Užkrėtė spermos donoras

Spermos donoras vaikams perdavė sunkią paveldimą ligą.

Vyras, kuris Mičigano valstijos spermos banke dirbo donoru, penkiems savo biologiniams vaikams perdavė sunkią paveldimą ligą. Šio įvykio ataskaita išspausdinta Amerikos leidinyje „The Journal of Pediatrics”.

Sergančio donoro sperma keturis kartus panaudota dirbtiniam apvaisinimui. Penki iš septynių gimusių vaikų sirgo sunkia įgimta neutropenija. Ši liga susijusi su baltųjų kraujo ląstelių – neutrofilų – gamybos sutrikimu.

Kai organizme trūksta neutrofilų, sunkia įgimta neutropenija sergantys ligoniai lieka neatsparūs bakterinėms ir grybelinėms infekcijoms. Be to, šie žmonės smarkiau rizikuoja susirgti leukemija. Šiuolaikiškas gydymas vaistais leidžia užkirsti kelią infekcijai, tačiau šių ligonių neapsaugo nuo leukemijos.

Pasak Mičigano spermos banko atstovų, sunkia paveldima neutropenija serga vienas iš 5 milijonų naujagimių. Kadangi šis genetiškai sąlygojamas defektas yra retas, spermos donorais norintys tapti vyrai dėl jo netiriami.

Išaiškinus įgimtos ligos perdavimo atvejus, nepanaudoti biologinio vaikų tėvo spermos pavyzdžiai buvo sunaikinti. Vyras įspėtas, kad daugiau nebegalės būti donoru. Nežinoma, ar jis pats nutuokė apie savo ligą.

Į 500 JAV veikiančius spermos bankus kasmet kreipiasi apie 60 tūkst. amerikiečių. Pagal taisykles bankai turi teisę savarankiškai spręsti, kelių vaikų tėvu taps kiekvienas konkretus donoras.

Nėra vieningų taisyklių, numatančių, kiek ir kokių išankstinių testų atliks spermos donoras. Dažniausiai tikrinama, ar donoras neserga labiausiai paplitusiomis genetinėmis ligomis, tarp kurių – pjautuvinė ląstelinė mažakraujystė ir cistinė fibrozė, taip pat ŽIV ir hepatitas.

Organizacijos „International Cryogenics” duomenimis, „vaikų iš mėgintuvėlio” įgimtų defektų rizika – 1:1000. Tai 10 kartų mažiau už analogišką natūraliai pradėtų vaikų rodiklį (1:100).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.