsų balso. Žaisdami su gyvūnėliu atminkite, kad jis gali iššokti iš rankų, tad laikykite snukučiu į save.

Atminkite, kad smiltpelės yra trumparegės, todėl išleidus pasibėgioti, saugokite jas, kad jos nenukristų ar kitaip nesusižeistų. Elkitės apdairiai ir neišmeskite gyvūno iš rankų. Per dvi ar tris savaites turėtų pavykti prisijaukinti smiltpelę. Darykite taip:

1. Pirmiausia paimkite smiltpelės skaniausią ėdalą ir pasiūlykite gyvūnėliui imti iš jūsų rankų.
2. Kai smiltpelė įpras imti pašarą iš pirštų, padėkite jį ant delno. Gali praeiti net savaitė, kol gyvūnas įpras maitintis iš delno. Būkite kantrūs – alkis ir smalsumas nugalės smiltpelės baimę ir ji ateis pas jus.
3. Dabar pripratinkite gyvūną prie savo rankų. Kai gyvūnas ateis ėsti iš jūsų rankų, atsargiai kelioms sekundėmis kilstelkit ją, pridengdami kitu delnu, bet nesuspauskite.
4. Leiskite smiltpelei bėgioti nuo vienos rankos prie kitos. Švelniai ją paglostykite pirštu, bet jokiais būdais neglostykite galvos.

Maitinimas

Smiltpelės ėda sėklas, grūdus, riešutus, daržoves ir šiek tiek vaisių. Gyvūnų parduotuvėse yra įvairių grūdinių pašarų, specialiai pagamintų smiltpelėms ir žiurkėnams. Šis pašaras yra puikiai subalansuotas, jame yra visų pagrindinių maisto medžiagų.

Tiek daržovių lapus, tiek šaknis reikia duoti tik šviežius. Duokite smiltpelei petražolių, špinatų, ropių, morkų, kopūsto stiebų bei lapų. Galima duoti truputį žiedinio ir briuselio kopūstų, salotų, bet tik ne žiedinių. Galima duoti šiek tiek vaisių, bet ne dideliais kiekiais. Jokiu būdu neduokite citrusinių vaisių, pavyzdžiui, apelsinų. Taip pat galite duoti pomidorų, obuolių, kriaušių, vynuogių.

Savo smiltpelei galite duoti papildomai vitaminų, specialiai įsigiję jų gyvūnų parduotuvėje. Vitaminai būna skysti ir kainuoja apie 13 litų. Vos kelis lašelius (kaip nurodyta ant pakuotės) reikia įlašinti į maistą. Vandenį reikia keisti kiekvieną dieną. Jei jūs manote, kad smiltpelė yra dykumos gyvūnas ir gali ilgai išbūti be vandens, tai labai klystate. Laisvėje gyvūnėliai geria rytinę rasą, gauna vandens iš augalų. Gertuvė turi visada būti pilna vandens. Kai kurios smiltpelės mėgsta pieną, bet žiūrėkite, kad jis nesurūgtų, o vėliau gerai išplaukite gertuvę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.