Trenkė naują mokestį

Butų ūkio įmonės įvedė analogų iki šiol Lietuvoje neturėjusį „skaičiavimo paslaugų” mokestį. Tačiau nėra tvirtų argumentų, kodėl reikia jį mokėti.

Gegužės mėnesio komunalinių paslaugų lapelyje butų ūkio įmonės teisinosi: „Atsižvelgdami į daugelio Jūsų prašymus, sudarome galimybę už komunalines paslaugas vėl susimokėti pašte. Tačiau, išaugus pašto aptarnavimo mokesčiui bei pabrangus banko bei skaičiavimo centro paslaugoms, esame priversti šiuos mokesčius įrašyti papildomoje eilutėje „Skaičiavimo paslaugos”.

Neaiškus mokestis

Papildomo mokesčio reikalaujama ne tik iš tų, kurie moka už komunalines paslaugas pašte.

Klaipėdietė Lina teigė jau metus mokanti už komunalines paslaugas internetu. Tačiau jai vis tiek „Vitės valdų” butų ūkio bendrovė įrašė naująjį mokestį.

Anot jos, mokestis nedidelis, nesiekia lito, tačiau juk pašto paslaugų jai neprireikia.

Patarė nemokėti

Savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Birutė Paulaitienė įtaria, kad toks mokestis įvestas neteisėtai. Ji dar nespėjusi šio atvejo išnagrinėti.

B.Paulaitienė patarė visiems nesutinkantiems su nauju mokesčiu parašyti prašymą namų valdos direktoriui ir pareikalauti paaiškinti, kokiais įstatymais ar Vyriausybės nutarimais remiamasi imant „skaičiavimo paslaugų” mokestį.

Reikia paprašyti, kad būtų pridėti tai patvirtinantys dokumentai. Jei žmogaus netenkins gautas atsakymas, patariama kreiptis į savivaldybę. Nesutinkantiems su mokesčiu patariama nemokėti tol, kol nebus aiškiai įrodytas jo teisėtumas.

Anot B.Paulaitienės, savivaldybė būtų jau seniai padidinusi administravimo tarifą, kurio užtektų susimokėti už sutartį su paštu. Tačiau ne visi žmonės naudojasi paštu.

Ji mano, kad būtų neteisinga iš žmogaus kiekvieną mėnesį paimti po litą, jei jis už paslaugas moka ne pašte, o internetu.

Apie tai buvo su butų ūkio bendrovėmis kalbėta anksčiau.

Vengia nuostolių

Laikinai einantis butų ūkio bendrovės „Vitės valdos” direktoriaus pareigas Egidijus Ramonas teigė, kad „skaičiavimo paslaugų” mokestis atsirado, nes padidėjo mokesčiai už banko ir pašto paslaugas.

Nutarta, kad atsiradusias papildomas išlaidas turi apmokėti gyventojai. Nuspręsta nedidinti administracinio tarifo, o tiesiog įvesti naują eilutę.

Anot jo, dauguma Klaipėdos namų valdų tokius mokesčius įsivedė, išskyrus savivaldybei pavaldžiąsias. „Klaipėdos senamiesčio valdos” ir „Pempininkų valdos” paneigė įsivedusios tokius mokesčius.

Butų ūkio įmonės „Ąžuolyno valdos” direktorius Pranas Dobrovolskis teigė, kad skaičiavimo centro paslaugos pabrango trimis centais – nuo penkių iki aštuonių centų.

Taip pat pabrango ir pašto paslaugos. Sudėjus šiuos skaičius ir įkelta nauja eilutė į komunalinių mokesčių lapelį.

Anot P.Dobrovolskio, nė viena įmonė nenori turėti nuostolių. Į atskirą eilutę mokestis įrašytas tam, kad žmonės matytų, kiek ir kodėl mokama. Jis tikino, kad ši eilutė yra įvesta tik tiems, kurie moka pašte.

„Dauguma gyventojų prašė mokėti pašte. Jeigu gyventojai pakels triukšmą, kad nenori mokėti „skaičiavimo mokesčio”, tuomet bus jo atsisakyta”, – argumentavo P.Dobrovolskis.

Imti „skaičiavimo mokestį” nutarta birželio 1-2 dienomis vykusiame asociacijos „Lietuvos butų ūkis” susirinkime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.