Lietuviškiausias Rusijos krepšinio klubas – Kazanės „Uniks”

Trys lietuviai krepšinio treneriai – Antanas Sireika, Gintaras Krapikas ir Valdemaras Chomičius – tikisi sugrąžinti Kazanės „Uniks” ant Rusijos čempionato prizininkų pakylos.

Kazanės „Uniks” kitą sezoną bus lietuviškiausias Rusijos krepšinio klubas. Praėjusią savaitę metų kontraktą su šiuo klubu pasirašė Antanas Sireika. Į asistentus jis pasikvietė ir Gintarą Krapiką. Be to, ekipoje liks iš pareigų pasitraukusio vyriausiojo trenerio Stanislavo Jeriomino buvęs asistentas Valdemaras Chomičius ir du krepšininkai – Saulius Štombergas bei Kšištofas Lavrinovičius, rašoma dienraštyje „Lietuvos žinios”.

Gali būti, kad lietuvių būrys Kazanėje dar pagausės, tačiau tai – tolesnės ateities reikalai.

Puikios sąlygos

Visi trys minėti treneriai dirba Lietuvos rinktinėje, o A.Sireika su G.Krapiku dar neseniai vadovavo Kauno „Žalgiriui”. Vienas svarbiausių veiksnių, lėmusių buvusių Kauno ekipos trenerių sprendimą vykti į Rusiją, buvo ambicingi „Uniks” tikslai.

„Kai išėjome iš „Žalgirio”, sakėme, kad bandysime pasirinkti klubą, kuris sieks didelių tikslų ir turės perspektyvų. „Uniks” – kaip tik toks, – pabrėžė G.Krapikas. – Šis klubas geras ir žinomas. Be to, ne paskutinėje vietoje yra atlyginimas. Pasiūlytos sąlygos tiko, todėl ilgai nedvejojau”. Kontrakto su „Uniks” G.Krapikas dar nepasirašė, tačiau tai turėtų padaryti artimiausiomis dienomis.

Sireiką imtis naujo darbo tradiciškai paskatino žmona. Beje, ji labai daug prisidėjo, kad treneris stotų ir prie Lietuvos rinktinės bei „Žalgirio” vairo. „Kazanės klubo vadovai pageidauja, jog atvesčiau komandą bent jau ant prizininkų pakylos. Ambicijų tapti čempionais taip pat neatsisako. Be to, „Uniks” dalyvaus FIBA Europos taurės turnyre, o čia klubo tikslai irgi ne mažesni”, – dėstė Lietuvos rinktinės treneris.

Rusijoje A.Sireiką net nustebino „Uniks” sudaromos sąlygos. „Jos puikios. Klubas turi naują, gerą areną. Greta yra treniruočių salė, bet krepšininkai sakė, kad dažniausiai treniruojasi pagrindinėje arenoje, nes ji dažnai būna laisva, – pasakojo A.Sireika. – Apskritai miestas labai daug dėmesio skiria krepšiniui. Jis vis populiarėja, nors ten yra pajėgių ir kitų sporto šakų komandų”.

Anksčiau Rusijos klubai buvo laikomi nepatikimais, dažnai likdavo skolingi žaidėjams ir treneriams, tačiau lietuviai nesibaimina, kad taip gali nutikti ir Kazanėje. „Laikai, kai atlyginimai buvo mokami prieš rungtynes, atnešami lagaminuose ar rankinėse, jau praėję, dabar daugelis klubų yra solidūs. Rusijoje jau ne vienerius metus dirba garsūs, gerą vardą turintys treneriai, vadinasi, viskas gerai, – neabejojo G.Krapikas. – Komandos taip pat nebėra vienadienės, kai investavus į jas pinigų ir nesulaukus gerų rezultatų šios bankrutuodavo”.

Sudėtis dar neaiški

Kokie krepšininkai kitą sezoną padės treneriams įgyvendinti keliamas užduotis, kol kas neaišku. Galiojančias sutartis su „Uniks” turi tik S.Štombergas, D.Lavrinovičius, Jegoras Meščeriakovas ir Piotras Samoilenka. Potencialių naujokų pavardės dar nežinomos.

„Vadovai man pateikė sąrašą žaidėjų, kuriuos turi ir kuriuos yra numatę pasikviesti. Taip pat domėjosi, kurių pats pageidaučiau, – sakė Sireika. – Man svarbiausia – kad tose pačiose pozicijose nebūtų vienodų krepšininkų. Jei vienas yra taiklus, kitas turi mokėti veržtis prie krepšio”.

Naujam „Uniks” strategui galvos skausmą kelia legionierių ir rusų žaidėjų suderinimas. „Reikia atsižvelgti į Rusijos superlygos taisykles. Aikštelėje visą laiką turi rungtyniauti ne mažiau kaip du Rusijos krepšininkai, o legionierių gali būti tik penki. Be to, yra ir kitų niuansų”, – teigė buvęs „Žalgirio” vyriausiasis treneris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.