Nelaimingas pirmenybių trofėjus

Žinia, pasaulio futbolo čempionato nugalėtojams atitenka ir pagrindinis prizas – aukso taurė. Dėl dabartinio trofėjaus futbolininkai kovoja nuo 1974-ųjų, kai turnyras pirmą kartą buvo surengtas tuomet dar į dvi dalis – Rytų ir Vakarų pasidalijusioje Vokietijoje.

Nuo pirmojo čempionato, vykusio 1930-aisiais Uragvajuje iki 1974-ųjų pagrindinis prizas buvo prancūzų skulptoriaus Abelio Leflero sukurta auksinė graikų pergalės deivės Nikės skulptūra.

Ją 1938-aisiais laimėję italai, prasidėjus antrajam pasauliniam karui slėpė vieno iš komandos vadovų bute. Baimindamiesi, kad į Italiją įsiveržę vokiečiai jos nepagrobtų, taurė buvo įdėta į batų dėžę ir paslėpta po lova, kur išbuvo beveik viso karo metu.

Vis dėl to taurė buvo pagrobta – 1966-aisiais, kai ją laimėjo Anglijos rinktinė. Tuomet Nikės skulptūrą pavogė iš parodos, kur ji buvo demonstruojama dėl futbolo pamišusiems anglams.

Trofėjus greitai atsirado – jį, Pietų Londone, paslėptą gyvatvorėje, surado šuo.

1970-ųjų pirmenybėse Meksikoje Brazilijos futbolininkams, trečią kartą iškovojusiems pasaulio čempionų vardus, šis prizas atiteko visiems amžiams. O po keturių metų Vokietijoje rinktinės kovojo jau dėl naujos taurės – 36 cm aukščio, beveik 5 kilogramus sveriančios, iš 18 karatų aukso pagamintos statulos.

Tačiau Nikės skulptūra brazilai per amžius nesidžiaugs – 1984-aisias ji buvo pavogta ir nerasta iki šiol.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.