Lietuvai teks pirkti elektros energiją iš Rusijos

Po trejų su puse metų Lietuvai prireiks rusiškos elektros energijos. Bendrovė „Lietuvos energija” tarsis su Rusijos energetikais dėl elektros importo po 2009 metų, kai Ignalinos atominė elektrinė dėl Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai nutrauks elektros gamybą.

Atominė elektrinė yra pagrindinė Lietuvos elektros gamintoja, šaliai tiekianti kone 80 proc. reikalingos energijos. Iki 2015-2020 metų Lietuvoje norima pastatyti naują atominę elektrinę.

Kaip sakė „Lietuvos energijos” vadovas Rymantas Juozaitis, šiuo metu su Rusijos įmone „Inter RAO JES” galioja susitarimas iki 2015 metų. Pagal jį Lietuva importuoja tik tiek elektros, kiek eksportuoja.

Anot jo, pagal planuojamą naują ilgalaikį susitarimą su rusais, „Lietuvos energija” po 2009 metų ketina kasmet importuoti apie du mlrd. kilovatvalandžių elektros. Manoma, kad po 4 metų šalis vartos apie 10 mlrd. kilovatvalandžių elektros.

Nuo praėjusių metų, kai nebeveikia pirmasis Ignalinos atominės elektrinės reaktorius, Lietuva dalį pigesnės elektros importuoja iš Estijos ir Rusijos. Elektra importuojama, kai remontui stabdomas 2-asis reaktorius. Šią vasarą 60 dienų reaktorius vėl bus sustabdytas.

Per tą laiką importuoti planuojama per 50 proc. elektros. Kainos vartotojams dėl to nesikeis.

Dėl padidėjusių gamtinių dujų kainų, šįmet elektros eksportas bus mažesnis už importą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.