Pirksi egzaminą – juodai išsidursi!

Ar kreiptumėtės į policiją, jei sudegtumėte pirkdami egzamino užduotis? L.T. žurnalistai padėjo mokiniams – demaskavo sukčių. Jis dabar teisėsaugos taikiklyje.

Tirdami aferas dėl egzaminų užduočių nutekėjimo bei pardavimo, dienraščio L.T. žurnalistai demaskavo įžūliai siautėjantį sukčių.

Internete jau keletą dienų siūloma pirkti šiandien laikomo istorijos egzamino užduotis.

Suteikė garantiją

Pirmadienį internete aptikę skelbimą, kad parduodamos istorijos egzamino užduotys, apsimetėme moksleiviais ir 13.39 val. paskambinome nurodytu telefono numeriu +370 626 97938.

Nepasakęs nei „labas”, nei „alio”, o kažką panašaus į duslų „nūūū”, atsiliepė vyras, iš balso pasirodė 20–30 metų, be akcento ar tarmės šnekėjo lietuviškai.

Jis garantavo, kad egzaminų užduotys tikros, gyrėsi, kad ir prieš ankstesnius egzaminus jomis prekiavo. Pirkėjai neva buvo patenkinti: „Džiaugėsi, dėkojo, nes viskas atitiko”.

„Kokios garantijos, kad tavo parduodamos užduotys atitiks ir istorijos egzaminą?” – teiravomės aferisto.

Atsakymas buvo toks: „Tokios garantijos, kad mano žodis”.

Paprašė 200 litų

Paaiškinęs esąs Prienuose, „pardavėjas” už istorijos egzamino medžiagą paprašė dviejų šimtų litų. Užduotis jis žadėjo atsiųsti iš karto, kai savo sąskaitoje ras pervestus pinigus. Dar jis patarė pervedimo neatlikti internetu – neva taip užtruks tris dienas. Nunešus pinigus tiesiai į banko kasą, operacija, sukčiaus teigimu, įvyks per minutę.

Po kelių minučių jis atsiuntė SMS, kur nurodė tik banko „Snoras” sąskaitą LT07 0075 8001 5382 XXXX.

Melavo pavardę

Vėl skambinome pardavėjui ir klausėme, kokį gavėjo vardą ir pavardę nurodyti pervedant pinigus. Telefonu buvo padiktuota – Justas Palubinskas.

Įtarimai, kad tokia pavardė „nukabinta iš palubės”, pasitvirtino netrukus – nuėjus į „Snoro” banką ir paprašius pervesti pinigus, banko darbuotojas informavo, kad sąskaita nepriklauso jokiam Palubinskui.

Paskambinę „pardavėjui” paaiškinome, kad reikalas stringa, klausėme jo, kaip pervesti pinigus. Tada jis pažadėjo atsiųsti kitus vardą ir pavardę, kurie sutaps su sąskaita.

14.54 val. atėjo tokia žinutė: „Sakyk wardas kestutis o pawarde muliuolis”. Pardavėjas paaiškino, kad tai jo „draugelis”, kurio vardu išduota banko kortelė.

Maždaug po 15–20 minučių du šimtai litų dienraščio L.T. darbuotojo vardu buvo sėkmingai pervesti į minėtą Kęstučio Muliuolio sąskaitą „Snore”.

Apie tai, kad pinigai pervesti, pardavėjui pranešėme telefonu. Jis paprašė penkių minučių: „Nueisiu patikrint, ar yr babkės”.

Tačiau „pardavėjas” dingo kaip į vandenį, skambučius vis atmesdavo.

Trumpąja žinute paraginus sukčių greičiau siųsti užduotis arba bent pripažinti, kad jo tikslas buvo išvilioti pinigus, 17.47 val. atėjo atsakymas: „Nu zinai seneli. Gyvent ir man reikia”.

Jautėsi nebaudžiamas

Rinkdamas pinigus iš lengvatikių moksleivių, aferistas, matyt, jautėsi ramus. Galbūt svarstė: kas norės skųstis policijai, kad mėgino nusipirkti egzamino užduotis, bet buvo apmautas?

Žurnalistams tokios problemos nekilo – mūsų pateikto pareiškimo pagrindu Vilniaus 2-asis policijos komisariatas vakar jau pradėjo tyrimą.

Nėra gudruolis

Vakar popietę perdavę medžiagą apie „Palubinsko ir Muliuolio” versliuką policijai, turėjome dar dvi progas telefonu šnektelti su aferistu.

Kartą patys apkvailinti, šįkart apsimetėme kvailiais ir jam paskambinome: „Kęstai, čia tu? Skambinai? Radau praleistą skambutį!”

Pašnekovas sutriko ir išsidavė ęsas Kęstas (o ne joks Justas Palubinskas!) bei puolė teisintis neskambinęs.

Pavakarę norėjome išsiaiškinti, ar aferisto versliukas dar „neužsirišo”, todėl jam vėl skambino tariama pirkėja.

„100 procentų garantuoju, kad egzas tikras. Iš kur gavau? Aš pats jį pirkau, o dabar reikia, kad atsipirktų”.

Ar bus nuolaidų? „Čia ne turgus, kad derėtumėtės”.

Tačiau čia pat jis persigalvojo: „Nu kadangi iš Vilniaus, padarysiu 20 litų nuolaidą!”

Pats jis šįkart teigė ęsas jau ne iš Prienų, bet iš Alytaus. Susitikti kategoriškai atsisakė.

„Spėsi į banką, spėsi. Jokių susitikimų, jokių. Parašyk dar elektroninio pašto adresą, kad žinočiau, kur persiųst”, – aiškino sukčius ir po minutės atsiuntė tos pačios „Snoro” banko sąskaitos numerį.

Moksleiviai, nukentėję nuo egzaminų pardavėjo Kęstučio Muliuolio, skambinkite į L.T. telefonu Vilniuje 249 67 12.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pirksi egzaminą – juodai išsidursi!"

  1. Abiturientas

    Ten tai gerą bizniuką senelis varo :] Mokytis reiki, o ne užduočių ieškoti pirkti! Tokiais ir naudojasi…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.