Rokiruotės postais – po paslapties skraiste

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija niekaip negali užbaigti tyrimo, susijusio su ilgu Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) generalinio direktoriaus Juozo Pundziaus užimamų postų sąrašu. Jo veiksmų atitikimą Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo reikalavimams komisija vakar svarstė antrąjį kartą.

Žadėta apsispręsti po pokalbio su laikinuoju sveikatos apsaugos ministru Žilvinu Padaiga, tačiau jis parodė, kad problema yra kur kas sudėtingesnė, nei manyta.

Ne vieno žmogaus problema

Pasak Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkės Jolantos Petkevičienės, valandą trukusios diskusijos su Ž.Padaiga, kuris vakar pagaliau atvyko į posėdį, atskleidė, kad nagrinėjamas klausimas nėra tik vieno žmogaus, J.Pundziaus, problema.

„Išklausius laikinojo ministro paaiškinimus išryškėjo ir kai kurių naujų aspektų, tendencijų. Nors visus dokumentus, medžiagą, kurią turime sukaupę, jau išnagrinėjome, jos labai daug, todėl reikia peržiūrėti dar sykį. Norime būti tikrai objektyvūs, todėl nusprendėme neskubėti, viską gerai apgalvoti ir aptarti, giliau išanalizuoti”, – teigė J.Petkevičienė.

Jos teigimu, komisija planuoja ne tik priimti sprendimą dėl KMUK vadovo, jo darbinėse pareigose sukoncentruotų galių, galimai darančių įtaką sveikatos politikai, bet ir pateikti platesnes rekomendacijas. Jose būtų nurodyta, ką ir kaip, kokiose srityse reikėtų keisti, kad panašios situacijos ir atvejai, susiję su pernelyg didelių galių priimant svarbius sprendimus koncentravimu tų pačių asmenų rankose, nesikartotų.

Komisijos pirmininkė neatmetė galimybės, kad gali būti siūloma keisti kai kuriuos teisės aktus. Planuojama, kad sprendimas pagaliau bus priimtas kitą savaitę, birželio 15 dieną, rengiamame komisijos posėdyje.

Neįžvelgia dėmių ant munduro

Po posėdžio laikinasis sveikatos apsaugos ministras Ž.Padaiga tikino neįžvelgiąs daug dėmelių ant tarnybinio J.Pundziaus munduro, nes pusė jo užimtų pareigų buvo visuomeninės, į kurias jis buvo išrinktas arba deleguotas. „Tegu tų dėmių ieško komisija”, – pareiškė jis.

„Tai, kas vyksta, yra politikavimas. O politikuojant galima bet kurį viešosios gydymo įstaigos, ligoninės ar poliklinikos vadovą perduoti tarnybinės etikos komisijai. Tai trukdo normaliai dirbti”, – aiškino Ž.Padaiga.

Komisijos pirmininkė tikino, kad iš esmės komisijos nuomonė dėl J.Pundziaus užimamų daugelio pareigų ir su jomis susijusio galimo interesų konflikto po pokalbio su Ž.Padaiga nepasikeitė, tačiau kol kas nepanoro atskleisti, kur link ji krypsta.

Kažin ar įtakos tam neturės tai, kad J.Pundzius, nelaukdamas etikos sargų sprendimo, mažina postų sąrašą. Jis jau atsisakė Lietuvos universitetų senatų pirmininkų konferencijos prezidento, Kauno medicinos universiteto senato pirmininko, Sveikatos apsaugos ministerijos kolegijos nario pareigų.

Gali būti laikinas manevras

Praėjusią savaitę KMUK generalinis direktorius tikino, jog nebeina ir KMU Chirurgijos klinikos vadovo pareigų. Tačiau po to sulaukėme skaitytojų skambučių, kad jis ir toliau vadovauja klinikai. Iš tiesų KMUK interneto puslapyje vakar po pietų dar buvo nurodyta, kad J.Pundzius yra jos vadovas.

Nusprendus patikslinti šį faktą, tai virto kone detektyvu. KMUK personalo skyriaus darbuotoja atsisakė teikti tokią informaciją telefonu, nes nemato, su kuo kalba ir nežino, ar iš tiesų su žurnaliste.

Chirurgijos klinikos sekretoriate buvo pasakyta, jog šias pareigas dabar eina chirurgas Giedrius Barauskas. Jo paties paklausus, ar jau galima sveikinti pradėjus eiti naujas pareigas, atsakė, jog dar ne, nes esąs Latvijoje. Patikslinus klausimą, ar jau paskirtas KMU Chirurgijos klinikos vadovu, G.Barauskas atsakė, jog tokia informacija prilygsta oficialiai, todėl jis negalįs atsakyti ir komentuoti.

KMUK atstovė spaudai Eglė Žemaitienė atsakymui į klausimą, ar J.Pundzius jau nebedirba Chirurgijos klinikos vadovu, nuo kada ir kas užima šias pareigas, paprašė 10 minučių. „Paklausiau direktoriaus. Jis man atsakė, kad visu etatu dirba KMUK generaliniu direktoriumi ir ne visu – abdominaliniu chirurgu Chirurgijos klinikoje. Apie tai, ar vadovauja Chirurgijos klinikai, nieko neatsakė”, – paaiškino E.Žemaitienė.

Nejaugi KMU Chirurgijos klinikos vadovo posto atsisakymas, apie kurį „Kauno dienai” praėjusią savaitę pranešė pats J.Pundzius, yra tik laikinas manevras, siekiant palankesnio Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.