Prezidento antausis išgirtai ministrei

Valstybės vadovo Valdo Adamkaus elgesys socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei turėjo sukelti šoką

Kad išsaugotų socialinės apsaugos ir darbo ministrės kėdę, Vilija Blinkevičiūtė iš opozicinės Seimo Naujosios sąjungos frakcijos perėjo pas socialdemokratus. Tačiau jau kitą dieną ji neteko pareigų.

Ketvirtadienio vakarą prezidento Valdo Adamkaus pasirašytas dekretas dėl atleidimo Blinkevičiūtei turėjo būti kaip šaltas dušas. Anksčiau gyręs ir valdančiosios koalicijos prašęs išlaikyti geriausią socialinės sistemos specialistę šalies vadovas pačiame koalicijos krizės įkarštyje atleido ministrę.

„Jos ministerija aptarnauja labiausiai pažeidžiamus mūsų gyventojų sluoksnius – pensininkus, socialiai remtinus žmones. Niekam nekyla abejonių, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tvarkingai dirba savo darbą, turi Lietuvos žmonių pasitikėjimą. Bet koks pasikeitimas šioje srityje atėjus naujam žmogui, galbūt net neturinčiam patirties, būtų labai žalingas”, – dar balandžio viduryje interviu LŽ tvirtino Adamkus.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė vakar tikino, kad prezidentas nesiekė pamokyti partiją pakeitusios ministrės. „Tai tik sutapimas”, – LŽ sakė ji. Anot Grumadaitės, Adamkus tiesiog įsiklausė į koalicijos partnerių raginimą nedelsti atleisti atsistatydinimo prašymus parašiusius socialinės apsaugos ir darbo bei užsienio reikalų ministrus. Valstybės vadovas esą atsižvelgė į premjero Algirdo Brazausko rekomendaciją, kad ministerijos vadovo krūvį gali laikinai perimti finansų ministras Zigmantas Balčytis. Jis ir buvo paskirtas laikinu vadovu.

LŽ šaltiniai Prezidentūroje neslėpė, kad anksčiau komplimentus ministrei žarstęs Adamkus nusivylė jos elgesiu. Su pačia Blinkevičiūte vakar LŽ susisiekti nepavyko.

Tačiau kitaip elgiamasi su užsienio reikalų ministro kėde, kuri jau buvo pažadėta ambasadoriui Baltarusijoje Petrui Vaitiekūnui. Grumadaitė LŽ aiškino, kad iš Užsienio reikalų ministerijos vadovų atleisti Antaną Valionį delsiama ne dėl Adamkaus kaltės. Pasak jos, Vyriausybė dar nepateikė prezidentui siūlymo atšaukti ambasadorių Vaitiekūną. Tik atlikus šią procedūrą galima skirti jį ministru.

Neoficialiai kalbama, jog laukiama politinės suirutės pabaigos. Kol neaišku, ar ši Vyriausybė apskritai išliks, esą nenorima gadinti karjeros ambasadoriui. Jei įvyktų valdžios persidalijimas, Vaitiekūno atšaukimas iš ambasados Baltarusijoje būtų beprasmis. Suskubus pasodinti jį prie ministerijos vairo gali pasikartoti nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovavimo laikotarpiu kilusi nemaloni situacija. Tuomet Vaitiekūnas formaliai davė sutikimą dirbti Pakso komandoje, bet pareigų eiti nepradėjo, nes buvo surengta apkalta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.