Dėl egzotiškų gyvūnų – bėdos

Įsigyti egzotišką gyvūną sumanę klaipėdiečiai turėtų pasidomėti, kaip prižiūrėti būsimąjį augintinį ir kiek speciali priežiūra kainuos.

Klaipėdietė Aušra zooparduotuvėje už šimtą litų įsigijusi egzotiškąjį driežą – iguaną – augintiniu džiaugėsi neilgai. Kelis mėnesius vonioje ant radiatoriaus gyvenusi reptilija susirgo ir netrukus padvėsė.

Šeimininkės teigimu, jai nebuvo deramai išaiškinta, kaip prižiūrėti egzotišką gyvūną, – parduotuvėje jai pasiūlytas tik nedidelis lankstinukas.

Internetu iš užsienio knygą apie reptilijų priežiūrą užsakiusi Aušra savo žinių pritaikyti nespėjo, nes gyvūnas jau buvo nusilpęs. Moteris mano, kad jį nužudė kalcio injekcija, kuria veterinarijos gydytojas bandė gaivinti merdėjantį gyvūną.

„Esu įsitikinusi, kad gydytojai dar neturi praktikos gydyti egzotiškus gyvūnus, todėl juos „nugydo”. Be to, nesuprantu, kodėl, pirkdama gyvūną, nebuvau informuota apie jo laikymo sąlygas”, – piktinosi dar vieną augintinę nebe iš parduotuvės, bet iš veislyno prieš porą dienų įsigijusi klaipėdietė.

Aušra dienraščiui pasakojo, kad driežų gyvybei palaikyti esančių mineralų ir ypatingų lempų, be kurių sutrinka iguanų medžiagų apykaita, galima įsigyti tik vienoje parduotuvėje Vilniuje.

„Negaliu atsistebėti, kodėl zooparduotuvėse prekiaujama gyvūnais, kurių priežiūrai būtinus dalykus turiu užsisakinėti internetu ar pirkti Vilniuje”, – sakė ji.

Veterinarijos gydytoja Nijolė Jurevičienė mano, kad dažnam egzotišką gyvūną laikyti užsimaniusiam žmogui trūksta elementarių žinių. „Prieš apsispręsdamas pirkti bet kurį gyvūną, žmogus turi pasidomėti apie jo laikymo sąlygas. Įgrūdame žiurkėną į trilitrį stiklainį ir vadiname tai gera priežiūra”, – priekaištų lengvabūdžiams šeimininkams negailėjo gydytoja. N.Jurevičienė nesistebi, kad parduotuvėje klaipėdietė galėjo negauti reikiamos informacijos. „Tai – komercija. Dažnas pirkėjas išgirdęs, kad terariumas gali kainuoti iki keturių tūkstančių litų, veikiausiai apsigalvotų už šimtą litų pirkti driežą”, – aiškino ji. Nors ir neturi reikiamos įrangos, kurią galėtų pasiūlyti būsimiems šeimininkams, parduotuvės vis tiek prekiauja egzotiškais gyvūnais. „Bet juk terariumą galima užsisakyti. Sutinku, pardavėjai turi informuoti pirkėją, bet ne visi jie yra specialistai. Manau, kad žinių stoka – ne pardavėjų, bet pirkėjų problema. Gyvūną reikia pirkti tik tuomet, kai yra sudarytos visos sąlygos jam laikyti”, – teigė N.Jurevičienė.

Anot jos, pardavėjas neprivalo aiškintis, ar pirkėjas žino, kaip auginti neįprastą gyvūną, bet patarti galėtų. „Tačiau apimti euforijos būsimieji augintinio šeimininkai kartais pro ausis praleidžia raginimą užsisakyti nepigiai kainuojančią įrangą, o nelaimės atveju kaltina visus iš eilės”, – samprotavo N.Jurevičienė. Ji sakė, kad visi jos pažįstami uostamiesčio veterinarijos gydytojai domisi reptilijų gydymu, vyksta į seminarus, gilinasi į vis populiarėjančių augintinių priežiūros subtilybes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.