Investicijų fondų klientų nerimo dienos baigiasi, prognozuoja „Nordea”

Daugiau negu 40 investicijų fondų valdančio didžiausios Šiaurės ir Baltijos valstybėse finansų grupės „Nordea” padalinio „Nordea Investment Funds S.A.” analitikai teigia, kad investuotojų nerimą sukėlęs vertybinių popierių nuosmukis baigėsi. Praėjusios savaitės pabaigoje augo net 38 iš 43 „Nordea SICAV” ir „Nordea 1 SICAV” investicijų fondų vertė.

Gegužės mėnesį fiksuotą daugelio investicijų akcijų fondų nuošliaužą sukėlė milžiniškos apimties besivystančių rinkų turto (akcijų, skolos vertybinių popierių, žaliavų, prekių) išpardavimas. Šis procesas turėjo tiesioginę įtaką Brazilijos, Rusijos, Indijos ir Kinijos rinkoms, kuriose akcijų fondai itin aktyviai veikia.

„Nordea” analitikai šį sukrėtimą laiko trumpalaikiu fenomenu, primenančiu rinkos kainų korekciją, tačiau gerokai viršijančiu įprastas svyravimų ribas. „Jokiu būdu nemanome, kad tai yra tendencija ar rinkų kryptis, tačiau negalima ir teigti, jog panašus rinkos drebėjimas (galbūt šiek tiek mažesnės apimties) daugiau nebepasikartos artimiausiu metu”, teigia banko ekspertai.

Tačiau jie nemano, kad kainų svyravimai šiemet dominuos investicijų fondų pamėgtose rinkose. Greičiau tai primins retsykiais pasikartojančius kainų raibulius. „Staigus ir kiek užsitęsęs kainų kritimas perspektyviomis laikomose rinkose šiek tiek išgąsdino potencialius investuotojus, ypač turint galvoje, kad investicijų fondai vis dar gana naujas Lietuvos gyventojams dalykas. Tačiau investuotojai turėtų suvokti, kad ekonomikoje nebūna vienkrypčių procesų, o fondų veiklą reikia vertinti ilgalaikėje perspektyvoje”, – pažymėjo „Nordea Bank Lietuva” Investicijų fondų projekto vadovė Žaneta Stankevič.

„Nordea Bank Lietuva” per tris mėnesius išplatino „Nordea 1 SICAV” investicijų fondų vienetų už 1,4 mln. litų. Kaip ir prognozuota, populiariausi buvo Europos valstybių ir regionų akcijų fondai – Šiaurės šalių, Europos, Vidurio Europos ir Norvegijos. Obligacijų fondų lyderiu tapo „Euro Bond” fondas.

„Nepaisant sparčiai kintančios situacijos, Lietuvos gyventojai dažniausiai formuoja vien iš akcijų sudarytą, o tai reiškia – rizikingesnį – investicijų portfelį, nors mūsų specialistai pataria riziką atskiesti investicijomis ir į obligacijas”, – pažymėjo Ž.Stankevič.

„Nordea Bank Lietuva” investicijų fondų vienetus pradėjo platinti šių metų kovą

„Nordea” yra didžiausia finansinių paslaugų bendrovė Šiaurės šalių ir Baltijos regione. Grupės turtas siekia 320 mlrd. eurų, o internetinės bankininkystės srityje ji pirmauja pasaulyje. Šiuo metu „Nordea” turi 4.2 mln. e-klientų. Regione „Nordea” aptarnauja daugiau negu 9,4 mln. privačių asmenų ir beveik 960 000 įmonių bei institucijų. Banko tinklą sudaro 1150 skyrių ir 125 draudimo centrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.