„Hermis Capital” žengia į naftos verslą

Lietuvoje mažėjant naftos gavybai šio verslo valdytoja bendrovė „Geonafta” keičia savininkus – kontrolinį įmonės akcijų paketą valdys investicijų bendrovė „Hermis Capital”.

„Hermis Capital” pateikė prašymą Konkurencijos tarnybai įsigyti iki 100 proc. įmonės „Meditus”, netiesiogiai valdančios dalį bendrovės „Geonafta”, akcijų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

„Jei leidimas bus gautas, neabejojame, kad šis verslas bus rentabilus ir mūsų investicijos pasiteisins, nes nafta šiuo metu sparčiai brangsta”, – teigė „Hermis Capital” atstovė Kristina Žiaunytė.

Pasak jos, investuodami į „Meditus” investuojame ne tik į „Geonafta”, bet į visą Lietuvos naftos gavybos verslą.

„Lietuvoje naftos gavyba mažėja, tačiau „Hermis Capital” tiki, kad bus surasta naujų telkinių, taip pat manoma, jog sėkmingai plėtosis „Geonaftos” veikla Rusijoje ir Kazachstane”, – sakė K. Žiaunytė.

„Geonaftos” savininku visą laiką buvo įvardijamas verslininkas Rimandas Stonys. Dienraščio duomenimis, jis ir jo verslo partneriai pasitraukia iš „Geonaftos” valdymo.

Be jų, naftos įmonės valdyme dar dalyvauja Lenkijos bendrovė „Petrobaltic”.

Keičiantis savininkams iš „Geonaftos” pasitraukė jos vadovas ir ilgametis darbuotojas Antanas Jasas. Jis neneigė , kad išėjimas iš „Geonaftos” yra susijęs su savininkų pasikeitimais, tačiau plačiau to nekomentavo.

„Geonafta” valdo visų naftą Lietuvoje išgaunančių įmonių – „Genčių nafta”, „Manifoldas” ir „Minijos nafta” – 50 proc. akcijų paketus. „Geonafta” eksploatuoja 14 naftos gręžinių.

Naftos gavybos įmonės dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus – išpumpuojami naftos kiekiai kiekvienais metais vis mažesni. Užpernai buvo išgauta 302 tūkst. tonų, o pernai – tik apie 215 tūkst. tonų naftos.

Manoma, jog šįmet gavyba mažės dar 20-25 procentais. Naftos bendrovėms išsilaikyti padeda tik itin didelės naftos kainos pasaulio rinkose.

Po daugelio metų pertraukos šį mėnesį valdžia numato skelbti naujus naftos paieškų ir žvalgybos konkursus Kelmės, Rietavo ir Raseinių plotuose. Ar iš tikrųjų šiuose plotuose yra naftingų telkinių, paaiškės naftininkams juos išžvalgius.

Per pastaruosius ketverius metus Lietuvoje buvo atrasti trys nauji naftos telkiniai – Šiaurės Vėžaičių, Uoksų ir Agluonėnų.

Pernai baigti žvalgyti ir aprobuoti anksčiau atrastų telkinių Sakučiuose ir Šiaurės Vėžaičiuose ištekliai. Dabar šalyje eksploatuojama dvylika išsamiai išžvalgytų naftos telkinių, o trijuose vyksta bandomoji gavyba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.