Pajudėjo traukinys su „tremtiniais”

Dviem savaitėms į savanorišką tremtį po Rusijos Irkutsko sritį susiruošęs jaunimas vakar išlydėtas iš Vilniaus geležinkelio stoties, tačiau tarp šešių drąsuolių klaipėdiečių nebuvo.

Kelionė prasidėjo būtent birželio 14-ąją, nes tądien prieš 65-erius metus į Sibirą pajudėjo pirmieji traukiniai su tremtiniais.

Į pirmą iš keturių ekspedicijų po Sibiro miškus jaunimą išleido Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas, projekto globėjai Algirdas Brazauskas ir prof. Vytautas Landsbergis – visi jie vakar jaunimui linkėjo laimingos kelionės.

Akciją „Misija: Sibiras” organizavusi Lietuvos jaunimo organizacijų taryba šią vasarą planuoja dar tris panašias ekspedicijas. Tarybos atstovė Irma Juškėnaitė negalėjo pasakyti, ar klaipėdiečiai dalyvaus kitose kelionėse ir kiek jų sugebėjo praeiti atranką.

Kandidatai apsilankyti lietuvių trėmimų, masinių žudynių, koncentracijos stovyklų ir įkalinimo vietose buvo atrinkti prieš kelias savaites iš kone tūkstančio internetu anketas užpildžiusių jaunų žmonių.

Planuojama, kad visų keturių kelionių dalyviai aplankys skirtingas Sibiro vietoves – Komijos, Krasnojarsko, Irkutsko ir Tomsko sritis. Čia jaunimas tvarkys apleistas lietuvių kapines, susipažins su Sibire gyvenančiomis tautiečių bendruomenėmis, pasakos tremtinių palikuoniams apie dabartinę Lietuvą.

Akcija, pasak I.Juškėnaitės, yra skirta žadinti jaunosios lietuvių kartos patriotizmą, suvokti istorinę tremties reikšmę. Kelionėse jauniems žmonėms nestigs išbandymų – jie gyvens palapinėse, kelias dienas praleis už Poliarinio rato.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.