Iranietės nori į futbolą!

Irano futbolo rinktinė vadinama vienu iš šiuo metu Vokietijoje vykstančio pasaulio čempionato „tamsiųjų arkliukų”. Pačiame Irane moterys atkakliai kovoja dėl teisės žiūrėti futbolą stadionuose, mat dabar joms tai uždrausta.

Irano futbolo rinktinė per kontrolines rungtynes, surengtas prieš šių metų pasaulio čempionatą, buvo palaikoma itin audringai, tačiau tribūnose šėlo tik vyrai. Musulmoniškoje šalyje moterims uždrausta žiūrėti futbolą stadionuose, nors jos dėl savo šalies nacionalinės komandos serga nė kiek ne mažiau nei stipriosios lyties atstovai.

Valdžia nusiteikusi priešiškai

Irano futbolo mėgėjoms buvo nušvitusi viltis stebėti varžybas „gyvai” balandžio mėnesį. Tuomet šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas nustebino savo konservatyvių pažiūrų politinius partnerius ir leido moterims žiūrėti futbolo rungtynes stadionuose. Silpnosios lytiems atstovėms buvo numatyta skirti specialias vietas arenose. Ahmadinejadas, ištikimas futbolo gerbėjas, teigė, jog moterys stadionuose padės sukurti sveiką atmosferą, privers vyrus mandagiau elgtis.

Deja, geriems prezidento norams nepritarė Irano religinis lyderis Ajatola Ali Khamenei, turintis aukščiausią valdžią šalyje. Jo požiūris liko nepakitęs – jokių moterų stadionuose, net atskirtose vietose. Irano prezidentui teliko sutikti su šiuo sprendimu. Taigi jis neteko galimybės stebėti mėgstamos sporto šakos rungtynių drauge su 10 ir 12 metų dukrelėmis.

Taip Irane jau yra, nors šios šalies gyventojos lygiomis teisėmis su vyrais gali imtis beveik bet kokio darbo ir bet kur – nuo valdžios institucijų iki pasų kontrolės skyrių. Neseniai moterys pradėjo dirbti policijoje ir priešgaisrinės apsaugos tarnyboje. Tačiau dėl futbolo valdžios nuomonė nesikeičia. Išimtis buvo padaryta tik prieš 5 metus – tuomet Irano ir Airijos rinktinių mačą leista stebėti būreliui airių.

Per visas rungtynes vežiojo po miestą

Vis dėlto islamiškoje šalyje moterys jau neketina taikstytis su religinio lyderio sprendimu. Jos stengiasi net apgaule patekti į stadionus, todėl apsaugos darbuotojams tenka nuolat budriai stebėti, kad kartu su vyrais į rungtynes neprasmuktų silpnosios lyties atstovės.

Porai moterų kartą pavyko pažiūrėti iraniečių treniruotę iš tribūnų – Sabo Tehrani su dukra į stadioną atvyko keliomis valandomis anksčiau nei apsauga ir slapta prasmuko į vidų. Už arenos ribų tuomet likusiuos moterys skandavo: „Kada nors mes būsime viduje!” Kai kurie stadione esantys vyrai joms atsakė: „Seserys, nepasiduokite!”

Apie 40 šalies moterų bandė patekti į Irano ir Kosta Rikos draugiškas rungtynes. Valdžia iš pradžių draudė joms tai daryti, bet vėliau pažadėjo įleisti į specialią tribūną. Buvo griebtasi apgaulės: moterys susodintos į autobusą ir vežiotos po miestą iki pat mačo pabaigos.

Iranietėms per rungtynes neleidžiama būti net prie stadiono esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse, tačiau šiam reikalavimui jos nepaklūsta. Per vieną mačą daugiau kaip 50 futbolo aistruolių – nuo mergaičių iki mamų su kūdikiais ant rankų – susirinko už arenos ribų palaikyti savo komandos. Švilpdamos ir rėkdamos jos bandė parodyti, kad mėgsta futbolą ne mažiau už vyrus. „Esame čia kaip atstumtosios, kurios savo šalyje stengiasi palaikyti nacionalinę rinktinę. Argi mes ne iranietės? Argi mūsų palaikymas mažiau svarbus?” – kalbėjo 20 metų Mina Tehrani.

21-erių Sima kas 10 minučių skambino savo draugui į stadioną paklausti, kaip sekasi Irano ekipai. „Esu čia, nes myliu savo komandą. Tačiau drauge noriu išreikšti ir asmeninę nuomonę dėl šio valdžios sprendimo. Mes, moterys, negalime nuolat nusileisti”, – piktinosi Babri.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.