Naujas gyvenimas – iš antrų rankų

Kompiuteris už 400 litų, šaldytuvas už 300, skaitmeninio vaizdo grotuvas už 150, televizorius už 100, dulkių siurblys už 60 litų. Tai – ne išpardavimas, bet vidutinės naudotos buitinės technikos kainos. Pigu, tik ar susigundydami prekėmis iš antrų rankų neapsigauname?

Prieš porą mėnesių pasigirdusi prognozė, kad artimiausiu metu ženkliai pabrangs buitinė technika, kol kas nepasitvirtino. Tačiau sugedus buitiniam prietaisui ne kiekviena šeima gali įpirkti naują, per tūkstantį litų kainuojančią skalbyklę ar viryklę. Vidutines ir mažas pajamas gaunantiems žmonėms naudota buitine technika prekiaujančios parduotuvės, atrodo, tikras išsigelbėjimas. Tačiau ar įsigydami perpus pigesnį daiktą iš antrų rankų iš tikrųjų sutaupome, o gal taupusis moka dvigubai?

Kokybė ne visada svarbu

Sostinėje galima rasti mažiausiai dešimt parduotuvių, prekiaujančių naudota buitine technika – nuo plaukų džiovintuvo iki šaldytuvo.

Kareivių gatvėje esančios parduotuvės „Anvasa” darbuotojas pasakojo, kad dažniausiai nenaujomis prekėmis domisi tie, kurie neišgali nusipirkti naujos brangios technikos. Iš antrų rankų perka ir žmonės, kuriems nebūtina labai kokybiška prekė, pavyzdžiui, šaldytuvas vasaros nameliui.

Šioje parduotuvėje prekiaujama įvairių šalių gamintojų šaldytuvais, viryklėmis, skalbyklėmis. Priklausomai nuo būklės jų kaina gali būti 200-400 litų mažesnė negu naujos technikos.

Čia galima rasti ir kelerių, ir dešimties metų senumo prekių. „Kai kuri seniau gaminta technika ilgaamžiškesnė už šiuolaikinę. Sovietiniai šaldytuvai tarnavo po 40 metų ir ilgiau. Tokiais jau neprekiaujame, bet kitur jų dar galima įsigyti už 50-80 litų. Pirkėjų neatbaido ir smulkūs defektai”, – tikino pašnekovas.

Suteikia garantiją

Žalgirio gatvėje įsikūrusioje parduotuvėje „Ardapsa” prekiaujama naudota ir nauja smulkia buitine technika – dulkių siurbliais, lygintuvais, skrudintuvais, plaukų džiovintuvais, elektriniais virduliais. Jų kainų skirtumas, palyginti su naujomis prekėmis, nedidelis – vos 2-5 litai. Tačiau, pasak parduotuvės darbuotojo, paklausios ir ne kartą remontuotos prekės.

Pardavėjai teigė, kad naudotoms prekėms, kaip ir naujoms, taikoma garantija. Dažniausiai – nuo 6 iki 12 mėnesių.

Prekiauja internetu

Prekių iš antrų rankų siūlo ir kelios parduotuvės Kaune, Klaipėdoje. Mažesniuose miestuose jų pasitaiko vis rečiau – smulkūs prekybininkai neatlaiko prekybos centrų konkurencijos. Tada prekyba naudota technika persikelia į virtualią erdvę.

Internete galima rasti net kelias panevėžiečių sukurtas virtualias parduotuves. Jų tinklapiuose siūloma nebrangiai įsigyti įvairios buitinės technikos, daugiausiai vokiškos. Kompaktinių diskų grotuvai čia kainuoja nuo 50 litų, muzikiniai centrai – nuo 120, televizoriai – nuo 180, kompiuteriai – nuo 230, elektrinės siuvimo mašinos – nuo 250, šaldytuvai – nuo 400, skalbyklės – nuo 550 litų. Prekes žadama nemokamai pristatyti į užsakovo namus.

Skundų negauna

Įsigyti gerą naudotą prekę – tarsi laimėti loterijoje. Būdama antrakurse klaipėdietė Lina iš kitos studentės už 400 litų nusipirko iki tol kelis šeimininkus turėjusį kompiuterį. Penkerius metus jis puikiai veikia, kompiuteriu dirba ir jaunesnioji merginos sesuo. Prieš keletą mėnesių už 200 litų iš antrų rankų nusipirkęs muzikinį centrą kaunietis studentas Tadas šiek tiek nusivylė. Dėl nevisiškai priglundančio dangtelio kompaktinės plokštelės ne iškart pradeda groti, kasetės retkarčiais „kramtomos”. Tačiau tokios aparatūros vaikinas nebijo palikti bendrabutyje.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos vyresniojo inspektoriaus Grigorijaus Šiktorovo teigimu, ir naujai, ir naudotai prekei turi būti taikoma garantija. Kokiam laikotarpiui suteikti garantiją nenaujai prekei, sprendžia patys pardavėjai. Jeigu nenustatyta kitaip, jai galios tas pats garantinis terminas kaip ir naujam gaminiui – dveji metai. Inspektorius minėjo dėl nekokybiškos naujos technikos gaunantis nemažai skundų, bet neprisimenąs nepatenkintų naudotos technikos pirkėjų. „Žmonės žino, kokį daiktą, su kokiais trūkumais perka. O per garantinį laiką buitinė technika retai sugenda”, – sakė Šiktorovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.