Gyventojai už daugiabučių priežiūrą mokės daugiau

Nauja namų administravimo sistema turėtų leisti sparčiau sutvarkyti pastatus

Baigėsi Kauno miesto savivaldybės administracijos paskelbti daugiabučių namų administravimo konkursai. Nepaisant nuolatinės kritikos Savivaldybės įmonių adresu, būtent jos laimėjo daugumą konkursų, tik dviejose seniūnijose pralaimėjusios „Rubicon” grupės įmonėms.

Ginčas nesibaigia

Keturiose seniūnijose toliau dirbs Kauno savivaldybės butų ūkio įmonė, trijose – „Panemunės butų ūkis”, vienoje – „Santakos butų ūkis”. Centro seniūnijos konkursą laimėjo UAB „Žaidas”, kuri priklauso „Rubicon” grupei. Dainavos seniūnijoje nugalėjo AB „City Service”, neseniai iš pavadinimo išbraukusi žodį „Rubicon”. Su Šilainių seniūnijos būsimu administratoriumi sutartis dar nepasirašyta, nes konkurso dalyviai užginčijo jo rezultatus.

Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus Administravimo poskyrio vyr. specialistas Rūtenis Bartkus sakė, kad naujoji tvarka bus naudingesnė gyventojams, nes bus geriau prižiūrimi namai ir labiau kontroliuojamos tam skiriamos gyventojų lėšos.

„Iki šiol visų namų gyventojai mokėjo vienodą 5 centų už kv. m. administravimo mokestį ir 8 centų už kv. m. nuolatinės techninės priežiūros mokestį. Gyventojai buvo nepatenkinti butų ūkių įmonių darbu ir tai suprantama, nes šios įmonės pačios save kontroliavo, o tų 13 centų už kv. m. užteko tik patiems būtiniausiems darbams. Be to, butų ūkio įmonės nekaupė gyventojų lėšų namų vertės atstatymui, – aiškino R.Bartkus.

Anot jo, administravimo įmonių atrankos konkursų metu jos konkuravo tiek pagal administravimo mokesčio dydį, tiek pagal savo kvalifikacinį pasirengimą. Numatoma, kad Kauno mieste administravimo tarifas svyruos nuo 0,030 iki 0,088 Lt už kv.m. be PVM.

Tarp jau pasirašytų sutarčių mažiausią kainą pateikė AB „City Service”, kuri administruos Dainavos seniūnijos namus ir „Santakos butų ūkis”, kuris dirbs Eiguliuose. Šiuose mikrorajonuose administravimo mokestis bus 3,9 cento už kv. m. (be PVM). Kituose šis tarifas svyruoja nuo 4,3 cento (namai be centrinio šildymo Žaliakalnyje) iki 8,8 cento už kv.m (namai su centriniu šildymu Aleksote).

Juo senesnis namas – tuo brangiau

Pačios administruojančios įmonės toliau skelbs namų nuolatinės techninės priežiūros darbų konkursus ir nustatinės mokesčių už šiuos darbus tarifus. „Minėtiems darbams Savivaldybės taryba, priklausomai nuo namo tipo ir amžiaus, yra nustačiusi maksimalius tarifus, kurie negalės būti viršijami, tačiau administruojančios įmonės galės juos mažinti pagal konkursų rezultatus. Pažymėtina, kad Civilinis kodeksas įpareigoja administruojančias įmones veikti gyventojų naudai, t.y. rūpintis kuo mažesnėmis techninės priežiūros kainomis ir geresne priežiūros kokybe”, – sakė R.Bartkus.

Minėtas tarifas gali būti nuo 6,9 cento iki 16,7 cento už kv.m be PVM. Brangiausiai kainuos senesnių kaip 35 metų namų, kuriuose yra visi patogumai, priežiūra.

Jis teigiamu dalyku vadina tai, kad namus administruos ne tik Savivaldybės įmonės. „Privačių bendrovių atėjimas yra į naudą, nes bus galima palyginti skirtingų įmonių veiklą”, – aiškino R.Bartkus. Sutartys su administruojančiomis įmonėmis yra pasirašomos tik trejiems metams, todėl visos turės stengtis, kad šios sutartys būtų tęsiamos”, – sakė R.Bartkus.

Kauno mieste yra per 5100 daugiabučių namų. Iš jų tik apie 1320 yra įsteigę daugiabučių namų savininkų bendrijas, kurios pačios rūpinasi savo namų priežiūra. Nuo 2003 metų 53 bendrabučio tipo namus administruoja UAB „Būsto administravimo agentūra”. Jai gyventojai moka 9,6 cento už kv. m (be PVM) administravimo mokestį.

Turės susitarti

„Panemunės butų ūkio” direktorius Gediminas Juškevičius mano, kad nauja sistema geresnė todėl, kad gyventojai galės kaupti lėšas didesniems remonto darbams.

„Jeigu daugiau kaip pusė gyventojų (50 proc. plius 1) nuspręs, kad reikia kaupti lėšas, visi bus apmokestinti papildomu mokesčiu. Surinktos lėšos bus skirtos stogo remontui, vamzdynų keitimui ir pan. Iki šiol mes neturėjome teisės kaupti tokias lėšas. Pinigus turės mokėti visi, iš nemokančiųjų bus galima išieškoti per teismą. Namus remontuos konkursus laimėjusios bendrovės. Jau dirbame Vilijampolėje, keli namai moka į bendrą fondą po kelis litus per mėnesį. Kiek mokėti, susitaria patys gyventojai”, – sakė G.Juškevičius.

Mažą kainą lemia didžiuliai plotai

AB „City Service” generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas sakė, kad Dainavos gyventojai pajus bendrovės atėjimą. „Visų pirma todėl, kad jie mokės mažiau. Tik 3,9 cento už kv. m galėjome pasiūlyti todėl, kad iš viso prižiūrėsime apie 765 tūkst. kv. m ploto. Kitose seniūnijose plotai kur kas mažesni, todėl tokią kainą pasiūlyti nepavyktų”, – sakė jis.

Anot Ž.Lapinsko, jo vadovaujama bendrovė išsiskirs ir savo požiūriu į darbą bei klientų aptarnavimą. „Nenoriu blogai kalbėti apie Savivaldybės įmones, tačiau jos buvo senos sistemos įkaitės. Jos neturėjo jokios motyvacijos gerinti darbą, klientai buvo tarsi nukritę iš dangaus. Stengsimės dirbti gerai, kad ir po trejų metų galėtume pratęsti sutartį dar tokiam pačiam laikui”, – sakė direktorius.

Ž.Lapinskas teigė, kad artimiausiu metu bus įvertinti visi seniūnijos namai, surašyti jų trūkumai.

Laukia pokalbiai su gyventojais

Alytaus UAB „Žaidas” administruos Centro seniūnijos daugiabučius namus. Bendrovės generalinis direktorius Algis Ivanauskas sakė, kad iki šiol nedirbo kituose miestuose, bet nutarė pabandyti laimę Kaune.

„Centre daug senų namų, kurie neturi techninės dokumentacijos, daugelis pastatų priklauso paveldui, todėl juos remontuoti gali ne visos įmonės. Tačiau manau, kad susitvarkysime”, – sakė A.Ivanauskas.

„Žaido” projektų koordinatorius Kaune Tomas Augutavičius sakė, kad paslaugų kokybė gerės. „Iš pradžių reikės įvertinti pastatų būklę, paskaičiuoti, kiek kainuotų jų remontas. Taip pat laukia susitikimai su gyventojais, kuriems aiškinsime naują tvarką. Manau, kad sunkiausia bus įtikinti juos mokėti pinigus į kaupimo fondą, iš kurio galėtume kapitališkai remontuoti pastatus”, – sakė T.Augutavičius. Centro gyventojai jau šio mėnesio pabaigoje gaus „Žaido” sąskaitas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.