NKL įkūrėjas pirmąjį sezoną vertina gerai

Lietuvos Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionatas jau tapo istorija. Priminsime, kad čempione tapo Vilniaus „Akademija-MRU”, sidabro medalius iškovojo Klaipėdos „Nafta-Uni-Laivitė”, o trečią vietą užėmė Anykščių „Puntuko-Jarimpekso” komanda. Apžvelgti praėjusį sezoną mielai sutiko NKL prezidentas, Šilutės rajono meras Arvydas Jakas.

Kam kilo idėja įkurti NKL?

NKL įkūrimo iniciatorius buvau aš. Pernai prieš Lietuvos krepšinio A lygos finalines varžybas buvau išrinktas LKAL prezidentu. Pamačiau, kad ši lyga merdi. Todėl vykdomajam komitetui pasiūliau įkurti naują lygą, kuri turėtų naują strategiją, šiuolaikišką įvaizdį. Mano idėją palaikė visi klubai. Taip gimė NKL. Lygą pavadinome nacionaline, kadangi komandų geografija labai plati – apimanti visą Lietuvą.

Kaip vertinate pirmąjį NKL čempionatą?

Manau, kad jis pavyko. Krepšinio specialistai pastebėjo, kad NKL labai ryškiai skyrėsi nuo savo pirmtakės LKAL. NKL komandos atjaunėjo, pakilo krepšininkų meistriškumas. Pirmą kartą antrosios pagal pajėgumą krepšinio lygos komandų rungtynes tiesiogiai transliavo televizija, įkūrėme interneto svetainę, kurioje galima buvo rasti naujausią informaciją, krepšininkų statistiką. NKL tapo atvira žiniasklaidos priemonėms. Tapome patrauklesni rėmėjams, nors šioje srityje galėjome padaryti daugiau, turėti didesnį prizinį fondą.

Galbūt iš klubų išgirdote kokių nors nepasitenkinimo NKL varžybomis gaidelių?

Ne, tikrai ne. Malonu, kad nuo ginčų LKAL perėjome prie dalykiškų pasiūlymų NKL. Klubai norėtų, kad nugalėtojai ir prizininkai gautų solidesnes premijas. Komandų treneriai pripažino, kad pagerėjo teisėjavimas.

Kaip vertinate tą faktą, kad per lemiamas finalo rungtynes tarp sostinės „Akademijos-MRU” ir „Naftos-Uni-Laivitės” teisėjavo arbitras R. Brazauskas iš Vilniaus. Nors šiam FIBA teisėjui priekaištų niekas neturėjo, bet…

Nieko aš čia neįžvelgiu blogo. R. Brazauskas yra geriausias mūsų šalies teisėjas ir neatsitiktinai vadovavo toms reikšmingoms rungtynėms. Jis tikrai nepalaikė savo miesto komandos.

Tačiau jei, sakykim, „Atlanto” futbolo klubui teisėjautų klaipėdietis FIFA arbitras A. Žuta, kiltų didžiausias varžovų nepasitenkinimas.

Krepšinyje yra kitaip.

Minėjote, kad NKL klubai atjaunėjo. Kokie jauni krepšininkai padarė didžiausią pažangą?

Didžiausias NKL atradimas buvo Kauno „Žalgiryje-A. Sabonio KM” žaidęs M. Kalnietis. Jis tiesiu taikymu iš mūsų lygos pateko į Eurolygos varžybas. Subrendo visapusiškai klaipėdiečiai A. Viskontas ir M. Runkauskas. Didelę pažangą padarė penkiolikametis žalgirietis D. Motiejūnas, alytiškiai Ž. Janavičius ir V. Čepukaitis. Apskritai „Alytaus” komanda labai atjaunėjo ir, manau, nuėjo teisingu keliu. Šis alytiškių įdirbis krepšinio aikštelėje ateityje gali duoti gerų rezultatų.

Kaip manote, ar šių metų finale žaidė pajėgiausios NKL komandos?

Jokių abejonių net nekyla – dėl nugalėtojo vardo varžėsi išties stipriausi NKL klubai. „Nafta-Uni-Laivitė” ir „Akademija-MRU” užėmė pirmąsias vietas savo grupėse, o klaipėdiečiai dar tapo ir reguliariojo čempionato nugalėtojais. Finale žaidė varžovai, verti vienas kito. Abu klubai neturėjo svetimos aikštelės sindromo, o visos finalinio mačo rungtynės buvo labai atkaklios. Per jas daugiau laimės turėjo vilniečiai, tapę pirmaisiais NKL čempionais.

Kaip atlaikėte smūgį, kai į atkrintamąsias varžybas nepateko pernykštė LKAL čempionė „Šilutė”? Kodėl taip atsitiko?

Skaudu buvo, kai mano kraštiečiai nepateko į atkrintamąsias varžybas. Tačiau tokį jų pasirodymą galima buvo prognozuoti. Dauguma NKL klubų persitvarkė, atjaunėjo, o šilutiškiai siekė pergalių su „senu bagažu”. „Šilutės” treneriams reikėjo galvoti apie ateitį – leisti daugiau žaisti jaunimui. Prastai šį sezoną rungtyniavo iš užsienio sugrįžęs legionierius Dž. Bredlis. Nesėkmingo „Šilutės” pasirodymo priežasčių yra ir daugiau.

„Šilutės” komandoje rungtyniavo ir jūsų šešiolikametis 203 cm ūgio sūnus Karolis. Kokią matote jo ateitį?

Jis mokosi devintoje klasėje ir lanko treniruotes Klaipėdos V. Knašiaus krepšinio mokykloje pas trenerį L. Kaziulionį. Manau, kad Karolis turi geras perspektyvas tobulėti. Jis yra pakviestas į Lietuvos jaunučių rinktinę, kuri šiemet Ispanijoje dalyvaus Europos čempionate. Mūsų šalies jaunučių komanda, kurią treniruoja NKL čempionės „Akademijos-MRU” strategas G. Pocius, jau šią savaitę Palangoje pradeda treniruočių stovyklą.

Ar ketinate sūnų ateityje išleisti mokytis ir žaisti į JAV?

Viskas priklausys nuo jo paties. Dabar apie tai kalbėti dar anksti. Su Karoliu kalbėjomės šia tema ir priėjome vieningos nuomonės, jog skubėti neverta. Yra galimybių tobulėti ir Lietuvoje. Reikia meistriškumo aukštumų siekti laipsniškai. Turime puikias komandas – „Žalgirį”, „Lietuvos rytą”, todėl pirmiausia reikia stengtis patekti į šiuos klubus.

Per ataskaitinį NKL vykdomojo komiteto posėdį jau numatėte kito sezono gaires. Jame komiteto nariai nepritarė NKL plėtrai. Kodėl?

Į NKL prašėsi trys nauji klubai – Mažeikių „Mažeikiai”, Utenos „Juventus” ir Palangos „Naglis”. Vykdomojo komiteto nariams šių komandų prisistatymas atrodė mėgėjiškas, todėl buvo pasakyta „ne”. Nors sezonas baigėsi, bet jau galvojame apie kitą čempionatą, prasidėsiantį rugsėjo pabaigoje. Sutarėme su Lietuvos krepšinio federacija prieš pirmenybes organizuoti taurės varžybas. Jose dalyvaus keturios geriausios NKL komandos, šeši LKL klubai (be „Lietuvos ryto” ir „Žalgirio”), regionų lygos nugalėtoja „Mažeikių” ekipa ir studentų lygos čempionė Šiaulių universiteto komanda. Toliau ieškosime rėmėjų, stengsimės kitą NKL čempionatą padaryti dar patrauklesnį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.