Derybose – dar viena diena X

„Ne derybos, o demagogijos festivalis”, – po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi apie derybas dėl koalicijos su socialdemokratais vakar pareiškė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Nepaisant tokio aštraus pareiškimo, sunkiai besiderantys ir vaisingos pabaigos nesitikintys politikai vakar vis dėlto paskelbė dar vieną galimos prošvaistės datą.

Jie pažadėjo prezidentui Valdui Adamkui trečiadienį pateikti susitarimą dėl būsimos Vyriausybės darbų ir premjero kandidatūrą.

Tačiau abiejų partijų atstovai kartu neatmetė galimybės tartis su kitais partneriais dėl daugumos, jei šios derybos patirtų nesėkmę.

Pavakare derybininkai susirinko į dar vieną pokalbių raundą Seimo Baltojoje salėje.

Pateikė vizijų projektus

Prieš tai abiejų partijų atstovai įteikė V.Adamkui savo vizijų projektus.

Tėvynės sąjunga laiške išdėstė savo požiūrį į dabartinę situaciją ir kokių veiksmų galėtų imtis prezidentas: „Tariamasi dėl koalicijos, kurios veiklos tikslas būtų reikalingų ir ryžtingų permainų Lietuvoje įgyvendinimas, kad būtų sugrąžintas žmonių pasitikėjimas valdžia bei rasta išeitis iš tos politinės ir moralinės krizės, kurioje yra atsidūrusi pati Lietuva”.

Šis laiškas užrūstino kairiuosius. „Mes elgiamės sąžiningai ir jokių slaptų laiškų prezidentui nerašinėjame, o pateikėme Vyriausybės prioritetinių darbų sąrašą”, – kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Socialdemokratai išdėstė būsimosios daugumos misijos apibrėžimą, prioritetus ir supažindino su galimu Vyriausybės programos variantu: „Didžiosios koalicijos misija – siekti visuomenės santarvės ir toliau kurti socialinės gerovės visiems valstybę, kurioje kiekvienas žmogus galėtų gyventi oriai, pasiturimai, saugiai ir sveikai”.

Gali imtis atsakomybės

Patikinęs, jog kairieji gali pratęsti ir sėkmingai baigti derybas su konservatoriais, J.Olekas teigė, kad jeigu jos patirs nesėkmę, socialdemokratai pasirengę formuoti kairiojo centro daugumą.

Formuoti centro dešinės koaliciją nusiteikę ir konservatoriai.

„Jeigu tos derybos mums nepavyktų ir mes negalėtume susitarti dėl prioritetinių Vyriausybės darbų, kadangi kol kas derybos vyko gana sunkiai, Tėvynės sąjungos atstovai lygiai taip pat yra pasiruošę ieškoti kitų partnerių”, – BNS kalbėjo konservatorių frakcijos seniūnė Irena Degutienė.

Pažadėjo duoti atsakymą

Daugiausia nesutarimų tarp socialdemokratų ir konservatorių kelia pastarųjų noras būsimosios Vyriausybės programą rengti atsistatydinusio Algirdo Brazausko ministrų kabineto programos pagrindu. Tuo tarpu konservatoriai siekia tartis dėl vadinamosios proveržio programos.

„Mūsų viltis šiandien padidėjo, nes labai aiškiai prezidentas įvardijo: Lietuva yra politinėje bei moralinėje krizėje, o norint iš jos išeiti – reikia permainų.

Iki šiol socialdemokratai bandė mūsų kantrybę buvusios Vyriausybės programa, sukeitę joje skyrius vietomis.

Kiek suprantu, to nebus bandoma daryti, o tarsimės dėl konkrečių darbų”, – BNS sakė konservatorių lyderis A.Kubilius.

Paklaustas, ar spės susitarti ir pateikti premjero kandidatūrą iki trečiadienio, A.Kubilius teigė, kad prezidentui bus duotas aiškus ir sąžiningas atsakymas pačiu greičiausiu laiku – „ar mes sutariam, ar nesutariam”.

J.Olekas pridūrė: „Prezidentas mums suteikė, man atrodo, pakankamai laiko – beveik 36 valandas, pusantros paros”.

Pokalbis buvo atidėtas

Sunkoka pasakyti, ką derybininkai rytoj pasakys prezidentui.

Vakar pavakare susėdę tartis socialdemokratų ir konservatorių atstovai kalbėjosi maždaug dvi valandas.

Tačiau taip nieko konkretesnio ir nesutarę politikai išsiskirstė iki antradienio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.