Prokurorai domisi pasienio vado patarėjo statybomis

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado patarėjo Zenono Žymančiaus ramybę sudrumstė prokurorai. Jie domisi, ar Lazdijų pasienio rinktinės sargas darbo metu nestatė prabangaus pulkininko namo Kauno priemiestyje.

Lazdijų rajono apylinkės prokuratūra aiškinasi, ar Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinėje negalėjo būti klastojami dokumentai. Jais siekta įrodyti, kad sargas Romas Bogužas darbo metu saugojo pasienio teritoriją, o ne dirbo statybose rinktinės vadų valdose.

Pakeisdavo bendradarbiai

„Šiuo metu atliekamos ekspertizės, o po jų turėtų paaiškėti, ar įtarimai pasitvirtino”, – LŽ sakė ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Lazdijų prokuroras Jaunutis Vailionis. Pasienyje atlikti tyrimą paprašė VSAT vadas generolas Saulius Stripeika. „Sužinojome, kad galėjo būti klastojami dokumentai, – sakė Stripeika. – Norėjome, kad šis faktas būtų ištirtas objektyviai, todėl mūsų tarnybinio patikrinimo metu surinktą medžiagą perdavėme Kauno apygardos prokuratūrai”.

Lazdijų prokurorams buvo pavesta išsiaiškinti, ar rinktinėje galėjo būti klastojami darbo tabeliai. Įtariama, kad Ūkio skyriuje dirbęs Romas Bogužas per porą mėnesių keliolika kartų neatėjo į darbą, nors už tai jam iš valstybės biudžeto buvo mokamas atlyginimas. Tuo metu Bogužas užsiėmė kur kas malonesniais ir pelningesniais darbais – statė ir rekonstravo namus. „Manoma, kad darbo vietoje jį pakeisdavo bendradarbiai arba kitas pasamdytas žmogus”, – sakė prokuroras Vailionis. Jis nekomentavo, kas buvo tarp Bogužo darbų užsakovų.

Mūrijo vado namą

LŽ šaltinių duomenimis, Bogužas statybos darbus galėjo atlikti paprašytas ne tik buvusio Lazdijų rinktinės vado Albino Žymančiaus, bet ir dabartinio VSAT vado patarėjo Zenono Žymančiaus. Tuo metu jis laikinai buvo paskirtas vadovauti Lazdijų rinktinei.

„Bogužį gerai pažinojau, todėl sutikau, kad jis dirbtų mano namuose, – sakė VSAT vado patarėjas Žymančius. – Jis sakė, kad turi įsigijęs patentą, todėl sutarėme, kad apmūrys mano namą. Tačiau visus šiuos darbus jis atliko per atostogas”.

Bogužas savo viršininko namo sienas Kauno priemiestyje, Vytėnuose, mūrijo maždaug dvi savaites. Žymančius teigia su juo atsiskaitęs iš savo kišenės, todėl jokių pažeidimų nematąs. Tačiau ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras dar nesiryžta komentuoti, ar VSAT vado patarėjas bus iškviestas į apklausą. „Tai priklausys nuo Bogužo parodymų ir atliktos ekspertizės rezultatų”, – teigė Vailionis.

Padėjo viršininko draugei

Buvęs Lazdijų rinktinės sargas Bogužas stebisi, kad dėl jo statybos darbų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Dirbu visiems, kas tik paprašo, – sakė Bogužas. – Lazdijuose visi žino, kad gerai dirbu, informacija sklinda iš lūpų į lūpas. Kaip tik atostogavau, kai sutikau padėti savo rinktinės vadui. Jis paprašė, kad pakeisčiau stogą ir dar kai kuriuos darbus atlikčiau jo draugės Aldonos namuose. Prieš 12 metų esu liejęs šio namo pamatus, todėl sutikau padėti. Albinas buvo tik tarpininkas – visus reikalus tvarkiau per jį, nes viršininkas nenorėjo, kad trukdyčiau jo draugę dėl kiekvienos smulkmenos”.

Buvęs sargas prisipažįsta, kad kartais nebūdavo darbe, tačiau už jį budėdavo kitas sargas. „Juk jam gerai – prie savo 500 litų algos gauna dar ir mano atlyginimą, – sakė Bogužas. – Ir man puiku – galiu dirbti kitus darbus, juk iš tokios mažos algos šeimos neišmaitinsi. Nesuprantu, kodėl šia istorija susidomėjo imuniteto tarnyba, gal mano vieta buvo kam reikalinga. Manau, jiems galėjo užkliūti vadovų pavardės, tačiau viskas vyko legaliai, turiu patentą, jie mokėjo savo pinigus. Sukuosi kaip moku, tačiau pasienio postas tada tikrai nebuvo tuščias”.

Bogužas, nors ir padarė nemažai pravaikštų, iš darbo išėjo savo noru. Kai kurie pasieniečiai stebisi, kad šį sprendimą sargas priėmė tik tada, kai šia istorija susidomėjo rinktinės vidaus tyrimų tarnyba.

Nedirbo, bet…dirbo

Pasak prokuroro Vailionio, ekspertai turėtų patvirtinti, ar Lazdijų rinktinės Ūkio dalies vedėjas Petras Stankevičius neklastojo Bogužo darbo tabelių. Įtariama, kad sargo darbo metu nebuvo, tačiau tabeliuose buvo rašoma, jog jis dirbo. „Nieko nekalbėsiu, apie tai tegul pasakoja mūsų vadai”, – situacijos nekomentavo tiesioginis sargo Bogužo viršininkas Stankevičius. Už tarnybinius nusižengimus jam rinktinės vadovybė yra skyrusi papeikimą, o jeigu įtarimus patvirtins prokurorai, jam gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė.

Bogužas tikisi, kad „nereikšmingas” tyrimas greitai bus baigtas, o jo viršininkui mesti kaltinimai bus išsklaidyti. „Reikėtų domėtis kitais kur kas svarbesniais dalykais pasienyje”, – sakė Bogužas.

Dar vienas atvejis

Tai jau antras kartas, kai Lazdijų rinktinėje oficialiai užfiksuotas tabelių klastojimas. Marijampolės teisme tebenagrinėjama byla dėl dokumentų klastojimo – prokurorai siekia įrodyti, kad nušalintojo prezidento Rolando Pakso skandalo metu išgarsėjusią Renatą Smailytę bei dar kelis asmenis Lazdijų rinktinės vadovybės nurodymu darbo metu į Varšuvą vežiojo rinktinės vairuotojas. Nuo šios bylos nagrinėjimo Lazdijų teismo teisėjai nusišalino net tris kartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.