Nuo skandalų blaškėsi ir simpatijų švytuoklė

Vyriausybės sprogimas neužkliudė politikų, iki šiol buvusių viršūnėje. Šalies gyventojų nuomone, jie ir toliau geriausiai atstovauja jų interesams.

Bet populiariausių asmenų rikiuotėje yra ir permainų. Penktojoje vietoje įsitvirtino konservatorių lyderis Andrius Kubilius, kuris yra laikomas vienu realių kandidatų į premjero postą. Tuo tarpu į Rusiją pasprukęs Darbo partijos veikėjas Viktoras Uspaskichas atsidūrė dešimtuko pabaigoje.

Besiblaškančią simpatijų švytuoklę pajuto ir partijos.

Po daugiau kaip dvejų metų iš pirmosios vietos pagaliau buvo išstumta skandaluose besimurdanti Darbo partija. Ją pralenkė ne tiktai lydere tapusi Tėvynės sąjunga, bet ir ūgtelėję socialdemokratai.

Balsus iš Darbo partijos, matyt, atėmė Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujama Pilietinės demokratijos partija.

Tačiau kol kas ši nauja politinė jėga – ne itin galinga. Jeigu Seimo rinkimai vyktų dabar, ji neperžengtų reikiamo 5 proc. rinkėjų balsų barjero. O gal ir peržengtų?

Juk dar neaišku, kaip balsuotų daugiau kaip trečdalis abejojančių piliečių.

Skandalai paveikė ir valstybės institucijų autoritetą.

Brandos egzaminų užduočių pardavinėjimas smarkiai sumažino pasitikėjimą švietimu.

Natūralu, kad sumažėjo ir subyrėjusios Vyriausybės autoritetas.

Atsakydami į klausimą, kokie Lietuvos politikai geriausiai atstovauja jūsų interesams, respondentai galėjo savo nuožiūra nurodyti lyderius, taip pat nurodyti nebūtinai vieną pavardę.

Buvusio premjero A.Brazausko sprendimas atsistatydinti – teisingas žingsnis. Tuo įsitikinę daugelis šalies žmonių, kurie socialdemokratų lyderį ėmė vertinti palankiau nei anksčiau. Kartu sumažėjo ir šį politiką nepalankiai vertinančiųjų skaičius.

Užtat keletas susikompromitavusių ministrų, kurie laikinai liko postuose, prarado gyventojų pasitikėjimą. Daug blogiau imtas vertinti susikompromitavęs sveikatos apsaugos ministras Ž.Padaiga.

Dar labiau nepasitikima interesų konfliktuose besimurdančiu bei įžūliai meluojančiu laikinuoju kultūros ministru V.Prudnikovu.

Po skandalo, kuris kilo dėl brandos egzaminų užduočių pardavinėjimo, gerokai susvyravo švietimo ir mokslo ministro R.Motuzo autoritetas.

Per kelias pastarąsias savaites atvėso ir nemaža dalis Seimo pirmininko V.Muntiano gerbėjų. Pilietinės demokratijos partijos vadovą, matyt, tebepersekioja Darbo partijos šešėlis.

Pastaruoju metu, kai daug veikėjų yra kliudę skandalai, gyventojai geresnės nuomonės yra apie politikus, esančius lyg šešėlyje. Tai sakytina, pavyzdžiui, apie Seimo vicepirmininką Č.Juršėną arba žemės ūkio ministrę, valstiečių liaudininkų vadovę K.Prunskienę.

Tai paaiškėjo po reprezentacinės gyventojų apklausos. Ją birželio 1-4 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus”.

19 miestų ir 59 kaimuose apklausta daugiau kaip tūkstantis 18 metų ir vyresnių žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.