Lietuvos krepšinio rinktinėje esminių permainų nelaukiama

Nacionalinės ekipos vyriausiasis treneris Antanas Sireika tikisi, kad Japonijoje šalies komanda bus stipresnė nei 2005 metų Europos čempionate

Birželio 8 dieną Lietuvos rinktinės kandidatai pradės pasirengimą pasaulio vyrų krepšinio čempionatui. Į pirmąją treniruočių stovyklą Palangoje susirinks daugiausia jauni, pirmą kartą sulaukę kvietimo į nacionalinę komandą žaidėjai.

Mėnesio pabaigoje rinktinės treneriai fizinio parengimo pratybose jau lauks ir svarbiausiųjų žaidėjų.

Apie Lietuvos rinktinės pasirengimą ir galimybes „Kauno diena” kalbėjosi su vyriausiuoju nacionalinės ekipos treneriu Antanu Sireika.

Labiausiai trūksta įžaidėjų

– Kiek žaidėjų iš pirminio sąrašo tikitės sulaukti pirmojoje treniruočių stovykloje?

– Visų, išskyrus Renaldą Seibutį ir Antaną Kavaliauską. Pirmasis dar nebaigė Graikijos čempionato, o antrasis išvyko į JAV tvarkyti mokslo reikalų ir sakė, kad dabar negali atvykti į rinktinę. Tiesa, vėliau gali atvykti ir Vidas Ginevičius. Jis mane informavo, kad turi rūpesčių dėl akių, kurias gali tekti operuoti. Bet antrojoje stovykloje jis turėtų dalyvauti.

– Koks bus svarbiausias šios stovyklos tikslas?

– Pagrindinė rinktinės problema yra įžaidėjai, todėl pakvietėme daug vadinamųjų pirmųjų numerių, todėl norėsime pamatyti, ką kuris sugeba, galbūt bus galima kurį nors įžaidėją parengti ir pagrindinei komandai. Vertinsime ir kitų pozicijų krepšininkų galimybes.

– Kiek žaidėjų iš pirmosios stovyklos gali būti pakviesti į antrąją treniruotis su pagrindiniais kandidatais?

– Tiek, kiek trūks iki 15 žmonių, nes nežinia, kiek iškart susirinks pagrindinių pretendentų. Manau, kvietimo sulauks 3-4 žaidėjai. Kandidatus padės atsirinkti numatomas draugiškas turnyras Italijoje, kuris vyks baigiantis treniruočių stovyklai. Tie, kurie nepateks į pagrindinę komandą, treniruosis su antrąja šalies rinktine, kuri egzistuos tol, kol išvažiuosime į Japoniją. Iš šios komandos, esant reikalui, bet kada galėsime papildyti pagrindinę ekipą reikalingais žaidėjais. Žodžiu, nė vienam krepšininkui, kuris yra kviečiamas į rinktinės treniruočių stovyklą, iš anksto neužkirstas kelias vykti į pasaulio čempionatą.

– Kurie iš naujokų, Jūsų akimis, yra perspektyviausi?

– Nenorėčiau dabar išskirti nė vieno, kad kitiems nedingtų noras sportuoti. Kai visi susirinks, pamatysime ir įvertinsime jų galimybes.

Vestuvėms rengiasi ir K.Lavrinovičius

– Šarūno Jasikevičiaus oficialus atsisakymas šiemet atstovauti Lietuvos rinktinei tebuvo mandagumo gestas, nes apie savo sprendimą jis ne kartą buvo užsiminęs ir anksčiau. O Rimanto Kaukėno sprendimas Jūsų nenustebino?

– Iš tiesų jaučiau, kad Šarūnas nežais, nors susitikus Hiustone jis sakė, kad apsispręs po sezono, kai bus aišku, kaip jausis. Bet kai prisidėjo asmeninės priežastys – vestuvės, tapo aišku, kad turėsime verstis be jo. Bet tai tikrai nebuvo staigmena. Kaukėną norėjau ir tikėjausi matyti rinktinėje. Jo motyvas nežaisti – noras daugiau laiko skirti neseniai gimusiai dukrai. Jeigu žmogui šeimyninės aplinkybės yra svarbesnės už šalies rinktinę – tai yra jo pasirinkimas. Nepriversiu jėga jo atvykti.

– Kokia situacija dėl Arvydo Macijausko?

– Aišku, būtų daug geriau, jeigu jis būtų galėjęs iškart atvykti į stovyklą. Bet, tikiuosi, kad viskas susitvarkys ir jis prisijungs vėliau. Arvydas sakė, kad pradėjus fizioterapijos procedūras pasijuto daug geriau, todėl yra vilčių, kad jam nereikės artroskopinės operacijos.

– Ar neatsitiks taip, kaip prieš Europos čempionatą, kai NBA klubas „New Orlean Hornets” liepė jam atvykti gydytis į JAV?

– Manau, kad šįkart taip neatsitiks.

– Asmeninių rūpesčių turi dar vienas svarbus rinktinės žaidėjas – Kšyštofas Lavrinovičius. Ar būsima santuoka nepakeis jo planų atstovauti rinktinei?

– Su Kšyštofu dar nekalbėjau, tik su jo broliu. Darjušas sakė, kad vestuvės nesutrukdys dalyvauti rinktinėje ir jie abu, kaip numatyta, atvyks į antrąją stovyklą. Tikiuosi, bus ir Paulius Jankūnas, kuris iki NBA naujokų biržos dalyvaus kai kurių NBA klubų vasaros stovyklose.

Krepšininkai ilgisi rinktinės

– Ar kiti NBA krepšininkai – Darius Songaila ir Linas Kleiza – laiku pradės pasirengimą pasaulio čempionatui?

– Tikiuosi, kad Songaila spės pasveikti ir atvyks į Lietuvą. Bet nieko konkretesnio pasakyti negaliu. Dėl Kleizos su „Denver Nuggets” klubu yra kalbėjęs Donas Nelsonas. Jis informavo, kad Denverio klubo vadovai nedarys jokių kliūčių puolėjui atvykti į Lietuvą.

– Kai kurie „Lietuvos ryto” žaidėjai sakė, kad yra labai pasiilgę rinktinės. Gera komandos atmosfera – vienas didžiausių jos privalumų?

– Visada sakiau, kad mes, rinktinės treneriai, treniruojame tuos krepšininkus, kurie nori žaisti už Lietuvą, o ne tuos, kuriuos reikia įtikinėti ginti savo šalies garbę. Noras žaisti už Lietuvą, puikūs tarpusavio santykiai yra vienas svarbiausių dalykų. Labai vertinu, kai žaidėjas nežiūri, kiek minučių gauna žaisti, o stengiasi, kad tik būtų geriau komandai. Juk negaliu visų 12 krepšininkų išleisti į aikštę. Bendras tikslo siekimas, kuris sukuria ir gerą atmosferą kolektyve, yra varomoji jėga. Aišku, meistriškumas yra labai svarbu, bet krepšinis yra komandinis žaidimas. Praėjusiais metais Europos čempionate be ryškesnių žvaigždžių kovėmės puikiai, o, tarkime, Serbijos ir Juodkalnijos rinktinė patyrė fiasko, nors nestokojo garsių krepšininkų.

– Ar visas rinktinės trenerių kolektyvas darbą pradės jau birželio 8-ąją?

– Ne, visi kartu susirinksime tik liepos pradžioje, po fizinio pasirengimo stovyklos. Dabar aš dirbsiu su Robertu Kuncaičiu ir Valdemaru Chomičiumi. Antrojoje stovykloje darbuosis Aleksandras Kosauskas, aš ir Gintaras Krapikas. Su antrąja rinktine dirbs Kęstutis Kemzūra, Robertas Kuncaitis ir Ramūnas Butautas, o kas važiuos į Japoniją, dar matysime.

Taktiką derins prie žaidėjų

– Japonijoje, palyginti su 2005 metų Europos čempionatu, Lietuvos rinktinė neturėtų būti labai pasikeitusi. Bet jeigu rungtyniaus Arvydas Macijauskas ir Darius Songaila, ji bus gerokai stipresnė?

– Aš irgi taip manau. Be to, per metus tobulėjo ir tie krepšininkai, kurie pernai žaidė Europos čempionate.

– Dėl NBA žaidėjų tikriausiai teks koreguoti komandos taktiką?

– Kol kas nenorėčiau kalbėti apie taktiką. Kai turėsime visus žaidėjus, tada ir matysime, ką reikia keisti ir tobulinti. Nesilaikome įsitvėrę kažkokių stereotipų, o taktiką deriname prie turimų žaidėjų. Kai komandoje nebuvo ryškių žvaigždžių, žaidėme vienaip, jeigu bus Macijauskas, reikės išnaudoti jo sugebėjimus.

– Regis, šįkart neturite pagrindo dideliam nerimui?

– Lyg ir taip, nors nerimauti visada yra dėl ko, pavyzdžiui, dėl įžaidėjų. Laiko turime nedaug, o darbo – pakankamai. Bet, svarbiausia, kad visi žaidėjai sveiki būtų.

– Pasaulio čempionate komandai keliamas vienas tikslas – laimėti medalius?

– O kada Lietuvai buvo keliami kitokie tikslai? Žinoma, kovosime dėl apdovanojimų.

Kandidatų sąraše – ir mažai žinomos pavardės

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pirmojoje stovykloje laukiami šie krepšininkai: gynėjai – Simonas Serapinas, Mantas Kalnietis (Kauno „Žalgiris”), Renaldas Seibutis (Pirėjo „Olympiakos”, Graikija), Darius Pakamanis („Šiauliai”), Vytenis Jasikevičius („Žalgiris-A.Sabonio mokykla”), Martynas Pocius (Djuko universitetas, JAV); puolėjai – Artūras Jomantas („Šiauliai”), Stepas Babrauskas (Leuveno „Basket Groot”, Belgija), Aurimas Kieža (Hofstros universitetas, JAV), Vladimiras Severovas (Ouklendo universitetas, JAV), Jonas Mačiulis („Žalgiris”), Valdas Vasylius („Old Dominion” universitetas, JAV); vidurio puolėjai – Darius Šilinskis („Žalgiris”), Povilas Čiukinas (Vilniaus „Lietuvos rytas”), Marijonas Petravičius („Ventspils”, Latvija).

Į antrąją stovyklą turėtų atvykti šie žaidėjai: gynėjai – Arvydas Macijauskas („New Orlean Hornets”, JAV), Vidas Ginevičius („Žalgiris”), Giedrius Gustas (Rygos „Barons”, Latvija), Mindaugas Lukauskis, Tomas Delininkaitis („Lietuvos rytas”); puolėjai – Simas Jasaitis („Lietuvos rytas”), Linas Kleiza („Denver Nuggets”, JAV), Ramūnas Šiškauskas (Trevizo „Benetton”, Italija), Mindaugas Žukauskas (Sienos „Montepaschi”, Italija), Darius Songaila („Chicago Bulls”, JAV); vidurio puolėjai – Darjušas Lavrinovičius („Žalgiris”), Kšyštofas Lavrinovičius (Kazanės „Uniks”, Rusija), Paulius Jankūnas („Žalgiris”), Robertas Javtokas („Lietuvos rytas”).

Pasaulio čempionate, kuris vyks rugpjūčio 19 – rugsėjo 3 dienomis, Lietuvos rinktinė varžysis C grupėje su Turkija, Graikija, Kataru, Australija ir Brazilija.

A grupėje žais Nigerija, Libanas, Argentina, Prancūzija, Venesuela, Serbija ir Juodkalnija, B – Panama, naujoji Zelandija, Vokietija, Japonija, Ispanija, Angola, D – Senegalas, JAV, Kinija, Italija, Puerto Rikas ir Slovėnija.

Į kitą etapą pateks keturias pirmąsias vietas grupėse užėmusios komandos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.