Eurokomisarei matuojama premjero kėdė

Seimo pirmininkas prezidentui pasiūlė Vyriausybės vadovo postą patikėti Europos Komisijos komisarei Daliai Grybauskaitei. Tačiau dauguma parlamentinių partijų lyderių šią idėją laiko nerealia.

Europos Komisijos (EK) 50 metų komisarė Dalia Grybauskaitė, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą, būtų tinkamiausia kandidatė į laisvą premjero postą. Tokią idėją lankydamasis Prezidentūroje iškėlė Seimo pirmininkas, Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas. Prezidentūra tikina kol kas šio siūlymo nesvarstanti, eurokomisarė taip pat nesivelia į diskusijas ta tema.

Tęstų darbus

„Susitikęs su prezidentu pasiūliau tokią mintį. Kaip asmenį Adamkus labai vertina Grybauskaitę, bet jam dar tenka laviruoti tarp partijų norų”, – vakar LŽ teigė Seimo pirmininkas.

Nei pačios EK komisarės, nei kolegų vertinimų jis teigė nežinąs. „Su potencialiais partneriais aptarsime tai, kai oficialiai prasidės derybos. O teirautis komisarės, ką nors jai siūlyti yra prezidento kompetencija”, – aiškino Muntianas.

Seimo pirmininkas ir kiti jo idėją palaikantys politikai tvirtino, kad nepartiniam, finansus išmanančiam ir autoritetą turinčiam Vyriausybės vadovui būtų lengviau suvaldyti iš įvairių partijų atstovų sudarytą ministrų kabinetą. Muntianas taip pat mano, jog Grybauskaitė, kaip eurokomisarė, jau atliko svarbiausią darbą – 2007-2013 metų finansinė perspektyva patvirtinta. „Dabar labai svarbu prižiūrėti šį procesą (Europos Sąjungos lėšų skirstymo – aut.) Lietuvoje. Todėl reikia premjero žinovo, gero vadovo. Grybauskaitės darbas turėtų tęstinumą”, – LŽ sakė Seimo pirmininkas.

Beje, neseniai tyrimų centro „Vilmorus” atlikta apklausa parodė, kad dauguma apklaustųjų pageidautų, jog socialdemokratą Algirdą Brazauską pakeistų būtent Grybauskaitė. Daugiausia – 25,1 proc. – apklausos dalyvių pareiškė norį nauja ministre pirmininke matyti Europos Komisijos narę.

Sunkus pasirinkimas

Pati Grybauskaitė galimų karjeros vingių kol kas nekomentuoja. Per savo atstovę spaudai LŽ ji perdavė, kad komentarų šia tema nebus.

Tačiau Europos Parlamente dirbantys lietuviai tvirtino ne kartą girdėję eurokomisarę kalbant, jog premjerės darbas būtų įdomus. Juolab kad jai sekėsi vadovauti Finansų ministerijai. Tačiau su jokia partija nesusisaisčiusios politikės pasirinkimą esą gali apsunkinti tai, jog eurokomisare ji paskirta vos prieš dvejus metus, penkerių metų kadencija dar net neįpusėjusi.

Kai kurie LŽ kalbinti politikai ir prezidento patarėjai svarstė, kad Grybauskaitė Europos Komisijoje eina svarbias pareigas, tad Lietuvai jas prarasti būtų nedovanotina.

Nori partinio

Šiuo metu aktyviai valdančiąsias koalicijas formuojantys parlamentinių partijų vadovai neslėpė skepticizmo dėl Muntiano sumanymo. „Žmonijos istorija parodė, kad stabiliausia yra partinės demokratijos forma, – pareiškė Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas. – Nereikia kiekvieną kartą ieškoti naujų pranašų”.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė ir Liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius taip pat mano, jog derantis kelioms partijoms Vyriausybės vadeles derėtų patikėti asmenims, iš kurių būtų galima pareikalauti politinės atsakomybės.

Valstiečių liaudininkų sąjungos vadovė Kazimiera Prunskienė nepeikė idėjos dėl nepartinio ministro pirmininko, tačiau buvo nusiteikusi pesimistiškai: „Politinė realybė dabar, deja, kitokia. Partijų ambicijos neleidžia ieškoti premjero tarp mažesnių partnerių, o ką jau kalbėti apie žmogų iš pašalės”.

Laikinoji Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė LŽ teigė, jog Lietuvos politinė sistema laikosi ant partinių pamatų. Anot jos, nepartiniam žmogui būtų sunku vadovauti Vyriausybei.

Naujosios sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas nesileido į kalbas apie personalijas, sakė, kad jos per ankstyvos. Galimybė skirti nepartinį premjerą, anot jo, būtų svarstytina tik tokiu atveju, jei kandidatas sutiktų vykdyti koalicijos sukurtą programą. „Nežinant, kokia bus ta programa, neprotinga samdyti direktorių”, – neskubėti siūlė Paulauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Eurokomisarei matuojama premjero kėdė"

  1. Leonas

    Jei Grybauskaitė sutiktų su šia idėja fix, padarytų didelę klaidą, o Lietuva liktų be veiklios ,vertinamos komisarės.Toks siūlymas gali būti vertinamas kaip klasta ir neatsakingumas.Arba nenusimanymas valstybės reikaluose.

  2. jisai

    man ji atrodo turinti per mazai smegeneliu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.