Troleibusų linijos drebina namus

Įmonė „Autrolis” kalba apie planus keisti senus laikiklius moderniomis konstrukcijomis, tačiau projekto įgyvendinimas gali užtrukti, o gyventojai abejoja jo efektyvumu

Kaune yra 219 pastatų, prie kurių prijungti troleibusų linijas laikantys trosai. Šių namų gyventojai jau daug metų kenčia nuo visuomeninio transporto keliamos vibracijos.

Butuose skilinėja lubos

T.Masiulio gatvės 6-ojo namo gyventoja Veronika Račienė ir šalia jos gyvenantys kaimynai susirašinėja su bendrove „Autrolis” jau ketverius metus. „Tačiau iš įmonės gauname biurokratinius ir absurdiškus atsakymus”, – tvirtino moteris ir rodė atsiųstus dokumentus. Viename jų rašoma, kad prie šio namo reikėtų statyti du stulpus, kurie kainuotų šešis tūkstančius litų. „Nustebino, kad įmonė pasiūlė šiuos darbus finansuoti žmonėms, nes konstrukcijos neva sumontuotos prieš mums įsigijant butus, tuo tarpu aš čia gyvenu nuo 1959 metų, kai mieste dar nebuvo jokių troleibusų”, – gūžčiojo pečiais V.Račienė.

Olga Smirnova skundėsi, kad dėl troleibusų linijos laikiklio, kuris įmontuotas į jos kambario išorės sieną, niokojamas jos būstas. „Štai lubos trijose vietose sutrūkusios, – guodėsi ji. – Baisu, kad jos visai neįgriūtų”. Kitoje laiptinėje gyvenantis Žilvinas sakė įtrūkimus slepiantis po tapetais. „Šis namas pastatytas iš silikatinių blokelių, sienos tuščiavidurės, dar prisideda vibracija nuo ištisai per Petrašiūnus važiuojančių tranzitinių sunkvežimių, todėl visas namas linguoja”, – kalbėjo vyras. Kiti šio mikrorajono gyventojai minėjo, kad jų namai ir taip jau nuolat gaudžia nuo gatvės triukšmo, pro langus veržiasi dulkės.

Žada montuoti kitus laikiklius

Bendrovės „Autrolis” technikos direktorius Valius Venslovas pripažino, kad kas antrą dieną gauna daug nusiskundimų dėl vibruojančių namų.

„Yra vietų, kur nėra galimybės pastatyti stulpus, todėl ilgai nieko negalėjome padaryti”, – sakė jis. Dabar bendrovė paskelbusi konkursą įsigyti tvirtinimo konstrukcijas su amortizatoriais.

„Jie naudojami daugelyje užsienio šalių ir apsaugo statinius nuo neigiamo poveikio”, – tvirtino technikos direktorius.

Pasak jo, vienos konstrukcijos kaina yra 70-80 eurų. „Autrolis” juos žada pradėti montuoti dar šiais metais. „Tačiau sunku pasakyti, kada juos pakeisime visuose pastatuose, nes dirbti reikia naktimis, esame priklausomi nuo oro sąlygų, montavimo metu teks išjungti elektrą linijoje”, – kalbėjo jis.

V.Venslovas minėjo, kad ir pakeitus laikiklius gali sulaukti gyventojų skundų.

„Daug kam greičiausiai nepatinka vien estetinis vaizdas, kai prie namo prijungtas trosas”, – mano jis.

Pasigenda paprasto bendravimo

Gyventojai sakė nelabai tikintys naujos įrangos efektyvumu. „Petrašiūnuose namai seni ir neaišku, kiek laiko tie įrengimai bus patikimi”, – kalbėjo jie. Žmonės netiki, kad prie jų būstų neįmanoma pastatyti stulpų. „Tegul vaikams apie tai kalba”, – juokėsi jie. Kai kurie prisiminė, kad šalia jų esantis namas prieš keliolika metų išsireikalavo, kad nuo sienų būtų nuimti laikikliai ir pastatyti stulpai.

Petrašiūnų bendruomenės centro direktorė Leonora Godvadienė mano, kad įmonė arba Savivaldybė turėtų ne atsakyti biurokratiniais raštais, o paprastai paaiškinti gyventojams, ką rengiamasi daryti.

„Žmonėms ir dabar atsakoma, kad perengtas investicinis projektas, bet nieko konkretaus nepaaiškina, todėl ir pasitikėjimo įmone nėra”, – sakė L.Godvadienė. Kiti gyventojai mano, kad „Autrolis” namų savininkams turėtų mokėti kompensacijas už naudojimąsi jų pastatais. „Jei įmonė pagelbėtų apšiltinti ir renovuoti tokių namų sienas, gal ir mažiau nepatenkintųjų būtų”, – kalbėjo žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.