Svoris didėja ir dėl miego trūkumo

Neišsimiegančios moterys mažiau valgo, bet greičiau storėja.

Moterys, naktį miegančios penkias ar mažiau valandų, turi antsvorį arba yra nutukusios. Amerikos mokslininkai, kuriems vadovavo Sandžajus Patelis, nustatė, jog svoris kaupiasi nepaisant sąlygiškai nedidelio suvartojamo maisto kiekio.

Mokslininkai stebėjo 70000 vidutinio amžiaus moterų, kurios dalyvavo slaugytojų sveikatos tyrime. Jo dalyvės 16 metų kas dvejus metus fiksavo savo svorį.

Paaiškėjo, kad per tą laiką moterys, kurios miegojo penkias ir mažiau valandų, priaugo 15 kg – 32 proc. dažniau nei kitos. Be to, jos 15 proc. dažniau nutukdavo.

Jau anksčiau buvo pasirodę duomenų, kad miego stygius sukelia nutukimą. Tačiau Vakarų rezervinio rajono universiteto mokslininkų atliktas tyrimas yra vienas išsamesnių šioje srityje.

Anksčiau manyta, kad svorio didėjimas susijęs su tuo, kad neišsimiegantys žmonės daugiau valgo. Tačiau paaiškėjo, jog taip nėra. „Iš tikrųjų jie valgo mažiau, – sakė S. Patelis. – Tai rodo, kad apetitas ir dietos neturi įtakos moterų, kurios mažiau miega, svorio didėjimui.”

S. Patelis teigė, jog vis dar nežinoma tiksli priežastis, dėl kurios miego stygius daro įtaką svorio didėjimui. Mokslininkai spėja, kad miego trukmė veikia metabolizmo greitį. Stingant miego lėtėja medžiagų apykaita, todėl lėčiau deginamos kalorijos.

Kita galima priežastis – sumažėjęs kasdienis fizinis aktyvumas. Neišsimiegojęs žmogus daugiau sėdi nei stovi ar juda. „Galima aiškinti taip: jeigu jūs miegate mažiau, tai mažiau ir judate, todėl sudeginate mažiau kalorijų”, – aiškino S. Patelis.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti tarptautinėje Amerikos pulmonologų draugijos konferencijoje San Diege.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.