Kol valdininkai aiškinasi, vaikai geria

Kol valdininkai teismuose aiškinasi, ar galima drausti prekybą alumi ir sidru uostamiesčio kioskuose, jaunieji klaipėdiečiai veltui laiko neleidžia.

„Vakarų ekspresą” pasiekė mėgėjiškos nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip Baltijos prospekte esančiame kioske paaugliai neteisėtai įsigyja svaigalų. Tiesa, jiems padeda „geri dėdės”.

Žinia, Klaipėdos miesto taryba jau buvo priėmusi sprendimą nuo šių metų balandžio 1-osios uždrausti miesto kioskuose pardavinėti alų ir sidrą, tačiau Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnybai jį užprotestavus, įsisuko teismų karuselė.

Ne atstovės reikalas

Paprašyta pakomentuoti tokius vaizdus, Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė priminė, esą jos darbo tikslas – užtikrinti, kad būtų paisoma įstatymų, o kontroliuoti, kaip prekiaujama alkoholiu, turėtų kitos tarnybos.

„Minėtas draudimas buvo neteisėtas. Juk ne veltui Klaipėdos apygardos administracinio teismo nutartimi miesto Tarybos sprendimas sustabdytas, kol vyks teisminiai procesai. Savivaldybė šią nutartį apskundė apeliaciniam teismui, tačiau jų motyvai – silpni”, – aiškino K. Vintilaitė.

Valdininkė galimybės prekiauti svaigalais kioskuose ir nepilnamečių girtavimo nesieja: „Geriama ne todėl, kad alkoholis parduodamas kioskuose. Nueikite ir pasižiūrėkite į remontuojamos Gorkio mokyklos kiemą – juk girtuokliaujama ištisą parą, nors šalia jokių kioskų nėra”.

Strėlės – visuomenei

Klaipėdos VPK Viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius ginasi, esą teigti, jog policija nepakankamai skiria dėmesio nepilnamečių girtavimui, negalima.

„Kiekvieną savaitę uostamiestyje vyksta prevenciniai renginiai ir reidai, policijos darbuotojai kartu su policijos rėmėjais stebi įvairius prekybos taškus. Antai 4-ojo policijos komisariato teritorijoje ką tik sulaikytas asmuo, aprūpinęs nepilnamečius cigaretėmis, – sakė pareigūnas.

Jo teigimu, policijos darbas būtų dar efektyvesnis, jei alkoholio ar rūkalų pardavimo nepilnamečiams faktus užfiksavę žmonės apie tai praneštų ne žurnalistams, o pareigūnams: „Juk tereikia paskambinti, iškviesti pareigūnus ir būti liudytoju. Tuomet mes galime imtis atitinkamų veiksmų prieš pažeidėjus. Ir kioskų pardavėjai, ir tie „gerieji dėdės” tada labiau bijos nusižengti, jeigu žinos, kad visuomenė neabejinga”.

Kaip uždaryti kioską

Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotojas Rimantas Armonas teigė žinąs, kad alkoholio pardavimas nepilnamečiams yra suaktyvėjęs.

„Žmonės skundžiasi, tačiau mes nieko negalime padaryti – negalime pažeidėjų bausti be policijos. Neužtenka žmogui matyti, kad vaikams parduodamas alkoholis – tai nieko nekeičia. Būtina apie tai informuoti policiją, o tuomet ir mūsų skyrius gali imtis atitinkamų veiksmų: vieną kartą kioskui pažeidus tvarką ir pardavus nepilnamečiui alkoholio, jis netenka teisės dirbti metus laiko. Kitaip tariant, kioskas uždaromas”, – aiškino R. Armonas.

Girtuoklių karta

Statistiniai duomenys, gaunami Lietuvai dalyvaujant tarptautiniame Europos moksleivių alkoholio, tabako ir kitų narkotinių medžiagų vartojimo tyrime – sukrečiantys:

* Alus – populiariausias alkoholinis gėrimas tarp mūsų šalies moksleivių. Jį gerti vengia vos 4 proc. jų. Labiausiai alų mėgsta berniukai.

* Trečdalis moksleivių alaus skonį išbando net nesulaukę vienuolikos metų.

* Mergaitės alų mėgsta mažiau nei berniukai ir renkasi vyną bei šampaną.

* 20 proc. moksleivių alkoholinius gėrimus ragauja gatvėse, parkuose, laiptinėse ir kitose viešose vietose.

* Dauguma tyrime dalyvavusių moksleivių nurodė, kad norėdami pasijusti girti, jie turi išgerti 4-6 taureles stipresnių alkoholinių gėrimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Kol valdininkai aiškinasi, vaikai geria"

  1. žinau

    Tai aišku su tokia alaus reklama dauguma neatsispyria 💡

  2. Dora

    Ar jums neatrodo, kad reikia griežčiau bausti tėvus nes jie nesirūpina savo vaikais todėl jie valkatauja, girtauja ir … Manau, kad pavyzdį tėveliai geresnį turėtų rodyti, dar daug įtakos daro vaikų teisės ir jokių pareigų. Apie policiją manau taip, kad labai mažai pareigūnų dirbančių su vaikais ir jų darbo apmokėjimas labai mažas. Be to kaip manote kiek reikia policijos pareigūnų, kad nubaustų visus neblaivius vaikus iš vienos miesto šventės (pvz, joninių). O gal nei karto nematėte kaip atrodo vaikeliai tokių švenčių metu? cha. Bobutė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.