„Jukos” kreditoriai „Mažeikių naftos” sandorio dar nepalaimino

„Mažeikių naftos” akcijas perkanti „PKN Orlen” turi gauti ne tik Europos Komisijos (EK) leidimą, bet ir bankrutuojančios „Jukos” kreditorių patvirtinimą, kad sandoris nepažeidžia jų interesų. Tokio patvirtinimo kol kas nėra ir neaišku, kada bus.

Mažeikių naftos gamyklą perkantis Lenkijos koncernas, vardindamas pagrindines sandorio baigimo sąlygas, tvirtina, kad „PKN Orlen” turi gauti „papildomus užtikrinimus atitinkamų dokumentų forma”, jog sandorio sąlygos nepažeidžia „Yukos International UK” kreditorių interesų. „PKN Orlen” atsisakė plačiau tai komentuoti, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Maskvos teismo paskirtas „Jukos” laikinasis stebėtojas Eduardas Rebgunas komentarų negailėjo ir tikino, kad lenkų koncernas minėto patvirtinimo neturi.

„Nežinau, kas dabar daroma su sandoriu, kaip galiu ką nors patvirtinti. JAV teisėjas sakė, kad naikina draudimą parduoti „Mažeikių naftą” (MN), nes už akcijas gali būti gauti pinigai. Pinigų nėra – todėl aš leidimo ir nedaviau”, – dienraščiui teigė E. Rebgunas

Jis priminė jau išsakytus savo nuogąstavimus, kad pagal sutartį su „Jukos”, „PKN Orlen” gali kreiptis į finansų institutą ir nustatyti, ar už akcijas suderėta kaina atitinka rinkos kainą.

Lenkų koncernas nekomentavo ir šių teiginių. Ūkio ministerija tvirtina, kad Lietuvos tokie galimi kainos perskaičiavimai nepaveiks.

„Nežinau, kada kaina bus įvertinta ir ar šiemet apskritai bus. Toks įspūdis, kad Lietuvą ir visus kitus lenkai paprasčiausiai gali apgauti. Dėl šio sandorio daug neaiškumų”, – kalbėjo dar Kremliaus statytiniu „Jukos” byloje vadinamas pašnekovas.

Jis priminė turįs teisę kreiptis į Niujorko bankroto teismą, jei atsirastų aplinkybės, nesutampančios su lūkesčiais dėl sandorio.

Pasak E. Rebguno, praeis ne vienas mėnuo, kol viskas išsispręs.

Savo ruožtu „PKN Orlen” tikisi, kad EK liepos pabaigoje imsis spręsti dėl leidimo Lenkijos koncernui įsigyti lietuvišką naftos gamyklą – jau pradėti pirmi susitikimai. Leidimas gali būti išduotas per 1–6 mėnesius, priklausomai nuo to, kaip EK nuspręs vertinti sandorį, į ką bus atsižvelgiama, į ką ne.

Be to, „PKN Orlen” tęsia derybas su bankais dėl obligacijų emisijos.

Koncerno valdybos pirmininkas Igoris Chalupecas sakė, kad MN pirkimo sandoris daugiausia ir bus finansuojamas už obligacijas gautomis lėšomis.

Su kokiais bankais bendradarbiaujama perkant lietuvišką gamyklą – lenkai neatskleidžia.

Dienraščio teigimu, vienas iš bankų yra JAV investicinis bankas „Goldman Sachs”. Jis yra vienas iš lyderių pasaulinėje susiliejimų ir įsigijimų rinkoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.