Valdžioje – drauge. Kitaip – pirmyn į nežinią

Šalies prezidento Valdo Adamkaus kabineto duris vakar vienas po kito varstė socialdemokratų ir konservatorių pasiuntiniai.

Politiniai varžovai viešai užsiminė apie galimybę kartu valdyti šalį, tačiau vieniems ir kitiems, atrodo, svarbiausia buvo išsiaiškinti, kurie yra vertingesni.

Tuo tarpu iš Prezidentūros vakar sklido prieštaringi signalai.

Vieni šalies vadovo patarėjai aiškino, kad V.Adamkus turi pasirinkęs nepartinį kandidatą į premjero postą, kiti – kad Vyriausybės vadovas bus tik partinis.

Atšaukė numatytą susitikimą

Pirmieji Prezidentūros duris vakar pravėrė Socialdemokratų partijos derybininkai Gediminas Kirkilas ir Juozas Olekas.

Po poros valandų Prezidentūroje pasirodė konservatorių lyderis Andrius Kubilius, lydimas šios partijos vicepirmininkės Irenos Degutienės.

Nei A.Kubilius, nei G.Kirkilas vakar iš prezidento neišgirdo siūlymo formuoti naują Vyriausybę.

„Lietuvos ryto” žiniomis, iš pradžių svarstyklės krypo į opozicijos lyderio A.Kubiliaus pusę. Ryte net buvo neoficialiai sutarta, kad konservatorius vakare pasirodys šalies vadovo rezidencijoje Turniškėse neoficialaus pokalbio.

Bet vakarop prezidentas, prieš tai pasikalbėjęs ir su socialdemokratais, ir su konservatoriais, pakeitė nuomonę. Susitikimas buvo atidėtas.

Politika – ne aritmetika

Vakar politinė aritmetika buvo palankesnė A.Kubiliui.

Jo vadovaujama Tėvynės sąjunga Seime turi 26 vietas.

Prie konservatorių pasiūlytos vadinamosios Proveržio koalicijos prisijungus Artūro Paulausko socialliberalams bei Petro Auštrevičiaus Liberalų sąjūdžiui, šis blokas jau turi 47 balsus.

Vakar pasirašę Proveržio koalicijos sutartį politikai buvo santūrūs, tarsi nujaustų, kad ši iniciatyva dar negarantuoja tvirtų derybinių pozicijų. „Jausmo arba vaizduotės prasivežimas”, – taip naujai koalicijai pasirinktą „proveržio” terminą apibūdina „Dabartinės lietuvių kalbos žodynas”.

G.Kirkilo formuojama kairiųjų-centro koalicija dešiniesiems mina ant kulnų. Prie socialdemokratų ir valstiečių liaudininkų prisijungus Seimo pirmininko Viktoro Muntiano Pilietinės demokratijos sąjungai, šis blokas Seime turėtų 44 vietas.

Prie jo šlietis yra pasirengę ir Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujami liberalcentristai. Dešiniųjų kvietimo nesulaukiantys liberalcentristai kairiųjų formuojamam blokui galėtų garantuoti 58 balsus.

Tiesa, kalbėdamas apie skaičius A.Kubilius pernelyg jų nesureikšmino ir netgi pasirėmė aršiai kritikuoto buvusio premjero Algirdo Brazausko žodžiais: „Politika – tai ne aritmetika”.

Ragino sėsti prie derybų stalo

Politines konsultacijas su partijomis pradėjęs V.Adamkus vakar kairiuosius ir dešiniuosius paragino sėsti prie derybų stalo.

Šalies vadovas tikisi, kad šios partijos tinkamai įvertino buvusios koalicijos veiklos patirtį ir sugrįš prie idėjos, kuri buvo svarstoma iškart po Seimo rinkimų.

Pasak V.Adamkaus, tiktai stipri, tvirtos Seimo daugumos palaikoma Vyriausybė, savo veikloje besivadovaujanti aukštais moralės ir profesinės etikos principais, gali pajėgti įveikti jai keliamas užduotis.

Scenarijus – jau regėtas

Nors vakar ir socialdemokratai, ir konservatoriai pasikeitė pasiūlymais vieni kitiems jungtis prie jau pradėtų formuoti koalicijų, didelio entuziazmo politiniai varžovai nedemonstravo.

Kairieji bei dešinieji jau derėjosi dėl bendro darbo po praėjusių Seimo rinkimų, kai buvo bandyta suformuoti vadinamąją vaivorykštės koaliciją.

Po kelias savaites trukusių skirtinguose sostinės viešbučiuose vykusių derybų tuomet politikai išsiskirstė neradę kompromiso.

Vieni kitus kvietė derėtis

Po ramaus savaitgalio, kai partijų atstovai tarėsi per daug neatviraudami, vakar Seime buvo surengtos savotiškos varžybos ir ginčai, kurie pirmieji pateikė pasiūlymą derėtis.

Ryte pasirašę susitarimą dėl bendros koalicijos konservatoriai, Liberalų sąjūdžio atstovai ir socialliberalai iškart pasiūlė prisijungti ir socialdemokratams.

Prieš tai konservatoriai jau buvo sulaukę raginimo jungtis prie socialdemokratų formuojamos koalicijos, kurios pagrindu esą galėtų būti pasitraukiančio ministrų kabineto programa.

Kelia išankstines sąlygas

Kairiųjų siūlymas – nauja valdančioji koalicija senosios Vyriausybės programos pagrindu.

Anot G.Kirkilo, ši programa esą lėmė spartų šalies ekonomikos augimą ir stabilumą.

Tačiau A.Kubiliui tokie aiškinimai tik kėlė šypseną. Opozicijos lyderis pareiškė, kad toks siūlymas nepriimtinas. Dešiniųjų atsakas – Proveržio koalicija, kurios programoje pirmiausia būtų numatytos ryžtingos permainos kovojant su korupcija bei permainos ekonomikoje.

Anot A.Kubiliaus, šiame Seime yra galimybių sukurti „kitokios kokybės koaliciją ir kitokios kokybės Vyriausybę, turinčią kitokios kokybės programą”.

Skeptiškai galimybes susitarti su socialdemokratais anksčiau vertinęs konservatorius panašiai kalbėjo ir vakar.

Ryte jis labai atsargiai kalbėjo, ar sės prie derybų stalo su kairiaisiais. Jis pabrėžė, kad naujoji koalicija negalėtų būti juodųjų sąrašų pėdsakų arba naujosios nomenklatūros atstovų.

Anot A.Kubiliaus, jei nepavyktų susitarti dėl koalicijos, geriausia išeitis būtų pirmalaikiai Seimo rinkimai, kurių baigtis – visiškai neaiški.

Nori kalbėtis akis į akį

Vis dėlto po susitikimo su prezidentu V.Adamkumi ir konservatoriai, ir socialdemokratai sušvelnino toną. Ir vieni, ir kiti tvirtino matantys susitarimo galimybę, tačiau neslepia, kad derybos bus sunkios.

„Mes norime derėtis tiesiogiai su konservatoriais. Prezidentas žadėjo padėti tai daryti. Visi supranta: kol nesusitars konservatoriai su socialdemokratais, nei proveržis, nei joks kitas dalykas nepasiteisins”, – tvirtino G.Kirkilas.

Tuo tarpu A.Kubilius po susitikimo su prezidentu teigė, kad derybose turėtų dalyvauti dešiniojo ir kairiojo blokų lyderiai: „Mūsų pusėje toks sutarimas yra, o kaip anoje pusėje – nežinau”.

Partnerių sąrašas nebaigtas

Jei socialdemokratams ir konservatoriams pavyktų pradėti derybas, prie šio stalo, atrodo, tikrai nebus nei Darbo partijos atstovų, nei liberaldemokratų.

Socialdemokratai derėtis pakvietė ir liberalcentristus, bet šie dar nežino, ar jungsis prie kairiųjų bloko.

„Esame atviri visiems pasiūlymams”, – po vakare vykusio bendro partijos vadovybės ir Seimo frakcijos posėdžio kalbėjo parlamentaras Algis Čaplikas.

Anksčiau susitarimą dėl koalicijos formavimo pasirašę Seimo socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai šiandien turi apsispręsti, ar prie jų galės prisijungti Pilietinės demokratijos frakcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.