Skaitikliai neleis vogti vandens

Uostamiesčio vandens ir šilumos tiekėjai vartotojams nemokamai pakeis ir naujai įrengs šalto ir karšto vandens skaitiklius.

Apskaitos mazgas

Per ketverius metus, pasak bendrovės „Klaipėdos vanduo” generalinio direktoriaus Leono Makūno, planuojama įrengti ir pakeisti 230 tūkst. karšto ir šalto vandens skaitiklių. Tai leis padaryti naujoji vandens apskaitos tvarka, patvirtinta uostamiesčio tarybos.

„Gyventojams skaitikliai bus keičiami nemokamai. Jei bute vandens apskaitos prietaisai dar nebuvo neįrengti, savininkui teks mokėti po 25 litus už kiekvieno skaitiklio naują vandens apskaitos mazgą”, – paaiškino L.Makūnas.

Pasak jo, vandens apskaitos mazgui įrengti teks perpjauti šalto ir karšto vandens vamzdžius bute, privirinti prie vamzdžių galų varžtus ir į juos įsukti apskaitos prietaisus.

„Kvadratinis” vanduo

Vartotojai, kurių butuose neįmanoma įrengti skaitiklių, nedeklaruojantys būste gyvenančių žmonių skaičiaus bei buto patogumų, turės už vandenį atsiskaityti pagal būsto plotą.

„Vandens sunaudojimo norma vienam gyventojui, jei nėra įrengti apskaitos prietaisai, trys kubiniai metrai karšto ir keturi šalto vandens per mėnesį”, – paaiškino savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.

Jo teigimu, jei gyventojai nedeklaruos gyventojų skaičiaus bei butų patogumų ir ten neįmanoma įrengti skaitiklių, jiems vandens sunaudojimo norma bus 5 litrai šalto bei 4 litrai karšto vandens už vieną kvadratinį metrą buto ploto per parą.

Pavyzdžiui, 60 kvadratinių metrų ploto gyventojų skaičiaus nedeklaruojantys buto šeimininkai per mėnesį turės sumokėti už devynis kubinius metrus šalto ir septynis kubinius metrus karšto vandens.

Jautrūs skaitikliai

Bendrovė „Klaipėdos vanduo” atnaujins skaitiklių patikros stendą, kad galėtų patenkinti savo poreikius ir tiekti paslaugas kitoms įmonėms.

Kai skaitikliai bus paimami patikrai, iškart bus įsuktas kitas apskaitos prietaisas, todėl gyventojams nereikės mokėti pagal vandens sunaudojimo normas.

Naujai įrengiami ar keičiami skaitikliai butuose – B klasės. Jų rodmenų nebus galima paveikti magnetu. Pastarieji apskaitos prietaisai yra gana jautrūs, todėl ir labai plona srovele leidžiant iš čiaupo vandenį, apskaita užfiksuoja ištekėjusį kiekį.

Gresia sankcijos

B klasės skaitiklių rodmenų neįmanoma paveikti suspaudus. Spaudžiant skaitiklį jį galima tik mechaniškai pažeisti. Už tai gresia bauda nuo trijų iki penkių tūkstančių litų.

„Naujoji vandens apskaitos tvarka numato ir kitokią sankciją. Mechaniškai pažeidusiems skaitiklius teks mokėti už skirtumą, susidariusį per mėnesį, tarp namo butuose deklaruoto vandens kiekio ir namo įvadinio vandens skaitiklio rodmenų”, – sakė bendrovės „Klaipėdos vanduo” Pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas.

Įprasta, kad daugiabučio namo gyventojai deklaruoja po keliasdešimt kubinių metrų vandens per mėnesį mažiau nei užfiksuoja namo įvadinis skaitiklis.

Karšto vandens apskaita

Anksčiau „Klaipėdos vanduo” įrengdavo nemokamai tik šalto vandens apskaitą butuose.

Kadangi uostamiestyje nenustatyta, kas yra karšto vandens tiekėjas, gyventojams tekdavo mokėti už karšto vandens skaitiklius. „Sutarėme su bendrove „Klaipėdos energija”, kad ji apmokėtų pusę karšto vandens skaitiklių kainos bei jų įrengimo išlaidų. Todėl gyventojams nereikės pirkti ir pastarųjų apskaitos prietaisų”, – sakė D.Aleksandrovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.