Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas sustabdė įgaliojimus

Rusijoje tebesantis Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas sustabdė savo, kaip pirmininko, įgaliojimus. Apie tai pranešė partijos vicepirmininkė Loreta Graužinienė per neeilinį prezidiumo posėdį.

Politikės teigimu, tokio partijos pirmininko sprendimo ir buvo tikėtasi. Darbo partijos pirmininko funkcijas pavesta atlikti L.Graužinienei, o administracinę veiklą užtikrinti – atsakingajam sekretoriui Vytautui Gapšiui.

Pirmadienį L.Graužinienė grįžo iš Rusijos į Vilnių. Su partijos lyderiu V.Uspaskichu susitikusi L.Graužinienė aptarė susidariusią situaciją Darbo partijos viduje ir politinę padėtį valstybėje. Partijos pirmininkas liko Rusijoje.

Anot L.Graužinienės, susitikimo metu V.Uspaskichui buvo išdėstyta partijos prezidiumo narių nuomonė apie susidariusią padėtį Lietuvoje. „Buvo išgirsti partijos vadovybės prašymai, įsiklausyta į išsakytas nuomones. Atsižvelgdamas į tai, partijos pirmininkas sutiko stabdyti savo įgaliojimus”,- sako ji.

Tačiau, kada į Lietuvą iš Archangelsko sričiai priklausančios Urdomos parskris V.Uspaskichas, kol kas neaišku – į šį klausimą politikė atsakyti negalėjo.

Paklausta, kaip Darbo partijos lyderis vertina šalyje susiklosčiusią politinę situaciją, kuomet ant didžiausios parlamentinės partijos krito įtarimų korupcija šešėlis, L.Graužinienė teigė, jog V.Uspaskichas „nelabai supranta, kas vyksta Lietuvoje”.

„Labai sunku toli būnant orientuotis. Kada būni įvykių sūkuryje, visai kitaip tie įvykiai atrodo. Viktoras pats nelabai supranta, kas vyksta Lietuvoje, jei atvirai”, – sakė ji.

Tuo tarpu Ūkio ministerijos darbuotoja ir V.Uspaskicho draugė 24 metų Andželika Filipovič, kartu su politiku iš Vilniaus skridusi į Rusiją, prieš kelias dienas grįžo namo. Atostogaujanti vilnietė sakė jaučiasi prastai, nes yra peršalusi.

Teisėsaugininkai tiria ar verslininkai Darbo partijai nemokėjo duoklės už pagalbą gaunant Europos Sąjungos paramą, taip pat aiškinasi ar Rusijos slaptųjų tarnybų pinigai nebuvo pervesti į partijos kasas.

Prokurorai tyrimo detalių nekomentuoja.

Žiniasklaida skelbė, kad atliekant kratas Viktoro Uspaskicho namuose buvo rastos didelės grynų pinigų sumos.

V.Uspaskichas prieš dvi savaites išvyko į Rusiją, kaip teigiama tvarkyti šeimos reikalų.

Susitikti su V.Uspaskichu į Rusija Loreta Graužinienė iš vyko praėjusią savaitę. Politikė teigė, kad su partijos pirmininku reikia labai daug ką aptarti, suteikti jam išsamią informaciją, bet plačiau kelionės tikslų nekomentavo.

„Negaliu kalbėti, man reikia judėti tolyn”, – „Lietuvos rytui” sekmadienį pareiškė vis dar po Rusiją važinėjanti Darbo partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo narė Loreta Graužinienė. Politikė neatsakė, ar į Lietuvą sugrįš su savo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu, ar viena.

Ji sakė norinti V.Uspaskichui nuvežti pasirašyti svarbius, su partijos veikla susijusius dokumentus bei papasakoti, kas vyksta Vilniuje po kratų partijos būstinėje.

Išvažiuodama į Rusijos sostinę, parlamentarė žadėjo sugrįžti šeštadienį: „Alyvos baigia nužydėti, man reikia pasėti agurkus”.

Bet praėjusį savaitgalį L.Graužinienės darže agurkai, atrodo, taip ir liko nepasėti, nes šeimininkė nebaigia kelionės po Rusiją.

Sekmadienį „Lietuvos rytui” L.Graužinienė sakė ketinanti Vilniuje pasirodyti antradienį ir dalyvauti Seimo plenariniame posėdyje.

Čia jos laukia ne tik bendražygiai, bet ir Seimo etikos sargai. Seimo vadovas Viktoras Muntianas teigė, kad L.Graužinienė tikrai neišvengs svarstymo Etikos ir procedūrų komisijoje.

Ji privalėjo Seimo valdybai iš anksto pranešti, kad išvyksta į užsienį, ir prašyti pritarimo. Tačiau į tokį parlamentarų veiklos reglamentą L.Graužinienė numojo ranka.

Socialdemokratai yra paraginę Darbo partiją priimti ryžtingus sprendimus dėl pirmininko veiksmų.

Prezidento Valdo Adamkaus nuomone, Lietuvoje susiklostė beprecedentis atvejis, kai Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas yra išvykęs į Rusiją ir nepateikia visuomenei savo paaiškinimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas sustabdė įgaliojimus"

  1. fordas

    mano transitas ryja tik 6 litrus ir gerai traukia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.