Meno parodoje – žinomiausi italų kaukių teatro personažai

Birželio 2 – 6 dienomis Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (LTMKM) vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami aplankyti italų dailės ir skulptūros darbų parodą „Comedia dell’Arte”. Paroda, kurioje lankytojai iš arčiau pažins italų liaudies kaukių teatro meną, Lietuvoje eksponuojama pirmą kartą ir vyks kaip projekto „Italijos mėnuo” programos dalis.

Parodos eksponatai į Lietuvą atkeliauja tiesiai iš Italijos, Comedia dell’Arte teatro žanro gimtinės. Parodoje bus pristatyti 62 piešti ir tapyti paveikslai, 17 skulptūrų. Meno kūrinių autoriai – ne tik profesionalūs šiuolaikiniai italų dalininkai ir skulptoriai, bet ir mėgėjai.

„Paroda teatrališka, emocionali ir patraukliai atspindinti Comedia dell’Arte teatro meną, – sako LTMKM direktorė Regina Lopienė. „Lankytojai išvys gerai pažįstamus personažus – Arlekiną, Pulčinelą, Kolombiną, Pantalonę ir kitus. Jie neabejotinai sukels teigiamus jausmus, primins skaitytas knygas ar matytus spektaklius”.

Paveiksluose ir skulptūrose vaizduojami gerai žinomi personažai, atsiradę Renesanso epochoje Italijoje, kai tavernose, turgavietėse ar tiesiog visai ant plyno lauko užgimė Comedia dell’Arte kaukių teatras. Italai sugalvojo pagrindiniams veikėjams uždėti kaukes, kad ir pasikeitus aktoriui mylimi personažai ir toliau būtų lengvai atpažįstami. Kaukių teatras patiko tiek elgetoms, tiek karaliams, todėl tapo populiaria teatro forma.

Italijos ambasados iniciatyva buvo surengtas Lietuvos vaikų piešinių konkursas „Comedia dell’Arte personažai”, kuris kaip parodos tęsinys Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje veiks visą vasarą.

Projektą „Italijos mėnuo” rengia Italijos užsienio prekybos institutas (ICE), Italijos ambasada Lietuvoje ir šios šalies Tarptautinės prekybos ministerija. Projektas, kurio tikslas kuo didesnę visuomenės dalį supažindinti su šios šalies plataus vartojimo prekėmis, produktais, kultūra, Lietuvoje įgyvendinamas primą kartą.

Commedia dell’Arte pradeda veikti birželio 2 dieną Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41, Vilnius).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.