Žvejų šventė be žiobrių neįsivaizduojama

Šeštadienio apypietę Kriūkuose prasidėjusi tradicinė panemuniečių žvejų šventė „Žiobrinės” tęsėsi iki sekmadienio paryčių. Prieš ketverius metus Kriūkų seniūno Viktoro Jakščio ir Panemunių regioninio parko specialistų atgaivinta šventė sutraukia žmones iš visos Lietuvos.

„Visi nori paragauti žiobrių, iškeptų ant medinių į žarijas susmaigstytų iešmukų. Tai senas kepimo ritualas”, – teigė šventės rengėjas, „Šou imperijos” vadovas Valdas Latoža.

Kvietė paskanauti žuvienės

Pasak šventės rengėjų, per visą dieną joje apsilankė apie 8 tūkstančiai žmonių. „Sunku būtų tiksliai apskaičiuoti, tačiau tokią išvadą padarėme pagal išgerto alaus kiekį. Šventės dalyviai išgėrė apie 2,5 tonos alaus”, – sakė V.Latoža.

Žvejų šventė surengta prie Nemuno esančioje poilsiavietėje. „Kviečiame paskanauti puikios žuvienės. Tikrai nenusivilsite. Kiek kainuoja? Ponuli, duokit, kiek negaila”, – kvietė prie didelio katilo stovėjusios moterys. Tai dar viena „Žiobrinių” tradicija.

Gardi žuvienė greitai sulaukė šventės dalyvių dėmesio ir katilas palengva pradėjo tuštėti. V.Latoža neslėpė, kad šiemet šventę šiek tiek sujaukė pavėluotas pavasaris. „Pernai buvome sukaupę apie 2,5 tūkstančio žiobrių, tačiau ir jų pritrūko. Šiemet turėjome apie 500 vienetų šių gardžių žuvų. Apie dešimtą valandą vakaro jų jau neliko”, – sakė „Šou imperijos” vadovas. Šventės dalyviai buvo kviečiami paskanauti ir kitų žuvų.

Nusidriekė ilgoka eilė

Tradiciškai ant medinio iešmo iškeptas žiobris šventėje kainavo 8 litus. Prie kepėjų beveik iškart nusidriekė ilgoka eilė, kurioje teko praleisti ne vieną dešimtį minučių.

Pasak šventės rengėjų, žiobris pasirinktas neatsitiktinai, nes kepant ant iešmo jo mėsa „nesusmunka”. Iš pradžių žuvys specialiu būdu išskrodžiamos: prapjovus pagerklį, išimami viduriai. Vėliau žuvys per žiotis perveriamos iki pat uodegos karkliniais iešmais. Ant viršaus barstomi prieskoniai ir druska, žiobrių šonuose kas 1-2 centimetrus padaromi įpjovimai, dar vadinami „zebro dryžiais”.

Mediniai iešmai susmeigiami į žemę metro atstumu aplink laužą. Deginamos tik lapuočių medžių malkos. Žiobriai kepa apie 3-4 valandas. Vienai žuvies pusei iškepus, apsukama kita. Iešmai palaipsniui perstatomi arčiau laužo, kol žuvis apskrunda.

Šeštadienį Kriūkuose surengta ir daugiau atrakcijų, susijusių su žvejų gyvenimu. Nepaisant stiproko vėjo, 5 komandos varžėsi žvejų varžybose: gaudė aukšles, smėliu tempė valtį bei demonstravo savo taiklumą padangų mėtymo varžybose. Tiesa, aukšlių laimikis tądien nebuvo itin didelis.

Vudis sustabdė gyvenimą

Visą dieną šalia Nemuno įrengtoje scenoje koncertavo įvairūs kolektyvai. Vakare publika išvydo Vitalijos Katunskytės ir jos dukros Monikos koncertą, tačiau „tikrąja renginio vinimi” tapo Vudžio pasirodymas.

Dar prieš pietus Kriūkų jaunimas gyvai aptarinėjo šį įvykį. „Girdėjai, Vudis atvažiuoja”, – klegėjo paauglės.

Buvusiam realybės šou „Kelias į žvaigždes” dalyviui vakare pasirodžius scenoje, gyvenimas Kriūkuose apmirė: sustojo karuselės, nevyko jokia prekyba.

Prieš vidurnaktį prasidėjusi diskoteka tęsėsi iki pat paryčių. „Po šios šventės galiu drąsiai pasakyti, kad tradicija atgaivinta, todėl ir kitais metais visus pakviesime į Kriūkuose rengiamą „Žiobrinę”, – sakė „Šou imperijos” vadovas V.Latoža.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žvejų šventė be žiobrių neįsivaizduojama"

  1. JE

    🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.