Dainininkams reikia MTV, ar atvirkščiai?

Žvaigždėms, didelėms ir mažoms, gyvybiškai svarbu nuolat priminti tautai apie save – tai yra paprasčiausias PR dėsnis.

Todėl, pavyzdžiui, kad patektų į žurnalo viršelį, „bavaras” Juozas Liesis kadaise ryžosi net išsiskirti su anuometine drauge Egle Skrolyte. Tik porai metų, mat sklinda gandai, jog dabar jiedu susižadėję – apie tai nešneka, bent kol „B’Avarija” naujo albumo neišleis.

Atlikėjai iš pajūrio akylai slepia savo asmeninį gyvenimą. Tik per stebuklą retkarčiais prabyla – stebuklo data paprastai sutampa su naujo albumo išleidimu. Ir pageidauja, kad jų asmeninio gyvenimo paslaptys dėliotųsi žurnalo viršelyje. Kurio – viskas priklauso nuo tiražo.

Panašius pavyzdžius galėčiau vardyti iki nukritimo. Pasakysiu tik tiek, kad tai nieko nestebina, kaip ir tai, kad žvaigždės pačios skambina į redakcijas prašydamosi į leidinį: „Ojo joj, kokią turiu jums naujieną – išleidžiu naują CD”.

Dėkui Dievui, kuo toliau, tuo dažniau jos įprato siūlyti ir savo skalbinius. Ir nieko čia bloga – žvaigždžių ranka žurnalistų ranką plauna. Juk būtent žvaigždės viršelyje kelia žurnalų tiražus. Ir ne tik žurnalų.

Ką tik į Lietuvą įžengęs muzikinis jaunimo kanalas MTV irgi neapsiėjo be PR. O kas geriau išpūs reklamos burbulą, jei ne vedėjų atrankoje dalyvaujantys Tomas Sinickis iš grupės „Gravel”, Jurga Šeduikytė, Erica Jennings, buvę „Dangaus” dalyviai Donatas ir Vaidas Baumilos ir daugelis kitų.

Net Vudis iš „Kelio…” neatsispyrė pagundai – kalbama, taip norėjo vesti MTV, kad iš atrankos jį teko jėga lauk išmesti.

Ant kelių maldavo priimamas

Keistas dalykas ta lietuviška MTV – mažai kam prieinama, nes kabelinė, žiūrima per palydovą, ir mažai kam įdomi. Bet kėdė šioje televizijoje labai labai trokštama. Ne veltui vedėjo atrankos anketas pildė visi, kurie netingėjo. Scenos žvaigždės – taip pat.

Net radosi tokių, kurie, pamynę garbę ir orumą, priimami prašėsi klūpėdami ant kelių. Taip sakė Baltijos šalių MTV vadovaujantis Marius Veselis. Turėjo omenyje Arvydą Martinėną-Vudį iš „Kelio…”. Šis neva įsiveržęs į atranką ir, naudodamasis žvaigždės statusu, iš pradžių prašėsi, o paskui jau maldavo priimamas.

„Aš visai netyčia ten atsidūriau, visai nenorėjau dalyvauti atrankoje. Tik lydėjau vieną savo bičiulį! – kvatojasi Vudis. – O kažkokia moteris iš personalo manęs paklausė, kodėl nedalyvauju.

Pagalvojau: „Tikrai, kodėl? Visi taip veržiasi…” Sakau: „O ką, ar galiu?” Sako: „Mes paklausim”. Kai paklausė, tai ir pradėjo visi rašyti, kad mane ir išmetė, ir maldavau priimti, ir visokius vėjus. Neva klūpėjau ant kelių tiesiogine žodžio prasme, bet komisija buvo labai kategoriška, žvaigždėms jokių išlygų nedaro.

Nei aš prašiau, nei ką! Tik pasiteiravau, ar galiu dalyvauti, jei nesu užpildęs anketos. Pasirodė, kad ne. Ne tai ne, ramiai sau ir išėjau. Ir nieko ten neprašiau ir nemaldavau. Vienodai rodo man ta MTV.

Apskritai įvyko nesusipratimas, ir tiek. Nežinau, kodėl tokį burbulą išpūtė. Naudinga jiems tai ar ne?” Būkim naivūs, bet protingi, Vudi, kaip sako viena įsimintinesnių Lietuvos popscenos asmenybių Minedas.

Sunkiau nei Eurovizija

„Kaskart, kai man praneša, kad perėjau vieną atrankos etapą, pamanau, ar tik ne reklamos sumetimais mane paliko, kad spauda turėtų apie ką rašyti, – šypteli Laura Čepukaitė, viena vienuolikos laimingųjų, patekusių į atrankos finalą. – Juk jei parašys, kad atranką įveikė kokia Eglė iš Kėdainių, niekam nebus įdomu. O kad neiškrito L.Čepukaitė ar Tomas Sinickis iš „Gravel” – kitas reikalas”.

Visi girdėjome, kad žvaigždėms į MTV durys užtrenktos. Bet žvaigždės vis tiek limpa prie MTV it musės prie medaus.

„Dainavimas man yra mano hobis, kaip pramoga, – paaiškina Laura. – Iš tiesų aš esu dirbantis žmogus. MTV būtų mano darbovietė. Ir, manau, čia mokėtų daug daugiau nei ten, kur dirbau iki šiol”. (Iki šios savaitės L.Čepukaitė buvo Karo prievolės administravimo tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė.)

Nenustebkite, jeigu, įvykus stebuklui ir vedėjo kėdę laimėjus žvaigždei, – šiuo atveju Laurai Čepukaitei, ji pasakys „ačiū, bet ne”. Tai įmanoma, jeigu uždraustų jai dainuoti.

„Išvis mąsčiau, ar ne geriau būtų neiti į finalą, – šypteli Laura. – Bijojau, kad MTV man iškels savo sąlygas, o aš esu jau dabar įsikabinusi į gyvenimą. Kitiems pretendentams lengviau – jie jaunesni, neturi darbų, būsto kreditų, paskolų. O mano ateitis MTV būtų labai neaiški ir miglota”.

Kankinama abejonių, juolab kad spaudoje pasipylė pranešimų, kad žvaigždžių MTV nereikia, Laura stengėsi nesukti sau galvos – į pirmąjį atrankos etapą ji nužingsniavo išvis nesiruošusi, o antrajam – reikėjo parengti pasisveikinimą ir prisistatymą, 3-4 sakinius – namuose prieš veidrodį 15 minučių parepetavo.

„Ir tuos du kartus, kai man pranešdavo, kad perėjau kiekvieną etapą, kaskart sakydavau: „Kodėl jūs mane kankinate? Ko jūs iš manęs norite, jeigu vis vien manęs nerinksite? Palikite mane ramybėje!”

Nes tikrai, nemeluosiu ir prisipažinsiu, streso ir įtampos patyriau labai daug. Daugiau nei prieš Euroviziją!

Juk populiariam žmogui keliami aukštesni reikalavimai nei nežinomam. Jeigu apsikvailins kokia Eglė iš Kėdainių, apie tai niekas ir nesužinos. Bet jei Laura nusišnekės, visi apie tai išgirs, – sako Laura. – Dėl to labai jaudinausi prieš kiekvieną atranką. O prieš finalą net nežinojau, kokia užduotis lauks, nes jau buvau išmetusi lankstinuką su nurodymais, manydama, kad į laimingųjų 11-ką nepateksiu”.

Iš muzikos nepragyvena

Tuomet kodėl ėjai, Laura? „Išlaikyti nuolatinį tautos dėmesį dainininkui nelengva. Kai šmėsčioji TV ekrane, pavyzdžiui, kaip Violeta Riaubiškytė, Jurga Šeduikytė, kurios veda laidas, nors ir nedainuoji, nedingsti žmonėms iš akiračio. Iš esmės dėl to ir į Euroviziją ėjau, kad būčiau matoma.

Kita vertus, labai nedaugelis atlikėjų Lietuvoje gyvena vien iš muzikos, koncertų, – šypteli L.Čepukaitė. – Tokių yra vienas kitas. Dauguma turi nuolatinius darbus.

Todėl visi dainininkai ir veržiasi į televiziją, kur yra stabilios pajamos.

Muzikantai tik įvaizdį kuria, kad gyvena gerai, iš tikrųjų jie nė velnio negyvena gerai! Turi po 2 darbus, savo verslą arba kitus atlikėjus prodiusuoja.

Jūs sakote: koncertai, repeticijos, albumų įrašai – koks prabangus gyvenimas. Kokie koncertai, čia ne Amerika! Mane nervina, kai klausia: tai tu dar dirbi valstybės tarnautoja? Taip, aš dirbu! Nes iš muzikos negalėčiau pragyventi.

Mano, kaip atlikėjos, honoraras nėra toks didelis, kad padalijus į penkias dalis (kitiems grupės nariams) galėčiau pragyventi. Koncertų vieną mėnesį būna šeši, kitą – vienas. Ir kaip gyventi?

Kiek žinau, visi, išskyrus vestuvių muzikantus, kaip aš juos vadinu – E.Kučinską, V.Riaubiškytę ir pan. – tie patys „Skamp”, Jurga Šeduikytė turi po 2-3 koncertus per mėnesį, daugiausia – penkis, o kartais tik vieną. Tokia realybė. Todėl MTV yra puiki išeitis, todėl aš šios kėdės ir noriu”.

Reklama grupei

Kas jau kas, bet „Gravel” vokalistas Tomas Sinickis, kartu su L.Čepukaite pakliuvęs tarp vienuolikos finalistų, pinigų stygiumi skųstis negali.

Pirma dirbęs gerai mokamą draudimo brokerio darbą Latvijoje, šiuo metu, kaip pats sako, dirba dar geriau mokamą darbą IT kompanijoje Lietuvoje.

„Kiek uždirbu, nesakysiu, bet mano alga yra kelis kartus didesnė nei vidutinis Lietuvos gyventojo užmokestis, – sako Tomas. – O MTV, neslėpsiu, yra puiki reklama mano grupei „Gravel”.

Aišku, jei laimėsiu konkursą, gali atsitikti ir taip, kad pasakysiu „ačiū, nenoriu”. Nes dabartinis mano gyvenimas yra labai geras, duodantis labai didelių pajamų.

Kita vertus, man įdomu, kaip visas šis reikalas baigsis. Aš gal net sutikčiau dirbti už mažesnį atlyginimą. Vadovaujuosi nuostata, jog reikia daryti tai, kas teikia malonumą. Ir, jei MTV teiks man daugiau malonumo nei dabartinės pareigos, jas pakeisiu. Nors ir labai sudėtinga tai bus”.

Štai taip. Paprasčiau nebūna – žvaigždės padarė reklamą televizijai, o televizija – toms pačioms žvaigždėms. Ir koks skirtumas, kas ves MTV – jau dabar visi sotūs ir laimingi.

P.S. Vis dėlto šiltoji vietelė MTV – ne tokia jau absoliučiai visų geidžiama. Dalyvio anketas užpildę LNK „Baras” nugalėtojas Laimis, „Skamp” vokalistė Erica Jennings ir klajūnas Hokšila atrankose taip ir nepasirodė.

Erica, matyt, susiprato, kad MTV jai – per prasta vieta. O Hokšila anketą prisipažino užpildęs tik dėl juoko ir visai netrokšta savęs riboti jokiomis darbo sutartimis. „Pagalvojau: kas, jeigu pateksiu į antrąjį etapą, paskui į finalą ir, neduok Dieve, galiausiai laimėsiu? Negalėsiu niekur išvažiuoti, turėsiu sėdėti čia. Vien dėl to manęs šis darbas nedomina. Tai buvo tik mano pokštas”, – nusijuokė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.